Προσφατα
.

17.7.19

Οι σκουπιδένιες παραλίες της Καραϊβικής

Οι όμορφες και κάποτε παρθένες παραλίες της Καραϊβικής πνίγονται κυριολεκτικά σε μια «θάλασσα από πλαστικό». 
Η Caroline Power, κάνει υποβρύχια φωτογραφία, έχει αποφασίσει να αφιερώσει την καριέρα της για να δείξει πώς τα πλαστικά απόβλητα καταστρέφουν τους ωκεανούς του πλανήτη. 

Αποκάλυψε μια πραγματικά τραγική εικόνα ανάμεσα στα νησιά Roatan και Cayos Cochinos, έξω από την ακτή της Ονδούρας, η οποία καλύφθηκε με πλαστικά πιρούνια, μπουκάλια και άλλα σκουπίδια. 
Η χειρότερη περιοχή που βρήκε η ομάδα κατάδυσης ήταν 15 μίλια μακριά από την ακτή του Roatan, κατευθυνόμενη προς τη θάλασσα του Cayos Cochinos. 

"Ήμασταν σε ένα ταξίδι κατάδυσης σε ένα σύνολο νησιών που δεν σπάνε την επιφάνεια του ωκεανού. Είναι μια από τις πιο παρθένες τοποθεσίες κατάδυσης σε αυτό το τμήμα της Καραϊβικής ", δήλωσε η Power στην Telegraph. 
Ανέφερε στο ότι περνούσαν από πλωτά σκουπίδια για "σχεδόν πέντε μίλια", προσθέτοντας: "Οπουδήποτε κοιτάξαμε, πλαστικές σακούλες όλων των μορφών και μεγεθών: σακούλες από τσιπς, σακούλες από παντοπωλεία, σκουπίδια, και  άλλες συσκευασίες. 
Ορισμένα ήταν ολόκληρα και τα υπόλοιπα ήταν κομμάτια. Δυστυχώς, πολλές χελώνες, ψάρια, φάλαινες και θαλάσσια πτηνά θα πιστέψουν πως αυτά τα κομμάτια πλαστικού είναι φαγητό". 
"Στη συνέχεια φτάσαμε σε μια περιοχή πλάτους δύο μιλίων που είχε πολλαπλές γραμμές απορριμμάτων που απλώνονταν από τον ορίζοντα στον ορίζοντα. 
Υπήρχε επίσης ένας φαινομενικά άπειρος αριθμός πλαστικών πιρουνιών, κουταλιών, μπουκαλιών ποτών και άλλα. Υπήρχαν σπασμένες μπάλες ποδοσφαίρου, οδοντόβουρτσες, τηλεοράσεις, άπειρα παπούτσια και σαγιονάρες. " 
"Είδα τον θάνατο τόσο βαθιά που προήρθε από τα ανθρώπινα απόβλητα και είναι καταστροφικό. Μόλις οι ωκεανοί μετατραπούν σε κάδους απορριμάτων, είναι εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρό να καθαρίσουν. Το κλειδί είναι να σταματήσουν τα σκουπίδια πριν εισέλθουν στον ωκεανό ", συνέχισε.
Πρόσθεσε επίσης ότι "για να συμβεί αυτό, πρέπει να βελτιώσουμε τη διαχείριση των αποβλήτων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης σε παγκόσμια κλίμακα." 
Οι παραλίες της Καραϊβικής είναι τρεις φορές περισσότερο μολυσμένες από 
ό,τι οποιαδήποτε άλλη μέση παραλία. Τα πλαστικά μιας χρήσεως βρέθηκαν να σχηματίζουν τρία στρώματα και τα πλαστικά μπουκάλια ήταν επίσης πάρα πολλά για να μετρήσουν. 
Η ίδια η θάλασσα διαθέτει περίπου 200.000 τεμάχια πλαστικού σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Το βρώμικο νερό του, σε συνδυασμό με όλα τα απορρίμματα που ξεπλένονται στην ακτή, το καθιστά τέλειο έδαφος για τα έντομα που φέρουν ασθένειες όπως ο  δάγκειος πυρετός. 
Η Blue Planet Society, μια οργάνωση που αγωνίζεται για το τέλος της υπεραλίευσης και της υπερεκμετάλλευσης των ωκεανών, δήλωσε ότι τα σκουπίδια που βρέθηκαν στα νησιά αυτά προέρχονταν από τον ποταμό Motagua της Γουατεμάλας και ήρθαν τον ωκεανό κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχών. 
"Τα απορρίμματα από τον ποταμό Motagua στη Γουατεμάλα που προκαλούν ρύπανση στην ακτή της Ονδούρας υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό και είναι μεγάλο θέμα στην περιοχή. Υπάρχει έλλειψη υποδομής και εκπαίδευσης, οι πιο  πολλοί άνθρωποι είτε καίνε τα σκουπίδια είτε το ρίχνουν σε ποτάμια ", προσθέτειBlue Planet. 
Επειδή ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 15% της οικονομίας αυτών των περιφερειών και όλα αυτά τα σκουπίδια και η ρύπανση θέτουν τον τομέα του τουρισμού τους σε κίνδυνο, αυτές οι μικρές χώρες αρχίζουν να καθαρίζουν τις κάποτε παρθένες παραλίες τους. 
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 14 χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση πλαστικών σακουλών. Η κυβέρνηση έχει επίσης καταλήξει σε περισσότερες πολιτικές για τη μείωση της χρήσης πλαστικών και την ανακύκλωση, προκειμένου να λειτουργήσει η ανακύκλωση.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια