Προσφατα
.

2.11.20

Η Γερμανία ενδιαφέρεται για Έλληνες νοσηλευτές

Καθώς αυξάνονται τα κρούσματα αυξάνονται και οι ανάγκες της Γερμανίας σε νοσηλευτικό προσωπικό. Η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα μπορεί να φθάσει μέχρι 19.000 ημερησίως ενώ εξέφρασε ανησυχίες για τον αριθμό των ΜΕΘ. 
Υπό τις συνθήκες αυτές το ενδιαφέρον των γερμανικών νοσοκομείων για νοσηλευτές από την Ελλάδα παραμένει αμείωτο, όπως τονίζει στην Deutsche Welle ο Δημήτρης Αρσένης, επικεφαλής της εταιρείας Euromedica, που συνεργάζεται με νοσοκομεία, κλινικές, γηροκομεία σε Γερμανία και Ελβετία. 
 
«Τα γερμανικά νοσοκομεία στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό καταγράφουν σημαντικές ζημίες. Έχουν μεταθέσει άλλες επεμβάσεις ώστε να έχουν ελεύθερα κρεβάτια για τον κορωνοϊό. Τα νοσοκομεία όμως βγάζουν τα χρήματά τους από τις επεμβάσεις και όχι από άδεια κρεβάτια. Παίρνουν βέβαια μια επιδότηση από το κράτος για κάθε άδειο κρεβάτι, αλλά αυτό δεν καλύπτει τα έξοδά τους» αναφέρει ο κ. Αρσένης, ενώ προσθέτει ότι ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι η μεγαλύτερη δαπάνη των νοσοκομείων αφορά το προσωπικό. 
Αυτή την περίοδο όμως λόγω κορωνοϊού, όχι μόνο δεν μπορούν να περικόψουν θέσεις, αλλά είναι πρόθυμα να προχωρήσουν σε προσλήψεις, δεδομένου ότι οι ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό στη Γερμανία είναι τεράστιες. 
 
Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα. «Είναι μια χώρα ευρωπαϊκή, πολύ κοντά στη Γερμανία και με πολλά κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά» υπογραμμίζει ο κ. Αρσένης και «για αυτούς τους λόγους είναι ελκυστική». 
 
Την περίοδο αυτή πάντως έχουν ανοίξει και πολλές θέσεις εργασίας στον υγειονομικό τομέα στην Ελλάδα, ωστόσο εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών και όχι μόνο, πολλοί νοσηλευτές θέλουν να μεταναστεύσουν ακόμα και εν μέσω πανδημίας. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Κατερίνα Κούττικα από την Άρτα. Είναι εκπαιδευτικός, 32 ετών. Σπούδασε φιλολογία, έχει κάνει μεταπτυχιακό στη σχολική ψυχολογία και σε ένα μήνα ολοκληρώνει τις σπουδές της στο ΤΕΙ Νοσηλευτικής στα Γιάννενα. 
Μια υποτροφία που πήρε πριν από ενάμιση χρόνο για τη Γερμανία, την έκανε να σκεφθεί το ενδεχόμενο και της επαγγελματικής αποκατάστασης στη χώρα. Μέσα από συναδέλφους της νοσηλευτές που είχαν ήδη την εμπειρία της Γερμανίας, πείσθηκε ακόμη περισσότερο πως η απόφασή της είναι σωστή. «Για να πω την αλήθεια δεν ήταν όλα θετικά από αυτά που μου μετέφεραν από τη ζωή στη Γερμανία. Ωστόσο όλοι μου μίλησαν για την ασφάλεια. Την ασφάλεια την οικονομική και την επαγγελματική.. Δηλαδή μπορεί να είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι τους λείπει η οικογένειά τους, ο ήλιος, η θάλασσα αλλά δεν άλλαζαν την οικονομική και επαγγελματική ασφάλεια. Ήταν ένα κοινός παρονομαστής». 
 
Η Κατερίνα Κούττικα έχει επίπεδο Β1 στα γερμανικά. Όχι πολύ καλό όπως η ίδια λέει, όμως το περιβάλλον στο νοσοκομείο όπως έχει μάθει είναι υποστηρικτικό. Για σπίτι έχει ήδη ψάξει μέσω ιστοσελίδων και έχει βρει κάποιες προσφορές. Ούτως ή άλλως όμως το νοσοκομείο αναλαμβάνει το ενοίκιο για τους πρώτους τρεις μήνες. 
 
Πολλά νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού είναι πρόθυμα να πληρώσουν και για την εκμάθηση της γλώσσας, την πληρωμή του ενοικίου για το πρώτο διάστημα και την καταβολή ενός μικρού επιδόματος, όπως δηλώνει στην DW o Δημήτρης Αρσένης. Έτσι οι νοσηλευτές δεν έχουν καμία απολύτως επιβάρυνση. Και δεν είναι μόνο το ενδιαφέρον της Γερμανίας τεράστιο να προσελκύσουν νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και των Ελλήνων νοσηλευτών να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. 
 
 
Deutsche Welle

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια