Προσφατα
.

30.9.20

Η Wall Street θα εμπορευτεί νερό για πρώτη φορά

Η έλλειψη νερού θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως μέχρι το 2050, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 
 
Η απειλή για ένα μέλλον όπου το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμο είναι ιδιαίτερα έντονη στην Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, όπου οι θερμοκρασίες ρεκόρ και οι τεράστιες πυρκαγιές έχουν προκαλέσει καταστροφές φέτος. 
 
Εάν οι εικόνες με τους πορτοκαλί ουρανούς και τα καμένα δάση δεν ήταν αρκετές για να σας πείσουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα για τις ΗΠΑ, η Wall Street πρόκειται να ξεκινήσει την εμπορία συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για την παροχή νερού. 
 
Ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης είναι μια συμφωνία για την αγορά ή πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου, όπως το νερό, σε μια συγκεκριμένη στιγμή στο μέλλον σε συμφωνημένη τιμή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών για πράγματα όπως πετρέλαιο, πολύτιμα μέταλλα ή τρόφιμα. 
 
Η CME είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο μελλοντικής εκπλήρωσης στον κόσμο και θα ξεκινήσει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης συμβάσεων για την αγορά νερού της Καλιφόρνιας. Κάθε συμβόλαιο αντιπροσωπεύει 10 στρέμματα νερού ή την ποσότητα νερού που χρειάζεται για να καλύψει ένα στρέμμα πάνω από τη γη σε ένα πόδι νερού. 
 
Για όσους από εμάς χρησιμοποιούμε το μετρικό σύστημα, αυτό είναι το ποσό που θα χρειαζόταν για να καλύψουμε 4047 τετραγωνικά μέτρα με περίπου 30 κυβικά  εκατοστά νερού. 
 
«Με σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού να αναμένεται να αντιμετωπίσουν έλλειψη νερού έως το 2025, η λειψυδρία παρουσιάζει αυξανόμενο κίνδυνο για επιχειρήσεις και κοινότητες σε όλο τον κόσμο», εξηγεί ο Tim McCourt, ο πρόεδρος του δείκτη μετοχών και των εναλλακτικών επενδυτικών προϊόντων της CME.
 
Προσφορά και ζήτηση 
Οι ειδικοί του κλίματος έχουν προειδοποιήσει ότι οι εντάσεις αυξάνονται ήδη λόγω της έλλειψης νερού σε όλο τον κόσμο. Η ανάγκη για νερό πρέπει να εξισορροπηθεί μεταξύ του εφοδιασμού των σπιτιών των ανθρώπων, της παραγωγής ενέργειας και της άρδευσης των καλλιεργειών για να μας παρέχει τροφή. 
 
Εάν αυτό δεν είναι σωστά ισορροπημένο ή οι προμήθειες εξαντληθούν, ελοχέυει ο κίνδυνος να ξεσπάσει βία και οι πόλεμοι του νερού θα μπορούσαν να γίνουν μια πραγματικότητα. 
 
Εκείνοι που υποστηρίζουν την εισαγωγή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του νερού υποστηρίζουν ότι «μπορεί να βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική ευθυγράμμιση της προσφοράς και της ζήτησης αυτού του ζωτικού πόρου». 
 
Προς το παρόν, το 40 τοις εκατό του νερού στην Καλιφόρνια χρησιμοποιείται για την άρδευση πάνω από 3,5 εκατομ. εκταρίων καλλιεργειών. Η CME λέει ότι αυτά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα επιτρέψουν στους αγρότες και σε άλλες γεωργικές επιχειρήσεις στο κράτος να έχουν εγγυημένη τιμή για το νερό, ακόμη και αν προκύψουν ελλείψεις. 
 
Η εταιρεία προσθέτει ότι η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις που χρειάζονται νερό για να διαχειριστούν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα μείωνε τότε το κόστος, βοηθώντας με τη σειρά του τους καταναλωτές. 
 
 
euronews

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια