Προσφατα
.

16.8.17

Οι Υπερασπιστές της Γης

Το 2016 σημειώθηκε «ρεκόρ» 200 δολοφονιών ανθρώπων που υπερασπίζονταν τη γη, τα δάση και τα ποτάμια τους ενάντια στις καταστρεπτικές βιομηχανίες
Επιμέλεια: Μαρία Τσολακίδη
Δεν θα ήταν νεκροί αν δεν έπαιρναν θέση εναντίον εταιρειών που κλέβουν γη και καταστρέφουν το περιβάλλον. 
Με νέα έρευνα στην έκθεσή τους οι Υπερασπιστές της Γης διαπίστωσαν ότι σχεδόν τέσσερα άτομα δολοφονούνταν κάθε εβδομάδα το 2016 προστατεύοντας τη γη τους και το φυσικό περιβάλλον από βιομηχανίες με ασχολίες όπως η εξόρυξη, η υλοτομία και η αγροτική βιομηχανία. 
Η Jakeline Romero (φωτο δεξιά) από την Κολομβία αντιμετώπισε πολλά χρόνια απειλές και εκφοβισμούς για να μην μιλήσει ενάντια στις καταστροφικές επιπτώσεις του El Cerrejón, του μεγαλύτερου ορυχείου της Λατινικής Αμερικής. 
Το El Cerrejón είναι στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρείες και ανήκει στον όμιλο Glencore, όπως η BHP Billiton, και η Anglo-American και διοικείται από εγχώριο φορέα εκμετάλλευσης, που έχει κατηγορηθεί για την έλλειψη νερού και μαζική εκτροπή υδάτινων πόρων. 
Στην έκθεση αναφέρονται ιστορίες πολλών ανθρώπων όπως η Jakeline, καθώς αντιπαρατίθενται στις δυνάμεις των πολυεθνικών, παραστρατιωτικών, ακόμη και των κυβερνήσεών τους στις πιο επικίνδυνες χώρες της γης για να υπερασπίζονται την γη. Αναλύει επίσης γιατί αντιμετωπίζουν αυξημένες απειλές και διερευνά τι μπορεί να γίνει, ώστε να είναι οι ακτιβιστές ασφαλείς. 
«Μας απειλούν, για να κλείσουμε το στόμα μας. Δεν μπορώ να το κλείσω. Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλή, πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα όσα συμβαίνουν στον λαό μας. Αγωνιζόμαστε για τα εδάφη μας, για το νερό μας, για τις ζωές μας», λέει η Jakeline Romero, που έχει μερικά χωράφια στην Κολομβία. 


Οι δολοφονίες των υπερασπιστών όχι μόνο αυξάνονται, αλλά και εξαπλώνονται.
Το 2016 αποδείχταν 200 δολοφονίες σε 24 χώρες, σε σύγκριση με 185 κατά το 2015. Σχεδόν το 40% των δολοφονημένων ήταν αυτόχθονες.
Η έλλειψη διώξεων καθιστά επίσης δύσκολο να εντοπιστούν όσοι είναι υπεύθυνοι, αλλά βρέθηκαν ισχυρές ενδείξεις ότι η αστυνομία και οι στρατιωτικοί κράτησαν τουλάχιστον 43 δολοφονίες στο σκοτάδι.

Οι πιο φονικές χώρες για τους ακτιβιστές
Ο αδίστακτος αγώνας για τον φυσικό πλούτο του Αμαζονίου κάνει τη Βραζιλία, για άλλη μια φορά, την πιο θανατηφόρα χώρα του κόσμου από τον μεγάλο αριθμό που σκοτώθηκαν, αν και η Ονδούρα παραμένει η πιο επικίνδυνη χώρα,την τελευταία δεκαετία.
Η Νικαράγουα αρχίζει να συναγωνίζεται αυτό το τραγικό ρεκόρ. Μια αδηφάγα εξόρυξη πρόκειται να χωρίσει τη χώρα στα δύο, απειλώντας με μαζική μετακίνηση πληθυσμού, και κοινωνική αναταραχή, αλλά και την βίαιη καταστολή όσων αντιτίθενται σε αυτήν.

Μια άγρια ​​βιομηχανία εξόρυξης κάνει τις Φιλιππίνες να ξεχωρίζουν για τις δολοφονίες στην Ασία. Στην Κολομβία, οι δολοφονίες μειώθηκαν κατά κάποιο τρόπο, με αφορμή την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών του FARC. Οι περιοχές που ήταν προηγουμένως υπό τον έλεγχο των ανταρτών αντιμετωπίζονται τώρα προσεκτικά από τις εξορυκτικές εταιρείες και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Στην Ινδία έχει διαπιστωθεί ότι οι δολοφονίες αυξάνονται απέναντι σε μια σθεναρή αστυνόμευση και καταστολή των ειρηνικών διαμαρτυριών των ακτιβιστών. Η υπεράσπιση των εθνικών πάρκων είναι πλέον πιο επικίνδυνη από ποτέ, ιδίως στην Αφρική όπου σκοτώνεται μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων, ιδίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αυτό το πρόβλημα  δεν αντιμετωπίζεται σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη.

Οι αναπτυγμένες χώρες χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους για την καταστολή των ακτιβιστών, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν κάθε λόγο να αντιδρούν με την διακυβέρνηση Trump.
Είναι όλο και πιο φανερό ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις αποτυγχάνουν στο καθήκον που έχουν να προστατεύουν τους ακτιβιστές που βρίσκονται σε κίνδυνο. Εφαρμόζουν μια μορφή ατιμωρησίας που επιτρέπει στη συντριπτική πλειοψηφία των δραστών να αφήνονται ελεύθεροι, και να ενθαρρύνονται για πιθανές δολοφονίες.
Οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Τραπεζών Ανάπτυξης, τροφοδοτούν τη βία υποστηρίζοντας έργα που βλάπτουν το περιβάλλον και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Κατά ένα ειρωνικό τρόπο, οι ίδιοι οι ακτιβιστές είναι χαρακτηρισμένοι ως εγκληματίες, και αντιμετωπίζουν σκληρές ποινικές κατηγορίες με επιθετικές αστικές υποθέσεις που υποβάλλονται από κυβερνήσεις και εταιρείες επιδιώκοντας να τους κάνουν να σωπάσουν.
Αυτή η ποινικοποίηση χρησιμοποιείται για να εκφοβίσει τους υπερασπιστές, να αμαυρώσει τη φήμη τους και να τους σύρει σε δαπανηρές νομικές μάχες. 


Προστατέψτε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής
Οι υπερασπιστές της Γης, καλούν τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τους επενδυτές να λάβουν μέτρα για:
► Αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των κοινοτήτων που απειλούνται από τον κίνδυνο να μην  μπορούν να κάνουν ελεύθερες και ενημερωμένες επιλογές σχετικά με το εάν και πώς θα χρησιμοποιούν την γη και τους πόρους τους.
► Υποστήριξη και προστασία υπερασπιστών γης, μέσω ειδικών νόμων, πολιτικών και πρακτικών 
► Εξασφάλιση του να λογοδοτούν αυτοί που παρανομούν για καταχρήσεις . Τη δίωξη των υπευθύνων για την επί πληρωμή παραγγελιών δολοφονιών και επιθέσεων. Και την διασφάλιση ότι παράγοντες, όπως οι διεθνείς επενδυτές, που δεν υποστήριξαν τους απειλούμενους υπερασπιστές γης , θα αντιμετωπίζουν συνέπειες για την αδράνεια τους.





globalwitness
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια