Προσφατα
.

16.10.20

Νορβηγία: 44 δισ. δολάρια κέρδος σε τρείς μήνες

Πώς το μεγαλύτερο fund κατάφερε να βγάλει 44 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2020, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού; 
 
Η απάντηση είναι απλή. Αξιοποιώντας το χρηματιστηριακό ράλι του τεχνολογικού τομέα. 
 
Ο λόγος για τον νορβηγικό κρατικό ταμείο, το οποίο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία, αξίας άνω του 1,2 τρισεκατομμυρίου δολαρίου. Έτσι, το χαρτοφυλάκιό του απέφερε κέρδη της τάξης του 4,3% για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, καλύπτοντας με το παραπάνω τη χασούρα (3,4%) του α’ εξαμήνου. 
 
Πλέον, μάλιστα, το νορβηγικό κρατικό fund ετοιμάζεται να αυξήσει την έκθεσή του στις αμερικανικές μετοχές και ιδίως στον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος αποδίδει και τα περισσότερα κέρδη. 
 
Άλλωστε, το Όσλο «ποντάρει» και στην σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία θα παράσχει περαιτέρω ώθηση στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση της Νορβηγίας επέλεξε να αξιοποιήσει το ταμείο, προκειμένου να αμβλύνει το αντίκτυπο της Covid-19 στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Άλλωστε, μέχρι το τέλος του 2020, οι αντλήσεις χρημάτων εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια. 
 
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το νορβηγικό fund είχε τοποθετήσει το 70,7% των assets που διαχειρίζεται σε μετοχές, ενώ το 26,6% βρισκόταν σε τίτλους σταθερής απόδοσης. Το υπόλοιπο ποσοστό είχε επενδυθεί στην αγορά του real estate. 
 
Οι παραπάνω αναλογίες, όμως, σύντομα αναμένεται να αλλάξουν, καθώς «στρατηγική που κερδίζει δεν αλλάζει». Έτσι, στόχος είναι να υπάρξει αναπροσαρμογή του χαρτοφυλακίου, το οποίο θα περιλαμβάνει τοποθετήσεις σε μετοχές σε ποσοστό άνω του 72%.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια