Προσφατα
.

30.11.20

Απαγόρευση για τα μολύβδινα σκάγια

Απόφαση υπέρ της προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής έλαβε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψηφίζοντας υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους της Ε.Ε. 
 
Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου έχει ψηφίσει την απαγόρευση του μολύβδου από τον περασμένο Οκτώβριο, ακριβώς λόγω της εξαιρετικά υψηλής τοξικότητάς του, κατατέθηκαν ενστάσεις από τις πολιτικές ομάδες «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» (ECR) και «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID). 
 
Τα μικρά σφαιρίδια από μόλυβδο κατά την εκπυρσοκρότηση των κυνηγετικών όπλων διασπείρονται και το μεγαλύτερο μέρος τους καταλήγει στο έδαφος ή στις υδάτινες επιφάνειες. 
 
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), περίπου 21.000-27.000 τόνοι μολύβδου καταλήγουν στο περιβάλλον ετησίως από αυτή τη χρήση. Μεγάλο μέρος αυτών καταναλώνεται στη συνέχεια από υδρόβια πουλιά, όπως οι κύκνοι, οι πάπιες, οι χήνες και τα φοινικόπτερα. 
 
Ο ECHA εκτιμά ότι πάνω από ένα εκατομμύρια πουλιά πεθαίνουν ετησίως από την πρόσληψη μολύβδου. Στην Ελλάδα, η χρήση μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους έχει απαγορευθεί ήδη από το 2013. 
 
Μη τοξικές επιλογές είναι ευρέως διαθέσιμες, αποτελεσματικές και σε συγκρίσιμες τιμές, όπως για παράδειγμα τα ατσάλινα σκάγια. «Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών έκανε το σωστό, άκουσε την επιστήμη και έκλεισε τα αυτιά της στους παραπλανητικούς ισχυρισμούς των λόμπι των Ευρωπαίων κυνηγών και της βιομηχανίας μολύβδινων σκαγιών», σχολίασε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια