Προσφατα
.

22.9.20

Στειρώνουν μετανάστες χωρίς την θέλησή τους

 
Φρίκη προκαλούν οι καταγγελίες νοσηλεύτριας για επικίνδυνες ιατρικές πρακτικές σε εγκαταστάσεις της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνειακών Αρχών των ΗΠΑ. 
 
Μαζικές υστερεκτομές σε κρατούμενους καταγγέλλει πως διενεργεί η υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνειακών Αρχών των ΗΠΑ, η νοσηλεύτρια – πληροφοριοδότης Dawn Wooten, που εργάστηκε στο Κέντρο Κρατήσεων της Κομητείας Irwin (ICDC) — που λειτουργεί από το LaSalle Corrections. 
 
Η Wooten, νοσηλεύτρια σε ιδιωτικό κέντρο κράτησης μεταναστών στη Γεωργία, υπέβαλε επίσημη αναφορά στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή για το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Σε αυτήν, επισημαίνει ότι η μονάδα πραγματοποιεί υστερεκτομή σε άτομα που ανέφεραν ότι έχουν μεγάλους κύκλους εμμήνου ρύσης ή άλλο πιο σοβαρό πόνο. 
 
Μάλιστα, τονίζει ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της άρνησης της εταιρείας να κάνει τεστ στους κρατουμένους για COVID-19, καθώς και να μιλήσει σε αρκετά άτομα, στα οποία η μήτρα τους αφαιρέθηκε στο πλαίσιο αδικαιολόγητης διαδικασίας υστερεκτομής. 
 
«Είχα αρκετούς κρατούμενους οι οποίοι μου είπαν ότι είχαν πάει να δουν το γιατρό και είχαν υστερεκτομή και δεν ξέρουν γιατί πήγαν ή γιατί πηγαίνουν», ανέφερε η Wooten στην έκθεση. Επεσήμανε επίσης ότι το ICDC χρησιμοποιεί σταθερά έναν γιατρό εκτός εγκατάστασής του, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις υστερεκτομές εκτός από την κατά λάθος αφαίρεση της λάθος ωοθήκης σε έναν ασθενή. 
«Είναι ο συλλέκτης μήτρας», λέει και συγκλονίζει. «Όλοι όσοι βλέπεις έχουν υστερεκτομή, σχεδόν όλοι. Έχει βγάλει ακόμα και λάθος ωοθήκη από μια νεαρή κυρία [κρατούμενη μετανάστρια]», είπε η Wooten. 
«Υποτίθεται ότι θα της αφαιρούσαν την αριστερή ωοθήκη επειδή είχε κύστη. Της έβγαλαν τη δεξιά». 
 
Η καταγγελία υποβλήθηκε εκ μέρους της Wooten από τις ομάδες υπεράσπισης Project South, Georgia Guard Watch, Georgia Latino Alliance for Human Rights και South Georgia Migration Support Network. 
Στην έκθεσή τους, η Wooten αναφέρει λεπτομερώς άλλες παρατυπίες στις εγκαταστάσεις, όπως έλλειψη ελέγχου COVID- 19 για συμπτωματικούς ασθενείς, καθώς επίσης και γενική έλλειψη αναφορών για κρούσματα. 
 
Η καταγγελία εξηγεί επίσης γιατί αποφάσισε να παρουσιαστεί δημόσια: Η Wooten δέχθηκε επίπληξη και υποβιβασμό από το ICDC όταν μίλησε για τις κακές πρακτικές στο κέντρο κράτησης. «Είναι και για τα δύο», είπε. 
«Ζητώ αυτά τα πράγματα και μιλώ για τους κρατούμενους. Είμαι πρόβλημα. Με βλέπουν και δεν πρέπει να με δουν ή να με ακούσουν. Σε κάνει να φαίνεσαι σαν να μην κάνεις τη δουλειά σου». 
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγκάσει ανθρώπους και ιδιαιτέρως μαύρους σε ανεπιθύμητη στείρωση, η οποία αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μορφή ευγονικής, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. 
 
Για περισσότερα από 70 χρόνια, η Καλιφόρνια ηγείτο σε στειρώσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περίπου 20.000 άτομα στειρώθηκαν παρά τη θέλησή τους σε κρατικούς θεσμούς. Στο Νότο, οι μαύρες γυναίκες αντιμετωπίστηκαν ως «προϊόν πρακτικής» για εισερχόμενους φοιτητές ιατρικής και στειρώθηκαν χωρίς να το γνωρίζουν κατά τη διάρκεια καισαρικών. Άλλες φορές, εξαναγκάστηκαν σε στείρωση για να διατηρήσουν τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας. 
 
Η στείρωση ήταν τόσο εκτεταμένη στη Βόρεια Καρολίνα που ψηφίστηκε το 2015 νομοσχέδιο για την οικονομική αποζημίωση των θυμάτων. Φυσικά, όταν πρόκειται για μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι οποίοι συχνά αναφέρονται ως «ανεπιθύμητοι ξένοι» από τον σημερινό πρόεδρο, δεν είναι τόσο περίεργο που αυτές οι πρακτικές δεν αναφέρθηκαν για τόσο πολύ καιρό. Ένας μετανάστης στην καταγγελία το έθεσε καλύτερα: «Αυτό το μέρος δεν είναι εξοπλισμένο για ανθρώπους». 

 

 

trueactivist


 

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια