Προσφατα
.

23.10.20

Ο τεχνολογικός πόλεμος μόλις ξεκίνησε

Το επόμενο έτος, κατά πολλούς, θα σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο για τις τηλεπικοινωνίες, στην οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το δίκτυο νέας γενιάς 5G. Χαρακτηριστική είναι η έκθεση του Economist, η οποία αναλύει τις τεχνολογικές προοπτικές του 2021. 
 
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, τo 5G συνεχίζει να επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες -παρά την εν εξελίξει διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Μέχρι τα τέλη του 2020, συγκεκριμένα, το δίκτυο πέμπτης γενιάς θα έχει εγκατασταθεί στο 47% των υπό εξέταση χωρών. Το υπόλοιπο 53%, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αναμένεται να ακολουθήσει τα ίδια βήματα εντός του 2021. 
 
Ωστόσο, η επέκταση των υποδομών δεν φαίνεται να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στη ζήτηση, καθώς πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να προτιμούν τα δίκτυα 4G, μια τάση η οποία δεν αποκλείεται να επιφέρει την περαιτέρω προσαρμογή του κλάδου, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών. 
 
Στο επίκεντρο η ψηφιοποίηση 
Πέραν του 5G, σε ρόλο πρωταγωνιστή για το 2021 αναμένεται να αναδειχθεί και η περαιτέρω ψηφιοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. 
 
 Το ηλεκτρονικό εμπόριο και η e-κατανάλωση, ως απότοκοι της πανδημία του κορωνοϊού, αποδεικνύεται ότι ήρθαν για να μείνουν, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία και προσφέροντας ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη εντός του 2021. 
 
Στο ίδιο μήκος σχήματος, οι υπηρεσίες cloud καθίστανται ολοένα και πιο δημοφιλείς, βελτιώνοντας τις υποδομές και συμβάλλοντας στην καλύτερη ανάλυση δεδομένων, ένας τομέας ο οποίος αναδεικνύεται σε καίριας σημασίας. 
 
Ο κίνδυνος από τις ΗΠΑ – Κίνα 
Ωστόσο, ο κίνδυνος καραδοκεί. 
Η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας δημιουργεί σημαντικά αναχώματα στην πρόοδο του κλάδου. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Huawei, η οποία έχει ήδη αποκοπεί από ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας τεχνολογικής αλυσίδας, θέτοντας εν αμφιβόλω την επιβίωσή της. Αντίστοιχα μέτρα έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και σε άλλες κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες, όπως οι SMIC, TikTok και WeChat. 
 
Μάλιστα, οι αμερικανικές πιέσεις θέτουν σε κίνδυνο την παρουσία των κινεζικών εταιρειών και στην Ευρώπη, καθώς η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένως καλέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τη συμμετοχή της Huawei στους δημόσιους διαγωνισμούς για τα δίκτυα 5G.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια