Προσφατα
.

31.10.20

Ζητούν τον θάνατο των παγωνιών

Τα παγώνια εξαπλώθηκαν σημαντικά στη Νέα Ζηλανδία με τον φορέα New Zealand Birds Online να τονίζει πως αυτό έγινε καθώς αρκετά πουλιά που ήταν σε ιδιοκτησίες προσφέροντας θέαμα, αφέθηκαν ελεύθερα στη φύση. 
 
Το παγώνι έχει εξαπλωθεί εκτενώς στις θερμότερες περιοχές του Βόρειου Νησιού, σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας, και έχει επίσης καταγραφεί και στα νότια. Όμως, καθώς ο αριθμός των φυσικών θηρευτών τους, όπως τα κουνάβια και οι αρουραίοι μειώνεται λόγω των εθνικών προσπαθειών ελέγχου, τα παγώνια γίνονται όλο και πιο καταστροφικά. 
 
Πολλοί ντόπιοι αγρότες έχουν επίσης φυτεύσει ακούσια την ιδανική τροφή για παγώνια κάνοντας σπορά αραβοσίτου ή τριφυλλιού, που λατρεύουν τα πτηνά. «Δεν αποτελούσαν πρόβλημα όταν υπήρχαν πολλά αρπακτικά γύρω, αλλά τώρα δεν έχουν σχεδόν καθόλου θηρευτές και βρίσκουν πληθώρα τροφής» δήλωσε ο αγρότης Grant Adkins, εκπρόσωπος των συνεταιρισμών στην περιοχή. «Αγαπούν τη σίκαλη και το τριφύλλι. Περιπλανιούνται και τρώνε όλους τους φρέσκους, πράσινους βλαστούς όλων των βοσκοτόπων και των καλλιεργειών μας». 
 
Ο Adkins εκτιμά ότι ο αριθμός των παγωνιών είναι χιλιάδες στην περιοχή του και λέει ότι οι αρχές δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον έλεγχο του πληθυσμού τους, εστιάζοντας κυρίως στην εξολόθρευση αρουραίων. Σύμφωνα με το NZ Birds Online, μέχρι και 100 πουλιά εντοπίστηκαν σε ένα χωράφι στο Orere Point, τον Απρίλιο του 2011, και περισσότερα από 100 κοντά στο Otane στον κεντρικό κόλπο του Hawke τον Ιούνιο του 2016. 
 
Οι αγρότες έχουν προσπαθήσει να διαχειριστούν τους αυξανόμενους αριθμούς πυροβολώντας τα πουλιά, αλλά είναι δύσκολο καθώς τα παγώνια είναι έξυπνα και «πολύ επιφυλακτικά». Για την ώρα δεν έχουν πιστοποιηθεί δηλητήρια για τη συγκεκριμένη χρήση κατά των παγωνιών ενώ μόλις πυροβοληθούν από αγρότες, μαθαίνουν να διατηρούν την απόσταση τους. 
 
«Σε μια περίοδο 12 ετών, ο αριθμός τους έχει αυξηθεί πολύ και εξαπλώνεται όλο και πιο μακριά», λέει ο Adkins. «Υπάρχουν χιλιάδες στην περιοχή. Έχω δει ακόμη και ομάδες των 150 να τρώνε σε ένα χωράφι», τονίζει και ζητά να υπάρξει σχέδιο εξολόθρευσης. 
 
Ο Tony Beauchamp, ορνιθολόγος, λέει ότι τα άγρια παγώνια της Νέας Ζηλανδίας είναι ένα σπάνιο φαινόμενο παγκοσμίως, καθώς τα πουλιά ζουν κυρίως στην ινδική ήπειρο. Η γνώση σχετικά με τα παγώνια στη Νέα Ζηλανδία είναι ελάχιστη, με τα πουλιά να προτιμούν να ζουν σε άγριες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ενώ οι προσπάθειες διατήρησης της κυβέρνησης επικεντρώθηκαν σταθερά στην προστασία των εγγενών ειδών. 
 
Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έχει δεσμευτεί να εξαλείψει πλήρως τα χωροκατακτητικά είδη μέχρι το 2050. Η παγίδευση των ανεπιθύμητων ειδών έχει γίνει βασικό χόμπι στη Νέα Ζηλανδία, κάτι που υποστηρίζεται καθώς η γούνα οπόσουμ άρχισε να κερδίζει έδαφος στη βιομηχανία της μόδας. Όμως, καθώς οι αριθμοί των μικρών θηλαστικών οπόσουμ ή άλλων θηρευτών μειώνονται, ο Adkins λέει ότι οι αριθμοί παγωνιών έχουν αυξηθεί. 
 
Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί μαζί με τα κουνάβια και τους αρουραίους, τα οπόσουμ τρώνε συχνά τα αυγά παγωνιών που φτιάχνουν φωλιές στο έδαφος. Ο Rod Smillie, διευθυντής βιοποικιλότητας, βιοασφάλειας και εταιρικών σχέσεων του περιφερειακού συμβουλίου του Horizon, δήλωσε ότι «γνώριζε» έναν πληθυσμό άγριων παγωνιών στην περιοχή. 
«Τα παγώνια προκαλούν ζημιές σε βοσκότοπους και καλλιέργειες», δήλωσε ο Smillie, αλλά πρόσθεσε ότι δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών του συμβουλίου, το οποίο θα επανεξετάσει την κατάσταση το 2027, κάτι που για τους αγρότες θεωρείται πολύ μακρινή λύση.
 
 
Guardian

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια