Προσφατα
.

3.8.19

Το Facebook θα διαβάζει και τον εγκέφαλο

Σε αρχικές δοκιμές, το Facebook μπόρεσε να χρησιμοποιήσει μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή για να αποκωδικοποιήσει την ομιλία απευθείας από τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε μια οθόνη. 

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν το πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Το Facebook πλησιάζει στο να κάνει πραγματικότητα τον υπολογιστή ανάγνωσης του εγκεφάλου. 

Μετά τη ντεμπούτο της ιδέας στο συνέδριο προγραμματιστών του 2017, η εταιρεία δήλωσε την Τρίτη ότι έχει σημειώσει πρόοδο στην ανάπτυξη μιας μη επεμβατικής φορητής συσκευής που επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν χρησιμοποιώντας τις σκέψεις τους. 
Το Facebook Reality Labs, ένα τμήμα που μελετά μακροχρόνια τεχνολογικά προϊόντα και υλικό, συνεργάζεται με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο για την τεχνολογία αυτή. 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications έδειξε πως οι ερευνητές μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή για να αποκωδικοποιήσουν την ομιλία απευθείας από τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε μια οθόνη. 
Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τρεις ασθενείς που υποβάλονται σε θεραπεία για επιληψία και είχαν ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στον εγκέφαλό τους. 

Οι ερευνητές του UCSF λένε ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας συσκευής επικοινωνίας για ασθενείς που δεν μπορούν πλέον να μιλήσουν μετά από σοβαρούς τραυματισμούς στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου και του τραυματισμού του νωτιαίου μυελού. 
Ωστόσο, οι επιτυχημένες δοκιμές είναι πιθανότερο να σχετίζονται με τις προσπάθειες του Facebook για την ανάπτυξη γυαλιών εικονικής πραγματικότητας. 

"Σήμερα μοιραζόμαστε μια ενημέρωση σχετικά με την δουλειά μας για την κατασκευή μιας μη επεμβατικής φορητής συσκευής που επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν απλά σκεπτόμενοι τι θέλουν να πουν", δήλωσε ο Andrew "Boz" Bosworth, αντιπρόεδρος του Facebook της AR / VR. 

Το Facebook δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι αυτή η τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές σύντομα. "Είναι επί του παρόντος ογκώδης, αργή και αναξιόπιστη", ανέφερε η εταιρεία. "Αλλά η δυναμική είναι σημαντική, έτσι πιστεύουμε ότι αξίζει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε αυτήν την τελευταία τεχνολογία με την πάροδο του χρόνου". 

Το Facebook δεν είναι η μόνη εταιρία της Silicon Valley που ενδιαφέρεται για την υλοποίηση των διεπαφών εγκεφάλου-ηλεκτρονικού υπολογιστή. 
Η εκκίνηση του Neuralink από τον Elon Musk ξεκίνησε με επιτυχία στις προσπάθειές του στον χώρο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla δήλωσε σε μια εκδήλωση της Neuralink ότι η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει ανθρώπινες δοκιμές πριν από το τέλος του 2020. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια