Προσφατα
.

10.11.20

Επανένταξη για παιδιά στρατιώτες

Ελέν Σάντμπου Ριένγκ, UNICEF: 
Το πρόγραμμα επανένταξης της UNICEF για παιδιά που ήταν στις ένοπλες δυνάμεις ή σε παραστρατιωτικές μονάδες διαρκεί τρία έτη. Δεν υπάρχει συντομότερος δρόμος για την επανένταξή τους. 
 
Τους πρώτους τρεις μήνες, κάνουμε αξιολόγηση. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε την κάθε περίπτωση και δημιουργούμε ένα εξατομικευμένο σχέδιο για κάθε παιδί. Μετά αποφασίζουμε αν χρειάζεται κανονική ή επαγγελματική εκπαίδευση. Κάθε παιδί έχει δίπλα του ένα κοινωνικό λειτουργό, που θα τον στηρίζει τα τρία χρόνια, γιατί η επιστροφή στην κανονική ζωή δεν είναι κάτι εύκολο. Δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι . Θα υπάρξουν σίγουρα δυσκολίες. 
 
Μία από τις βασικές προκλήσεις είναι η αποδοχή από την κοινότητα. Μερικά από τα παιδιά έχουν κάνει φρικιαστικά πράγματα, εκτελώντας εντολές. Είναι δύσκολο να τους δεχτούν πίσω μερικές τοπικές κοινωνίες. Τους βλέπουν ως εισβολείς, όχι ως παιδιά. Δουλεύουμε λοιπόν πολύ με την κοινότητα για να καταλάβουν ότι πρόκειται για παιδιά, ότι εκτελούσαν εντολές, όταν έκαναν ό,τι έκαναν. Το τραύμα είναι πολύ μεγάλο για πολλά από αυτά τα παιδιά, εξαιτίας όσων υπέφεραν. 
 
Χρειάζονται μεγάλη ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη για να βρουν έναν τρόπο να ζήσουν με αυτές τις αναμνήσεις. Γιατί δεν μπορούν να τις σβήσουν. Πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτές. 
 
Βαλερί Γκοριά, Euronews: 
Το πρόγραμμα αφορά μερικές εκατοντάδες παιδιά. Υπάρχουν πολύ περισσότερα εκεί έξω, σε ένοπλες ομάδες. Πόσο δύσκολο είναι να μπουν στο πρόγραμμα; 
 
Ελέν Σάντμπου Ριένγκ, UNICEF: 
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, η UNICEF έχει καταφέρει να απελευθερώσει και να επανεντάξει συνολικά 3600 παιδιά. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά παιδιά εκεί έξω. Μερικά από αυτά έχουν ήδη καταγραφεί και είναι έτοιμα να τα απελευθερώσουμε. Το βασικό μας πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι ότι δεν έχουμε τα κονδύλια για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά. Το πρόγραμμα υποχρηματοδοτείται για πάνω από ένα χρόνο. 
 
Χρησιμοποιούμε άλλους πόρους για να το συνεχίσουμε. Αλλά αυτοί οι πόροι εξαντλούνται. Αν δεν υπάρξει νέα χρηματοδότηση, ίσως χρειαστεί να κλείσουμε το κέντρο Τιντόκα, όπου είμαστε τώρα. Ίσως και όλο το πρόγραμμα. Και με την ελπίδα ότι η ειρήνη θα συνεχιστεί, θα δούμε σίγουρα καινούργια παιδιά να καταφτάνουν. Θα χρειάζονται τη βοήθειά μας. Χωρίς όμως χρήματα, δεν θα μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε με τον σωστό τρόπο.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια