Προσφατα
.

24.8.17

«Τυχαία» καταστράφηκε έκθεση βασανιστηρίων της CIA

Έκθεση 6.700 σελίδων με μυστικά αρχεία σχετικά με τη χρήση από την CIA «ενισχυμένων» μεθόδων ανάκρισης
Επιμέλεια: Ξενοφώντας Ερμείδης 
Το γραφείο του γενικού επιθεωρητή της CIA δήλωσε ότι «κατά λάθος» κατέστρεψε το μοναδικό αντίγραφό του μιας ολοκληρωμένης έκθεσης βασανιστηρίων για την  Γερουσία. 
Η καταστροφή του εγγράφου από τον «άγρυπνο φρουρό» των μυστικών της κατασκοπείας δηλώθηκε ως «ακούσια» καταστροφή από τον γενικό επιθεωρητή, σύμφωνα με το Yahoo News. 

Μια πηγή που κρατάει την ανωνυμία της δήλωσε στο Yahoo News, το οποίο έφερε στο φως την υπόθεση, ότι το περασμένο καλοκαίρι οι αξιωματικοί της γενικής επιθεώρησης της CIA διέγραψαν ένα αρχείο ηλεκτρονικού υπολογιστή με την αναφορά, και έπειτα κατέστρεψαν «κατά λάθος» έναν δίσκο του υπολογιστή, που περιείχε επίσης το έγγραφο. 

Η έκθεση των 6.700 σελίδων περιέχει χιλιάδες μυστικά αρχεία σχετικά με τη χρήση από την CIA «ενισχυμένων» μεθόδων ανάκρισης, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων με νερό, στέρησης ύπνου και άλλων επιθετικών τεχνικών ανάκρισης σε φυλακές «άγνωστης τοποθεσίας» στο εξωτερικό. 
Η πλήρης εκδοχή της έκθεσης εξακολουθεί να είναι εξαφανισμένη, αλλά μια συνοπτική παρουσίαση 500 σελίδων κυκλοφόρησε για το κοινό το 2014. Ο Christoper R. Sharpley, γενικός επιθεωρητής της CIA (CIA IG), ειδοποίησε την επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας ότι το αντίγραφο της έκθεσης του γραφείου του, είχε εξαφανιστεί τον Αύγουστο. Η Γερουσιαστής Dianne Feinstein, η κινητήρια δύναμη πίσω από την έκθεση το 2014, απέστειλε επιστολές στο Τμήμα της CIA και του Υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαιώνοντας ότι ο γενικός επιθεωρητής της υπηρεσίας κατασκοπίας «έχει καταστρέψει ή μάλλον κατά λάθος κατέστρεψε» το αντίγραφο της έκθεσής του. 

Ο Douglas Cox, καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος ειδικεύεται στην παρακολούθηση της διατήρησης των ομοσπονδιακών αρχείων, δήλωσε στο Yahoo News: «Είναι εκπληκτικό αυτό που συνέβη, ειδικά στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή, είναι αυτοί που υποτίθεται ότι λογοδοτούν στο εσωτερικό του ίδιου του οργανισμού. Σε κάνει να αναρωτιέσαι τι συμβαίνει εκεί»; 

Κάποιο άλλο αντίγραφο της έκθεσης υπάρχει και κάπου αλλού εντός της CIA, η οποία περιμένει την ολοκλήρωση μιας μακροχρόνιας νομικής διαμάχης που αφορά το έγγραφο. 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Richard Burr αντιτάχθηκε στη δημοσίευση της έκθεσης το 2014. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, προσπάθησε να ανακτήσει τα αντίγραφα της έκθεσης που είχαν διανεμηθεί σε όλη τη κυβέρνηση του Ομπάμα. 

Την περασμένη εβδομάδα μια ομοσπονδιακή ομάδα προσφυγών ανέστειλε μια προσπάθεια να αποκαλύψει την πλήρη έκδοση της αμφιλεγόμενης έκθεσης βάσει του νόμου περί ανοιχτών αρχείων, ισχυριζόμενη ότι το έγγραφο δεν υπόκειται στον νόμο περί ελευθερίας της πληροφόρησης (FOIA), επειδή αυτό ελέγχεται επισήμως από το Κογκρέσο. 
Τα έγγραφα του Κογκρέσου εξαιρούνται από τον νόμο περί ανοικτών αρχείων. Η Dianne Feinstein καλεί τώρα τον γενικό επιθεωρητή της CIA να βρει ένα νέο αντίγραφο της έκθεσης για να αντικαταστήσει εκείνο που εξαφανίστηκε. 
Σε επιστολή της προς τον John Brennan, Διευθυντή της CIA, έγραψε: «Η άμεση απάντησή σας θα μετριάσει την ανησυχία μου ότι αυτό δεν ήταν κάτι περισσότερο από ένα "ατύχημα"».
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια