Προσφατα
.

12.4.20

Χάνουμε κάτι απλό και πολύ σημαντικό με την επιβολή του καταναγκαστικού εγκλεισμού

COVID-19 και Βιταμίνη D

Κλεάνθης Γρίβας 

-Η βιταμίνη D είναι βιταμίνη και λιποδιαλυτή στεροειδής ορμόνη με εκατοντάδες ρόλους στον οργανισμό μας, και ρυθμίζει πάνω από 200 γονίδια στο ανθρώπινο σώμα. 

-Παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής των οστών και τη φυσιολογική ομοιοστασία του ασβεστίου. 

-Ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το γαστρεντερικό σύστημα, τον μεταβολισμό του ασβεστίου των οστών και την καλή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος. 

-Συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων παθήσεων όπως οι λοιμώξεις, τα αυτοάνοσα νοσήματα, ορισμένες μορφές καρκίνου και διαβήτη τύπου 2. 

-Κύρια πηγή της βιταμίνης D για τους ανθρώπους είναι η βιταμίνη D3 σε ποσοστό 90%, η οποία συντίθεται στο δέρμα με την δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Η έκθεση στον ήλιο του προσώπου και των χεριών για 10 -15 λεπτά την ημέρα είναι επαρκής για την σύνθεση των ημερησίων αναγκών σε βιταμίνη D. 

Η σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα έχει περιοριστεί λόγω σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης (καθιστική ζωή, νέφος, χρήση αντιηλιακών και γυαλιών ηλίου). Η χρήση αντιηλιακού με αυξημένο δείκτη προστασίας (πάνω από 30) μειώνει κατά 95% την σύνθεση βιταμίνης D. 

Αυτή η ανεκτίμητη (και δωρεάν προσφερόμενη από τον ήλιο) προστασία των νεογέννητων, των μωρών, των παιδιών και των ενηλίκων, που την έχουν απόλυτη ανάγκη και που ήταν ήδη προβληματική λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, καταργείται ασυλλόγιστα ολοσχερώς στην εποχή του κορονοϊού μέσω της επιβολής του «καταναγκαστικού εγκλεισμού» της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων στα καθόλου ευάερα και ευήλια ανθυγιεινά διαμερίσματα των πολυκατοικιών των σύγχρονων τερατουπόλεων (με εξαίρεση βεβαίως, μιας, επίσης συντριπτικής, μειοψηφίας που διαθέτει μονοκατοικίες με κήπους στους οποίους μπορεί να κινείται και να εκτίθεται στον ήλιο, κατά βούληση). 

Κι' αυτό, παρά το πλήθος των επιστημονικών εργασιών που αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή της βιταμίνης D, μπορεί να μειώσει (και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να εξαλείψει) κάποιες από τις σοβαρές συνέπειες της «επίθεσης» ενός αμφιλεγόμενου κορονοϊού, με άμεσο αποτέλεσμα (ανάμεσα στα άλλα, και) την αποφόρτιση των υπό κατάρρευση συστημάτων υγείας και την ανακούφιση του προσωπικού τους από τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς τους (που είναι ανθρωπίνως αδύνατο να τις αντέξουν επί μακρόν). 


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια