Προσφατα
.

16.8.17

Όταν ο «μετριοπαθής επαναστάτης» σου χτυπάει την πόρτα

Οι ΗΠΑ τους χαρακτήρισαν «μετριοπαθείς επαναστάτες», έκαναν το πραξικόπημα την Ουκρανία, βύθισαν στο αίμα την Συρία, και τώρα είναι στο «σπίτι» τους
Μέλη του νεοναζιστικού Svoboda σε εκδηλώσεις 29-1-21017
Ξενοφώντας Ερμείδης
Έχοντας υποστηρίξει ένα φασιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία και τις δεξιές τρομοκρατικές ομάδες που μετονομάσθηκαν σε «μετριοπαθείς επαναστάτες» στη Συρία, οι ηγέτες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τώρα την αυξανόμενη ακροδεξιά τρομοκρατία στη χώρα τους.
Καταδικάζουν δεόντως χύνοντας, κροκοδείλια δάκρυα, αλλά είναι τόσο τυφλοί μέσα στην υποκρισία τους, που δεν βλέπουν τις επιπτώσεις στο εσωτερικό της χώρας, από την κυνική εξωτερική τους πολιτική.
Αν και οι τεχνηέντως αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης Trump και Βόρειας Κορέας είχαν κατακλύσει τους τίτλους όλων των ΜΜΕ την περασμένης εβδομάδα, τα χαοτικά γεγονότα στο Charlottesville αντικατέστησαν γρήγορα τις ανησυχίες για τον επικείμενο πυρηνικό πόλεμο με ανησυχίες για το λευκό εθνικιστικό κίνημα και άλλες συναφείς ομάδες.

Το Σάββατο, λευκοί εθνικιστές και αντιδιαδηλωτές συγκρούστηκαν δυναμικά στην πόλη της Βιρτζίνια, προκαλώντας την επιβολή έκτακτης ανάγκης, όταν μια νεαρή γυναίκα σκοτώθηκε από ένα αυτοκίνητο που έπεσε σε μια ομάδα πεζών. Από τα τραγικά και ανησυχητικά γεγονότα του Σαββάτου, μια ομάδα πολιτικών και από τα δύο κόμματα των ΗΠΑ εξέφρασε την αγανάκτησή της, επισημαίνοντας το αποτρόπαιο του χτυπήματος, χαρακτηρίζοντάς το ως πράξης εσωτερικής τρομοκρατίας, καταδικάζοντας τους λευκούς εθνικιστές ως αντιπατριώτες και «εχθρούς της ελευθερίας».
Μεταξύ αυτών που δήλωσαν την αγανάκτησή τους για τα γεγονότα του Σαββάτου ήταν πολλοί γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων οι Lindsey Graham, Bob Menendez, Marco Rubio, Chuck Schumer και John McCain.
Αυτοί, μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους τους και πρώην προέδρους, καταδίκασαν τους λευκούς εθνικιστές ως Αμερικανούς που δρουν ενάντια στις αμερικανικές αξίες.

Πολλά ακόμη πολιτικά πρόσωπα έχυσαν κροκοδείλια δάκρυα, όπως η πρώην υπουργός και υποψήφια για προεδρία του 2016 Χίλαρι Κλίντον, και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασαν επίσης τις επιθέσεις μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.
Ενώ τα λόγια καταδίκης εναντίον του Charlottesville ήταν σχεδόν ομόφωνα, φαίνεται ότι το ξέσπασμα και η απογοήτευση για τον ακροδεξιό ρατσισμό και τον θρησκευτικό εξτρεμισμό που εκφράζουν οι Αμερικανοί πολιτικοί είναι μάλλον μυωπικός, αν όχι απόλυτα υποκριτικός.
Πράγματι, πολλοί από τους ηγέτες των Η.Π.Α. που μίλησαν εναντίον των δραστηριοτήτων τέτοιων ομάδων στο Charlottesville υποστήριξαν - και σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθούν να υποστηρίζουν - παρόμοιες ή ακόμη και χειρότερες ομάδες φασιστών που δρουν στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Συρία, η Ουκρανία και η Βενεζουέλα, μεταξύ άλλων.
Η υποκρισία από τους πολιτικούς δεν είναι ορατή με γυμνό οφθαλμό, αλλά στα μέσα δκτύωσης κάνουν κι αυτοί το «καθήκον» τους:

Χίλαρι Κλίντον (@HillaryClinton) 12 Αυγούστου 2017 Η λευκή υπεροχή δεν έχει θέση στο #Charlotesville ή στο έθνος μας. Αυτός ο φανατισμός είναι αντιαμερικανικός.

Γερουσιαστής Μπομπ Μενεντέζ (@SenatorMenendez) 13 Αυγούστου 2017 Προφανώς, τέτοιες ιδεολογίες είναι καταδικαστέες μόνο όταν εμφανίζονται στο έδαφος των ΗΠΑ.

Η υποστήριξη των ακροδεξιών ναζιστών στην Ουκρανία
Πουθενά τα τελευταία χρόνια η πολιτική στήριξη των ΗΠΑ για ακροδεξιούς φασίστες, και μάλιστα νεοναζί, δεν ήταν πιο σημαντική από ό, τι στην Ουκρανία.
Το 2014, μετά την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, όσα στοιχεία διέρρευσαν επιβεβαιώνουν πως ήταν ένα πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ. Η Ουκρανία απέκτησε νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του δισεκατομμυριούχου ολιγάρχη Πέτρο Ποροσένκο. Παρά τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι η αλλαγή στην κυβέρνηση της Ουκρανίας το 2014 δεν ήταν πραξικόπημα, ο ίδιος ο Ποροσενκο το χαρακτήρισε ως τέτοιο. 
Μέλη του Svoboda σε εκδηλώσεις μίσους
Στην κυβέρνηση του Ποροσένκο συμμετείχαν αρκετοί αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου με άμεσους δεσμούς με τις νεοναζιστικές ομάδες.
Όπως ανέφερε το FAIR το 2014: "Ο νέος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Oleksandr Sych, είναι από το Svoboda. Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Andriy Parubiy είναι συνιδρυτής του νεοναζιστικού κοινωνικο-εθνικού κόμματος, της προηγούμενης δράσης του Svoboda. 
Ο αναπληρωτής γραμματέας Εθνικής Ασφάλειας ο Dmytro Yarosh, είναι ο επικεφαλής του ακροδεξιού τομέα. Ο γενικός εισαγγελέας Oleh Makhnitsky είναι άλλο ένα μέλος της Svoboda, όπως και οι υπουργοί Γεωργίας και Οικολογίας. 

Η Svoboda είναι αναμφισβήτητα νεοναζιστική οργάνωση. Οι ηγέτες της κάνουν διαρκώς αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις και δηλώνουν για εκείνους που αντιτάσσονται στον υπερεθνικισμό τους, πως πάσχουν από "Ουκρανοφοβία", και πρέπει να διώκονται ποινικά.
Ο ακροδεξιός σχηματισμός της Ουκρανίας, ο οποίος επίσης διαθέτει υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην κυβέρνηση με έδρα το Κίεβο, είναι μια ανοιχτά νεοναζιστική πολιτοφυλακή γνωστή από τις στολές και τον βίαιο χαρακτήρα στα επισόδια που γίνονται στους δρόμους.

Παρόλο που το πραξικόπημα έδωσε άνευ προηγουμένου εξουσία στο Svoboda και το πρόγραμμά του, οι Αμερικανοί πολιτικοί - αντί να καταδικάσουν τους φασιστές νεοναζιστές που είχαν αναλάβει την Ουκρανία - τους υποστήριξαν ανοιχτά.
Δεν εξέφρασαν καμία αμφιβολία για τη θέση τους στην εξουσία παρά το γεγονός ότι η άκρα δεξιά είναι ένα μικρό τμήμα του ουκρανικού εκλογικού σώματος. 

Ο γερουσιαστής John McCain, ο οποίος γρήγορα καταδίκασε τέτοιες ομάδες στο Charlottesville, πανηγύριζε τις πρώτες ημέρες του πραξικοπήματος στην Ουκρανία, με τον Oleh Tyahnybok, τον ηγέτη του Svoboda, ο οποίος είχε καλέσει τις ΗΠΑ να απελευθερώσουν την Ουκρανία από την «Μοσχοβίτικη -Εβραϊκή μαφία.»
Ο John McCain, μιλά και ο Chris Murphy, με τον Oleh Tyahnybok, στο Κίεβο στις 15 Δεκεμβρίου 2013

Την επίσκεψη του McCain ακολούθησε μια πιο διακριτική επίσκεψη του τότε διευθυντή της CIA John Brennan στο Κίεβο. Επιπλέον, η υποκλοπή ενός τηλεφωνήματος που έγινε τότε μεταξύ της Nuland, τότε βοηθού υπουργού και του Geoffrey Pyatt, πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία, αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν ποιος θα αντικαταστήσει τον ανατραπέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. 

Επιπλέον, όλοι οι γερουσιαστές που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το  Charlottesville, μαζί με τη κυβέρνηση του Ομπάμα, ψήφισαν για να χρηματοδοτηθεί το φασιστικό καθεστώς, με 1,3 δισ. δολάρια το 2014. Ακόμα και τώρα που έχουν αποδειχθεί όλα τα στοιχεία, ότι η ουκρανική κυβέρνηση στοχεύει τις εθνικές μειονότητες, το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο, με τον Donald Trump στην εξουσία, εξακολουθεί να υποστηρίζει ανοιχτά τη νεοναζιστική κυβέρνηση στο Κίεβο. 

Υποστήριξη εξτρεμιστών στη Συρία 
Ενώ η κυβέρνηση της Ουκρανίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ έχει περισσότερα κοινά με εκείνους που έδρασαν  στους δρόμους στο Charlottesville για να εκφράσουν τις λευκές εθνικιστικές τους απόψεις, οι ΗΠΑ υποστήριξαν επίσης και άλλες μαχητικές, ακροδεξιές ομάδες διαφορετικής κατεύθυνσης, στη Μέση Ανατολή. 
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές John McCain και Joseph Lieberman στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας 10 Απριλίου 2012.
Αν και η υποστήριξη των ΗΠΑ για τους θρησκευτικούς εξτρεμιστές της ακροδεξιάς στη Μέση Ανατολή είναι γνωστή, η Συρία είναι μια εξόφθαλμη περίπτωση όπου οι Η.Π.Α υποστηρίζουν - και εξακολουθούν να υποστηρίζουν - δεξιές τρομοκρατικές ομάδες. 
Αυτές οι ομάδες έχουν συγκεκριμένα στοχεύσει τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες και επιδιώκουν βίαια να υπονομεύσουν της δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Συρίας που έχει αγκαλιάσει και επιχειρήσει να προστατεύσει την εθνική και θρησκευτική ποικιλομορφία της χώρας. 
Οι ίδιοι «μετριοπαθείς» αντάρτες που διαλέχτηκαν από την CIA και ένωσαν επίσημα την Αλ Κάιντα τον Ιανουάριο τα παραδέχονται. (εδώ)

Οι ΗΠΑ εδώ και καιρό δικαιολογούν το πρόγραμμα χρηματοδότησης των αντι-κυβερνητικών ομάδων στη Συρία υποστηρίζοντας ότι αυτές οι ομάδες αποτελούν τη «μετριοπαθή αντιπολίτευση» που απολαμβάνει την λαϊκή υποστήριξη στην προσπάθειά της να ανατρέψει τη συριακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Προέδρου Bashar al-Assad. 

Ωστόσο, οι αναλυτές γνωρίζουν από την αρχή ότι αυτή η δικαιολογία είναι ψέμα. Ακόμη και ο αρθρογράφος εθνικής ασφάλειας της CIA που αρθρογραφεί στην Washington Post, David Ignatius, έγραψε το 2014 ότι: «Το πρόβλημα είναι ότι η "μετριοπαθής αντιπολίτευση " που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό μια φαντασίωση». 

Αυτοί οι υποτιθέμενοι «μετριοπαθείς» αντάρτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι έχουν στενούς δεσμούς με τον Front al-Nusra, τον συριακό κλάδο της τρομοκρατικής ομάδας al-Qaeda. Οι ηγέτες της al-Νούσα έχουν επίσης αναγνωρίσει ότι έχουν λάβει κρυφή αμερικανική υποστήριξη. 

Ο McCain υπήρξε σταθερός υποστηρικτής των "μετριοπαθών επαναστατών" (γνωστών και ως Al Qaeda και ISIS) στη Συρία. Ντοκουμέντα και φωτογραφίες εδώ 

Παρόμοιες ομάδες, όπως το Nour al-Din al-Zenki, όπως η al-Nusra και η Daesh (ISIS), επιδιώκουν να μετατρέψουν τη Συρία σε ένα "ισλαμικό κράτος" που θα ποινικοποιήσει αποτελεσματικά τη θρησκευτική ποικιλομορφία και κοσμικότητα που έχουν χαρακτηρίσει τη ζωή στη Συρία. 
Παρά το γεγονός ότι αυτές οι «μετριοπαθείς» ομάδες αποκεφαλίζουν και σφάζουν μικρά παιδιά και άλλους πολίτες σε αμέτρητες περιπτώσεις, Αμερικανοί πολιτικοί όπως ο Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον και ο Sens, Graham και McCain συνέβαλαν στη χρηματοδότηση και την ενδυνάμωση αυτών των ομάδων, επιτρέποντας τις θηριωδίες που έχουν διαπράξει. 

Οι συνέπειες της υποστήριξης εξτρεμιστών
Ο λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί πολιτικοί υποστηρίζουν σταθερά τον φασισμό και τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στο εξωτερικό, αλλά όχι στις Η.Π.Α, είναι σαφής. Η στήριξη αυτών των ομάδων στις ΗΠΑ είναι ένας σίγουρος τρόπος για να καταστρέψει την πολιτική καριέρα κάποιου. Υποστηρίζοντας αυτούς τύπους εξτρεμιστικών ομάδων στο εξωτερικό είναι ένα πολιτικά ασφαλές εργαλείο για την επιβολή της γεωπολιτικής στρατηγικής των ΗΠΑ στο εξωτερικό. 

Όπως ανέφερε ο πρώην αξιωματικός της CIA John Stockwell στο βιβλίο του «Πραιτοριανή Φρουρά», «η ανάκαμψη της θανατηφόρας εθνικιστικής και φυλετικής διαμάχης είναι μια τυποποιημένη τεχνική που χρησιμοποιείται από τη CIA, εδώ και δεκαετίες σε συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης». 

Αλλά ο θαυμασμός και η υποστήριξη της ακροδεξιάς βίας στο εξωτερικό δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες. Την νομιμοποίηση τέτοιων ιδεολογιών - είτε στην Ουκρανία, τη Συρία, είτε αλλού σε όλο τον κόσμο - την χρησιμοποιούν για να δικαιολογούνται στις ΗΠΑ. Ενώ πολλοί, παραδέχονται ότι η εκλογή του Trump έχει «ενθαρρύνει» αυτές τις ομάδες στο εσωτερικό της χώρας.

Αν και πολλοί από τους προαναφερθέντες πολιτικούς των Η.Π.Α. θα διαφωνούσαν, ο φασισμός και ο δεξιός εξτρεμισμός δεν εξαφανίζονται ξαφνικά από το να μην είναι αποδεκτοί και απλώς να κατακρίνονται όταν διασχίζουν τα σύνορα και μπαίνουν στις ΗΠΑ. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια