Προσφατα
.

30.6.19

Η Ολλανδία αποζημιώνει τα θύματα του ολοκαυτώματος

Η Ολλανδική σιδηροδρομική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει αποζημιώσεις σε επιζώντες και οικογένειες θυμάτων του Ολοκαυτώματος που μεταφέρθηκαν με ολλανδικά τρένα σε ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου, σύμφωνα με την Deutsche Welle

Η πρόταση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων υπέρ πολλών χιλιάδων επιζώντων παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nederlandse Spoorwegen (NS) Roger van Boxtel μιλώντας σε εκδήλωση στο σιδηροδρομικό μουσείο της Ουτρέχτης. Σύμφωνα με την πρόταση, οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος θα λάβουν 15.000 € ($ 17.080). 
Περιλαμβάνονται περίπου 500 Εβραίοι, Ρομά και Σίντι- Ρουμάνοι επιζώντες που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης αλλά επιβίωσαν. 
Οι συγγενείς και οι χήρες των πεθαμένων αναμένεται να πάρουν ποσά μεταξύ 5.000 € και 7.500 € . 
Με ανακοίνωσή της, η NS δήλωσε ότι είχε δεσμεύσει "αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ" για τις πληρωμές. -DW 

Τον Ιανουάριο, ο πρώην δήμαρχος του Άμστερνταμ Job Cohen εποπτεύσε μια επιτροπή που είχει συσταθεί για να καθορίσει τα επίπεδα αποζημίωσης, μια δουλειά που είπε ότι ήταν δύσκολο να την αναλάβει. 
"Δεν μπορεί να αναφερθεί ένα χρηματικό ποσό για να αποκατασταθεί ο πόνος", ανέφερε. 
Ο Cohen είχε οργανώσει υπηρεσία πληροφόρησης και επικοινωνίας για όσους έχουν τις προϋποθέσεις να λάβουναποζημίωση. Η επιτροπή δήλωσε ότι θεωρεί τις πληρωμές ως "ηθική χειρονομία με την οποία η NS επιθυμεί να εκφράσει την αναγνώριση του μεριδίου της στην ατομική ταλαιπωρία που προκάλεσαν οι δυνάμεις κατοχής στους εμπλεκόμενους και στους άμεσους συγγενείς τους". 

Η κίνηση προκλήθηκε από έναν ακτιβιστή και επιζώντα του Ολοκαυτώματος, τον Σαλό Μουλέρ, του οποίου οι γονείς πέθαναν στα στρατόπεδα. Ο κ. Muller αγωνίστηκε εδώ και χρόνια για να αναγνωρίσει ο NS τον ρόλο που διαδραματίζουν οι μεταφορές του και τα δεινά που προκάλεσαν. -NYT  

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να "αναγνωριστεί αυτό που είχε συμβεί και ο ρόλος που είχε παίξει η NS", σύμφωνα με την DW. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 100.000 Ολλανδοί Εβραίοι - ή το 70% του συνολικού αριθμού Εβραίων που ζούσαν στην Ολλανδία πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο - απελάθηκαν με τα τρένα στο Westerbork, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Από εκεί, οι Ναζί τους μετέφεραν στα ανατολικά πέρα ​​από τα σύνορα στη Γερμανία και στα στρατόπεδα θανάτου. 

Με το πρόγραμμα πληρωμών, η NS ακολουθεί παρόμοια μέτρα που ελήφθησαν στη Γαλλία, τα οποία πραγματοποίησαν πληρωμές το 2014 σε Εβραίους θύματα του Ολοκαυτώματος. -DW 
Το 2011, η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF της Γαλλίας ζήτησε συγγνώμη για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αφού η νομοθεσία των ΗΠΑ θα την απέκλειαν από τη σύναψη συμβάσεων αν η επιχείρηση δεν αναγνώριζε το ρόλο της, το οτι δηλαδή μετέφερε τα θύματα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. 
Η Γαλλία ίδρυσε ένα ταμείο ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων το 2014 για να αποζημιώσει τα θύματα. 

Ο Γερμανικός σιδηρόδρομος, της Deutsche Bahn (DB), αναγνώρισε το 2008 ότι διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στα σχέδια των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, κερδίζοντας χρήματα που ισοδυναμούν με σημερινά  445 εκατομμύρια € . 
Τούτου λεχθέντος, η DB αντιστάθηκε τόσο στην αδικοπραξία όσο και στις ατομικές αγωγές αποζημίωσης με την πάροδο των ετών και προσέλαβε μια δικηγορική και διαφημιστική εταιρεία της Νέας Υόρκης για την παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αργότερα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για μελλοντικές αγωγές.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια