Προσφατα
.

22.10.20

Ε.Ε: Χρεοκοπία για τις μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Περισσότερες από τις μισές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις της Ευρώπης φοβούνται ότι κινδυνεύουν με χρεοκοπία μέσα στον επόμενο χρόνο εάν τα έσοδά τους δεν ανακάμψουν σύντομα, σε ακόμη μία ένδειξη της έκτασης των πληγών που έχει ανοίξει η πανδημία του Covid-19 στην οικονομία. 
 
Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο σε περισσότερες από 2.200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία), το 70% των εταιρειών έχουν δει τα έσοδά τους να μειώνονται. 
 
Το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο στην Ιταλία και την Ισπανία, τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο στο πρώτο κύμα της πανδημίας και αναγκάστηκαν πολύ γρήγορα να επιβάλλουν αυστηρά lockdown. 
Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις πιστεύουν ότι η οικονομία εξακολουθεί να είναι αδύναμη. Αυτό ενισχύει την ανησυχία τους για στάση πληρωμών επί δανείων και για την ανάγκη απολύσεων, παρά τα μέτρα στήριξης που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις. 
 
Μία στις πέντε επιχειρήσεις ανησυχούν ότι θα κηρύξουν στάση πληρωμής επί δανείων και θα αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις μέσα στους επόμενους έξι μήνες. 
 
Τρεις στις δέκα δηλώνουν ότι θα ακυρώσουν σχέδια ανάπτυξης. Το 11% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι θα υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες (το ποσοστό ανεβαίνει κοντά στο 20% σε Ιταλία και Γαλλία), ενώ πάνω από το 50% αισθάνονται ότι δεν θα επιβιώσουν περισσότερο από 12 μήνες, παρά το γεγονός ότι πολλές εξ αυτών έχουν ήδη αξιοποιήσει κρατική βοήθεια, όπως τα προγράμματα αναστολής συμβάσεων ή φοροελαφρύνσεις. 
 
 
McKinsey

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια