Προσφατα
.

30.11.20

Παιδικός λιμός σε 11 χώρες

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται περίπου 11 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών που υποφέρουν από υποσιτισμό, προειδοποιεί η διεθνής οργάνωση Save the Children, κάνοντας λόγο για επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή. 
 
Τα παιδιά αυτά ζουν σε 11 χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. 
 
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η οργάνωση, στις χώρες αυτές τα επίπεδα υποσιτισμού ήταν ήδη πολύ υψηλά και συνεχίζουν να ανεβαίνουν δραματικά στη διάρκεια της πανδημίας. 
 
Η Save the Children εντοπίζει πέντε «κόκκινες ζώνες» όπου η επισιτιστική κρίση είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Το Αφγανιστάν, την Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το κεντρικό Σαχέλ (Μάλι, Νίγηρας και Μπουρκίνα Φάσο). «Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση απειλεί να επιβραδύνει για χρόνια ή δεκαετίες την προσπάθεια κάποιων χωρών να μειώσουν την παιδική θνησιμότητα και την ακραία φτώχεια», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης, Ίνγκερ Άσινγκ. 
 
Οι συγκρούσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι δύο βασικοί παράγοντες όξυνσης του προβλήματος, την ώρα που καταγράφεται ευρεία παρεμπόδιση της δράσης κρίσιμων υπηρεσιών κατά του υποσιτισμού. 
 
Η έρευνα της Save the Children διαπιστώνει πως πολλές από τις χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα υποσιτισμού είναι αυτές όπου συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις, παρά την έκκληση του ΟΗΕ για παγκόσμια εκεχειρία ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η πανδημία του κορονοϊού. 
 
 
 
euronews

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια