Προσφατα
.

9.10.20

Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται υπό την απειλή πείνας

"Οι υψηλότερες τιμές για το σιτάρι οδήγησαν στην αύξηση, που προκλήθηκε από έντονη εμπορική δραστηριότητα εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές παραγωγής στο νότιο ημισφαίριο, καθώς και τις συνθήκες ανομβρίας που επηρεάζουν τη χειμερινή σπορά σιταριού σε όλη την Ευρώπη", δήλωσε η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). 
 
Η τιμή του φυτικού ελαίου αυξήθηκε κατά 6% το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τις τιμές του Αυγούστου, λόγω της αύξησης των τιμών, των ηλιόσπορων και του ελαίου σόγιας, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 μηνών. 
Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων σχεδόν δεν αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, με μέτριες αυξήσεις τιμών για το βούτυρο, το τυρί και το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, αντισταθμιζόμενη από τη μείωση του πλήρους γάλακτος σκόνης. 
 
Οι τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν κατά 2,6% κατά τη διάρκεια του μήνα, κυρίως λόγω της παγκόσμιας καθίζησης που αναμένεται να παραμείνει μέχρι τη περίοδο του 2021. 
Οι τιμές του κρέατος υποχώρησαν 0,9% το μήνα αλλά ήταν πάνω 9,4% σε ετήσια βάση, με μειωμένες τιμές του χοιρινού κρέατος λόγω της απαγόρευσης της Κίνας στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη Γερμανία μετά την πρόσφατη εύρεση αρκετών περιπτώσεων αφρικανικής πανώλης των χοίρων. 
 
Όπως περιγράφεται από την Παγκόσμια Τράπεζα τον Σεπτέμβριο, η αύξηση του κόστους των τροφίμων λόγω της πανδημίας του ιού έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά, πολλά από τα οποία συνθλίβονται από την φτώχεια και την πείνα. "Καθώς απλώνεται η κρίση του ιού, διαταραχές στις εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, άλλα προβλήματα που επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων, η απώλεια εισοδήματος και διακίνησης κεφαλαίων δημιουργούν έντονες εντάσεις και κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων σε πολλές χώρες", δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα. 
 
Τον Αύγουστο, ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών Ντέιβιντ Μπέσλεϊ προειδοποίησε ότι απαιτούνται 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης εντός έξι μηνών για να αποφευχθεί η παγκόσμια πείνα. 
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, δήλωσε πρόσφατα ότι ο κόσμος βιώνει μία από τις χειρότερες επισιτιστικές κρίσεις των τελευταίων πενήντα ετών. Η μείωση που σχετίζεται με τον ιό οδηγεί την ανισότητα του πλούτου στα άκρα και ωθεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια. 
 
Στο γράφημα βλέπετε τις περιοχές που απειλούνται με κρίση:

Οι κίνδυνοι επισιτιστικής ανασφάλειας, που προκαλούνται από την άνοδο των τιμών και μη ομαλή αλυσίδα εφοδιασμού λόγω της πανδημίας του ιού, δεν περιορίζονται στις ΗΠΑ. 
Μια κορυφαία τράπεζα τροφίμων στη χώρα προειδοποίησε πρόσφατα για εθνική "έλλειψη γευμάτων" τους επόμενους 12 μήνες. 
 
Σε όλη την ιστορία, η αστάθεια των τιμών των τροφίμων και οι διαταραχές διανομής τους οδήγησαν σε κοινωνικέςαναταραχές. Μια ακούσια συνέπεια της παγκόσμιας ύφεσης θα μπορούσε να είναι η συνέχεια μιας κοινωνικής αναταραχής, που παρατηρείται σε ολόκληρο τον κόσμο.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια