Προσφατα
.

29.10.20

Μυστήριο με νέο στέλεχος του Covid-19

Ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού εντόπισαν οι επιστήμονες, το οποίο εμφανίσθηκε στην Ισπανία τον Ιούνιο και εξαπλώθηκε ανά την Ευρώπη. Το νέο στέλεχος αντιπροσωπεύει μεγάλο ποσοστό των νέων μολύνσεων σε αρκετές χώρες, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, με τα ευρήματα να καταδεικνύουν το ρόλο των ταξιδιών στην πανδημία, αλλά και την ανάγκη παρακολούθησης των μεταλλάξεων. 
 
Το στέλεχος, που δεν θεωρείται περισσότερο επικίνδυνο, εντοπίσθηκε αρχικά μεταξύ αγροτών στις περιοχές της Καταλονίας και της Αραγονίας, στην Ανατολική Ισπανία. 
 
Στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, ευθύνεται για σχεδόν το 90% των νέων περιστατικών στην Ισπανία, όπως αναφέρει η έρευνα, την οποία υπογράφουν επτά ερευνητές με την υποστήριξη κρατικών επιστημονικών ιδρυμάτων σε Ελβετία και Ισπανία. 
 
Το νέο στέλεχος πέρασε τα ισπανικά σύνορα και εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αντιπροσωπεύοντας το 40% έως 70% των νέων μολύνσεων σε Ελβετία, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές. 
 
Σε ορισμένες περιοχές εκτός Ισπανίας, το «ταξίδι» του νέου στελέχους δείχνει ότι έχει αναπτύξει δική του δυναμική, σε μια ένδειξη πιθανού πλεονεκτήματος μετάδοσης. 
 
«Η συχνότητά του στη Βρετανία συνεχίζει να αυξάνεται ακόμη και μετά την άρση των ταξιδίων χωρίς υποχρεωτική καραντίνα και έχει τελειώσει η περίοδος του καλοκαιριού. Αυτό το στέλεχος ίσως να μεταδίδεται ταχύτερα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα στελέχη του κορωνοϊού», επισημαίνεται στην έρευνα. 
 
 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μεταλλάξεις του ιού έχουν οδηγήσει σε πιο σοβαρά συμπτώματα ασθένειας.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια