Προσφατα
.

14.8.17

Σαουδική Ζαγορία

Πετρέλαια και αέρια με το τσουβάλι στο Ζαγόρι
Γιάννης Λαζάρου
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Μήτσος έκανε παραγγελία δώδεκα καμήλες και τέσσερις κελεμπίες, αφού με τα λεφτά που κονόμησε βρίσκοντας στο χωράφι (CH3)2CHCH2CH3 άλλαξε τη ζωή του προς το καλύτερο και είπε να ευθυγραμμιστεί στιλιστικά με τους συναδέλφους του Άραβες. 
Έλα όμως που άρχισαν να τον ζηλεύουν, αρχίζοντας να ψάχνουν στα χωράφια, άλλος βρήκε (CH3)3CH, άλλος (CH3)3CCH2CH(CH3)2, άλλος CH2=CHCH2CH3, και διάφορους άλλους τύπους υδρογονανθράκων. Μέσα στην τρελή χαρά άρχισαν κι αυτοί να παραγγέλνουν καμήλες και κελεμπίες και το πράμα «βρώμισε». 
Το καλό και δίκαιο κράτος βλέποντας την αδικία, να το γλεντάει μόνο ο Μήτσος και μερικοί άλλοι, αμέσως επενέβη και πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Αφού όλο το Ζαγόρι ανήκει στο οικόπεδο Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, που είχε αφήσει κληρονομιά ο παππούς του Τσίπρα στο παιδί, αποφάσισαν να βρουν τα πετρέλαια μόνοι τους για το καλό όλων των αφεντικών τους. 
Βρέθηκαν και πατριώτες που φώναζαν πως το πετρέλαιο μας το κλέβουν οι Αλβανοί αφού έβαλαν σωλήνες κάτω από τα σύνορα στα δικά μας πηγάδια και η κατάσταση σοβάρεψε πιο πολύ. 
Μόνο από μέσα του κανένας μπορεί να ουρλιάξει πια : «τι κάνετε βρε γελοίοι»; 
Αν αναλύσει κάποιος σοβαρά το δούλεμα και όλη αυτή την κωμικοτραγική ιστορία που ούτως ή άλλως θα αφήσει πίσω της καταστροφές και κέρδος για λίγους(ημέτερους), θα θεωρηθεί εχθρός της ανάπτυξης. 
Μπορείτε βέβαια να γελάσετε ελεύθερα, γιατί αυτοί (δήμαρχοι και παρατρεχάμενοι) που προσκυνάνε όλες αυτές τις επιβαλλόμενες καταστροφικές ενέργειες, είχαν ανεπτυγμένους προγόνους ακόμη και μέσα στην τουρκοκρατία. 
Πως έφτασαν σε σημείο να είναι υπανάπτυκτοι και να τους αναπτύσσει ο Τσίπρας και οι Γερμανοί, μόνο αυτοί το ξέρουν.  

Να λοιπόν και η σοβαρή είδηση, γιατί τα παραπάνω ήταν για γέλια (πικρά). 

Προετοιμασία ερευνών για υδρογονάνθρακες σε έξι χωριά του Ζαγορίου 
Σε έξι χωριά του κεντρικού και δυτικού Ζαγορίου θα γίνουν έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έγινε στο Δήμο. 

Ειδικότερα, στη σύνταξη του Κτηματολογίου για να ακολουθήσουν οι γεωφυσικές σεισμικές έρευνες προχωρά η Energean Oil & Gas η οποία έχει αναλάβει, από το Ελληνικό Δημόσιο, την άδεια έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για το οικόπεδο των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας. 

Οι εργασίες αυτές που αποτελούν το πρώτο βήμα, ανατέθηκαν από την ανάδοχο Energean Oil & Gas στην εταιρεία ANAX, εκπρόσωποι της οποίας παρουσίασαν το πρωί της Πέμπτης στο δημαρχείο Ζαγορίου τα βήματα που θα ακολουθηθούν άμεσα και σε πρώτη φάση, δηλαδή του εντοπισμού των ιδιοκτητών των εκτάσεων στις οποίες θα διέλθει το μηχάνημα για την έρευνα. 

Συγκεκριμένα, εκ μέρους της ANAX ο Πέτρος Κατσουλίδης ενημέρωσε το Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου, τον αντιδήμαρχο της Δ.Ε Κεντρικού Ζαγορίου Σταύρο Τζόκα και τους εκπροσώπους των έξι Τοπικών Κοινοτήτων που αφορά η έρευνα, Ασπραγγέλων Βασίλη Κάτσενο, Άνω Πεδινών Ασπασία Παπαδιαμάντη, Κάτω Πεδινών Βαγγέλη Γκίκα, Ελαφοτόπου Κώστα Τζόκα, Αρίστης Κώστα Τσινάβο και Μεσοβουνίου Δημήτρη Μάγγο. 

Πρόκειται για εκτάσεις αυτών των χωριών του Ζαγορίου που βρίσκονται εκτός οικισμών και σχετικά κοντά στην περιοχή που είχε γίνει παλιότερα η διερευνητική γεώτρηση στο Καλπάκι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιχειρηθεί εκ νέου γεώτρηση στην ίδια ή ευρύτερα στην περιοχή. 

Σε αυτό το στάδιο, όπως εξηγήθηκε με τη διανομή και σχετικών χαρτών, με τα όρια Τοπικών Κοινοτήτων και περιοχών ενδιαφέροντος γεωφυσικών ερευνών, στους εκπροσώπους των Τ.Κ , εξετάζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων που έχουν επιλεγεί και εντάσσονται σε ζώνες (σε όλο το οικόπεδο Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας υπάρχουν 11) πλάτους 200 μέτρων και μήκους πολλών χιλιομέτρων. 

Μέσα σε αυτό το πλάτος των 200 μέτρων απαιτείται πρόσβαση σε μηχάνημα για τις έρευνες, πλάτους 3 μέτρων και οι εκπρόσωποι της εταιρείας ANAX θα έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες τους για να ρυθμίσουν τα της διέλευσης του μηχανήματος, ή με το δήμο εάν είναι δημοτικές εκτάσεις. 

Πρόκειται, ουσιαστικά, για την εξασφάλιση ενός διαδρόμου ώστε να κινηθεί το μηχάνημα που θα κάνει τις γεωφυσικές σεισμικές έρευνες. 

Όπως εξηγήθηκε, μετά και από ερωτήσεις του Δημάρχου και των εκπροσώπων των Τ.Κ, σε περιπτώσεις που θα χρειαστεί (αν δεν είναι δυνατή η μετατόπιση της οδού διέλευσης εντός της ζώνης των 200 μέτρων) να κοπούν δέντρα, θα γίνει με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, ενώ έχουν εξασφαλιστεί άδειες από την Περιφέρεια και το Δασαρχείο. 

Για τυχόν αποζημιώσεις που θα προκύψουν από παρεμβάσεις σε ιδιοκτησίες, θα ασχοληθεί άλλη εταιρεία στην πορεία της όλης διαδικασίας που θα διαρκέσει 1 έως 1,5 χρόνο. 

Μετά τις γεωφυσικές έρευνες θα ακολουθήσει εντός 4 ετών η πρώτη από τις δυο γεωτρήσεις που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης από το αρμόδιο Υπουργείο προς την Energean Oil & Gas, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου. 

Το που θα γίνει η γεώτρηση στο λεγόμενο οικόπεδο των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας κανείς δεν το γνωρίζει, πριν ολοκληρωθούν οι γεωφυσικές σεισμικές έρευνες που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια