Προσφατα
.

5.9.20

«Τσιπάκια» για τον εγκέφαλο του Έλον Μασκ

«Τσιπάκια» για τον εγκέφαλο παρουσίασε η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ 
 
Ένα γουρούνι ονόματι «Γκέρτρουντ», με ένα τσιπ υπολογιστή μεγέθους κέρματος στον εγκέφαλο, παρουσίασε ο Έλον Μασκ, ιδρυτής, μεταξύ άλλων, της Neuralink, στο πλαίσιο επίδειξης όσον αφορά στα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας για τη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος αλληλεπίδρασης εγκεφάλου- μηχανής. 
 
«Είναι σαν να έχεις ένα Fitbit στο κρανίο σου, με μικροσκοπικά καλώδια» είπε ο δισεκατομμυριούχος σε σχετικό webcast. 
 
Η Neuralink είχε υποβάλει αίτημα για έναρξη δοκιμών σε ανθρώπους πέρυσι. Όπως αναφέρει το BBC, ένα τέτοιο interface θα μπορούσε να επιτρέψει σε ανθρώπους με προβλήματα και παθήσεις νευρολογικής φύσης να ελέγχουν τηλέφωνα ή υπολογιστές με τον εγκέφαλό τους. 
Ο Μασκ υποστηρίζει επίσης ότι τέτοια τσιπ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία παθήσεων όπως η άνοια, το Πάρκινσον, τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη κ.α. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα ο στόχος του είναι να φέρει μια εποχή «υπεράνθρωπης γνωστικής λειτουργίας» (superhuman cognition), για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει τόσο ισχυρή που να μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ανθρωπότητα. 
 
Η «Γκέρτρουντ» ήταν ένα από τα τρία γουρούνια που συμμετείχαν στην επίδειξη μέσω webcast που έλαβε χώρα την Παρασκευή. Αν και χρειάστηκε λίγος χρόνος για να την αρχίσει, όταν έτρωγε και μύριζε άχυρο, η σχετική δραστηριότητα εμφανιζόταν σε γράφημα όπου παρουσιάζονταν οι νευρωνικές της δραστηριότητες. Ο επεξεργαστής στον εγκέφαλό της στέλνει ασύρματα σήματα, υποδεικνύοντας τη δραστηριότητα των νευρώνων στη μύτη της όταν ψάχνει τροφή. 
 
Ο Μασκ είπε ότι η αρχική συσκευή της Neuralink, που είχε αποκαλυφθεί πριν από περίπου έναν χρόνο, απλοποιήθηκε και συρρικνώθηκε. «Χωράει άνετα στο κρανίο σας. Θα μπορούσε να είναι κάτω από τα μαλλιά σας και δεν θα καταλαβαίνατε τίποτα». 
 
Η Neuralink, που ιδρύθηκε πριν περίπου τέσσερα χρόνια, προσπαθεί να προσελκύσει επιστήμονες για τους σκοπούς της. Το σύστημα το οποίο αναπτύσσει αποτελείται από μια μικροσκοπική συσκευή με πάνω από 3.000 ηλεκτρόδια προσκολλημένα σε εύκαμπτα «νήματα», πιο λεπτά από μια ανθρώπινη τρίχα, που μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα 1.000 νευρώνων του εγκεφάλου. 
 
Όπως αναφέρει το Reuters, η «Γκέρτρουντ» έχει το τσιπ στον εγκέφαλό της εδώ και δύο μήνες, και η εξέλιξη αυτή εκλαμβάνεται ως ένα πρώιμο βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης ασθενειών και παθήσεων νευρολογικής φύσης, με τον ίδιο τον Μασκ να τονίζει την Παρασκευή πως «μια εμφυτεύσιμη συσκευή μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων», αναφερόμενος στο Αλτσχάιμερ, την άνοια, την απώλεια μνήμης ή ακοής κ.α. 
Ωστόσο δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα- αν και ο επικεφαλής χειρουργός της εταιρείας, Μάθιου ΜακΝτούγκαλ, είπε ότι οι πρώτες κλινικές δοκιμές της Neuralink, με έναν μικρό αριθμό ανθρώπων ασθενών, θα έχουν στόχο την αντιμετώπιση της παράλυσης ή της παραπληγίας. 
 
Νευροεπιστήμονες που δεν συνδέονταν με την εταιρεία είπαν ότι η Neuralink φαίνεται να έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα, αλλά απαιτούνται περαιτέρω έρευνες. 
 
Όπως είπε ο Μασκ, σκοπός της παρουσίασης της Παρασκευής ήταν η προσέλκυση εργαζομένων, όχι κεφαλαίων. Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει λάβει χρηματοδότηση 158 εκατ. δολαρίων, 100 εκ των οποίων προήλθαν από τον ίδιο τον Μασκ, και έχει περίπου 100 εργαζομένους. 
 
 
 
naftemporiki.gr

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια