Προσφατα
.

9.10.20

Το χειρόγραφο του Μάο

Ένας μεγάλης αξίας πάπυρος με καλλιγραφικά γραπτά του ιστορικού ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Μάο Τσετούνγκ, βρέθηκε… διχοτομημένος, ένα μήνα αφότου είχε κλαπεί από έναν γνωστό συλλέκτη αναμνηστικών και έργων τέχνης που αφορούν τον κομμουνισμό και την επανάσταση την Κίνα. 
Το ιστορικό αντικείμενο εκλάπη στις 10 Σεπτεμβρίου από το διαμέρισμα του συλλέκτη Φου Τσουνξιάο στο Χονγκ Κονγκ, μαζί με χιλιάδες γραμματόσημα, νομίσματα και άλλα έγγραφα ιστορικής και συλλεκτικής αξίας, μεταξύ των οποίων και άλλα κομμάτια καλλιγραφίας του Μάο. 
 
Ακολούθως, οι κλέφτες το πούλησαν έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου, με τον κλεπταποδόχο στη συνέχεια να του δίνει… τη χαριστική βολή. Κρίνοντας ότι ο πάπυρος μήκους 2.8 μέτρων ήταν πολύ μακρύς για να παρουσιαστεί στην ολότητα του, ο νέος του ιδιοκτήτης αποφάσισε να… τον κόψει στη μέση, αναφέρει σε ανακοίνωση της η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ. 
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, ο αγοραστής πλήρωσε μόλις 64 δολάρια για τον πάπυρο, πιστεύοντας μάλιστα ότι πρόκειται για αντίγραφο. Έχοντας αυτή την πεποίθηση, δεν είχε επομένως και κανέναν ενδοιασμό να τον χωρίσει… σε δύο μέρη, για να διευκολύνει την έκθεση του. Μία τέτοια «παρέμβαση» προφανώς επηρεάζει κατά πολύ την αξία του αντικειμένου, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και ο νόμιμος ιδιοκτήτης της, γνώστης της συγκεκριμένης αγοράς συλλεκτικών αντικειμένων. 
 
Η αξία του παπύρου έχει «οπωσδήποτε επηρεαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Φου Τσουνξιάο, η αξία του πάπυρου στην ενιαία μορφή του, ανέρχεται σε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια Τον μακρύ πάπυρο κοσμούν χειρόγραφα ποιήματα του Κινέζου κομμουνιστή ηγέτη. 
Χειρόγραφα του Μάο έχουν «πιάσει» στο παρελθόν εξαιρετικά υψηλές τιμές σε δημοπρασίες, όπως ένα καλλιγραφικό ενυπόγραφο γράμμα του, το οποίο πουλήθηκε για 519.000 λίρες στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s το 2019.​ 
 
 
Καθημερινή

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια