Προσφατα
.

4.11.20

Ο σεισμός που δεν μπορούν να ερμηνεύσουν

Κάθε 26 δευτερόλεπτα για τα τελευταία 60 χρόνια οι σεισμολόγοι ανιχνεύουν έναν πανταχού παρόντα παλμό που προέρχεται από βαθιά μέσα στη Γη. 
 
Η συζήτηση σχετικά με την αιτία αυτού του μυστηριώδους «μικροσεισμού» συνεχίστηκε εδώ και δεκαετίες και έδωσε αρκετές υποτιθέμενες υποθέσεις, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ολοκληρωτικά τι κρύβεται πίσω από το φαινόμενο. 
 
Παρατηρήθηκε και καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον γεωλόγο Jack Oliver στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μετά μελετήθηκε εκτενέστερα τις επόμενες δεκαετίες, ο παλμός είναι γνωστό ότι γίνεται ισχυρότερος κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Αλλά οι καταιγίδες δεν σταματούν ανά 26 δευτερόλεπτα, ούτε τα ηφαίστεια, τα οποία έχουν επίσης προταθεί ως πηγή. 
 
Το 2005, ένας φοιτητής με το όνομα Γκρεγκ Μπένσεν παρακολούθησε την προέλευση του παλμού σε μια πιο συγκεκριμένη τοποθεσία, μία πηγή στον Κόλπο της Γουινέας, στα δυτικά παράλια της Αφρικής. έξι χρόνια αργότερα, μια άλλη ομάδα έφτασε ακόμη πιο κοντά, επισημαίνοντας την προέλευση σε μια περιοχή του Κόλπου της Γουινέας που ονομάζεται Bight of Bonny. 
Αυτή η ομάδα πίστευε ότι τα κύματα που έπεφταν στην ακτή ήταν υπεύθυνα για τη σεισμική δόνηση. 
Πολλοί, ωστόσο, δεν ήταν πείστηκαν. Μερικοί πίστευαν ότι προκαλείτε από τον ίδιο τον ήλιο. 
 
Ο Mike Ritzwoller, σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Boulder, ο οποίος μελετά τον παλμό εδώ και δεκαετίες, λέει ότι ενώ ο παλμός είναι ένα μυστήριο, η σεισμική δραστηριότητα, γενικά, δεν είναι. «Ο σεισμικός θόρυβος ουσιαστικά υπάρχει εξαιτίας του ήλιου», του οποίου η ενέργεια χτυπά άνισα τον ισημερινό και τους πόλους, δημιουργώντας άνεμο, καταιγίδες, ρεύματα στον ωκεανό και κύματα, τα οποία λειτουργούν για να εκτοπίσουν και να προωθήσουν την ενέργεια στην ακτογραμμή. 

Με την έλευση πιο προηγμένων εργαλείων και τεχνολογιών, οι επιστήμονες μπόρεσαν να μελετήσουν τον παλμό πιο αναλυτικά και γενικά συμφωνούν ότι ο κόλπος Bight of Bonny δεν ευθύνεται για ό, τι συμβαίνει. 
 
Επί του παρόντος, πολλοί ερευνητές αρχίζουν να πιστεύουν ότι η αιτία μπορεί να είναι ότι αυτό το συγκεκριμένο μέρος στην άκρη της τεράστιας υφαλοκρηπίδας της Βόρειας Αμερικής (πολύ κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού) είναι βασικά ένα τύμπανο μεγέθους μιας ηπείρου ενοποιώντας με κάποιο τρόπο την αντήχησή του σε ένα σημείο. 
 
Ορισμένοι ερευνητές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο ηφαιστειακός τόπος είναι η απάντηση και δείχνει ένα ενεργό ηφαίστειο στο νησί του Σάο Τομέ στο Bight of Bonny ως απόδειξη. 
 
Το γιατί οποιοδήποτε από αυτά τα φυσικά φαινόμενα να παράγει έναν τόσο παράξενο παλμό κάθε 26 δευτερόλεπτα παραμένει μυστήριο. 
«Περιμένουμε ακόμα τη θεμελιώδη εξήγηση της αιτίας αυτού του φαινομένου», λέει ο Ritzwoller με αισιοδοξία για τις επόμενες δεκαετίες της σεισμολογίας. "Νομίζω ότι το σημείο (όλων αυτών) είναι ότι υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα, θεμελιώδη φαινόμενα στη γη που είναι γνωστό ότι υπάρχουν εκεί έξω και παραμένουν μυστικά."  
 
 

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια