Προσφατα
.

20.8.19

Μισό δις μέλισσες νεκρές

Η άνοδος της χρήσης φυτοφαρμάκων οδήγησε στον θάνατο μισό δις μέλισσες τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
Ο αποδεκατισμός των μελισσών έγινε  στην νότια  Βραζιλία το 1ο τρίμηνο του 2019. Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι τα φυτοφάρμακα είναι πιθανό να ευθύνονται, όπως αναφέρει το Bloomberg. 

Τα δείγματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι από τους θανάτους οφείλονται από δηλητηρίαση με Fipronil, ένα εντομοκτόνο που απαγορεύεται στην ΕΕ, ταξινομημένο ως πιθανή αιτία γένεσης καρκίνων για τον άνθρωπο από το αμερικανικό EPA. 

Δεδομένου ότι ο πρόεδρος Jair Bolsonaro που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Γεωργίας ενέκρινε τις πωλήσεις ύψους ρεκόρ 290 φυτοφαρμάκων, αυξημένα κατά 27% σε ετήσια βάση για την ίδια περίοδο. Υπάρχει επίσης ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται στο Κογκρέσο και θα μειώσει δραματικά τα πρότυπα των φυτοφαρμάκων. 

Ο υπεύθυνος για την υγεία της Βραζιλίας, Anvisa, δημοσίευσε πρόσφατα έκθεση σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, στην οποία διαπιστώθηκε ότι το 20% των δειγμάτων περιείχαν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων πάνω από τα κυβερνητικά αποδεκτά επίπεδα. 

"Ο θάνατος όλων αυτών των μελισσών είναι ένα σημάδι ότι είμαστε δηλητηριασμένοι", δήλωσε ο Carlos Alberto Bastos, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Περιφέρειας της Βραζιλίας. 
Το 18% τουλάχιστον της οικονομίας της Βραζιλίας είναι η γεωργία. Και έχει νόημα γιατί ο Πρόεδρος Bolsonaro χαλαρώνει τα μέτρα για τα φυτοφάρμακα. Προσπαθεί να προκαλέσει μια οικονομική ανάπτυξη με την απελευθέρωση των χημικών προτύπων για τους αγρότες. 
"Αυτή είναι η κυβέρνησή σας", δήλωσε ο Bolsonaro στους νομοθέτες από το γραφείο γεωργίας και η διοίκησή του έδωσε ακόμη στους αγρότες φέτος τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα φυτοφάρμακα που επιθυμούν. 

Η Greenpeace δήλωσε ότι το 40% των φυτοφαρμάκων της Βραζιλίας είναι "εξαιρετικά ή ακραίως τοξικά" και το 32% δεν επιτρέπεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Marina Lacorte, συντονιστής της Greenpeace Brazil, δήλωσε στο Bloomberg ότι οι νέες εγκρίσεις για φυτοφάρμακα έγιναν χωρίς την κατάλληλη εξέταση από ειδικούς. 
«Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση γι 'αυτό, εκτός από την πολιτική», είπε. Η αποκατάσταση των αγροτών ξανά ήταν μια δέσμευση εκστρατείας για τον Bolsonaro. Είπε μάλιστα στους αγρότες ότι πρόκειται να μειώσει τους περιορισμούς των φυτοφαρμάκων. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια