Προσφατα
.

8.8.17

Απίστευτη καταγγελία: Έδιναν κουπόνια αντί για μισθό!

Σάλος έχει προκληθεί στο Ηράκλειο μετά από απίστευτη καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας
Σύμφωνα με την καταγγελία εργαζόμενοι πληρώνονται με... κουπόνια για τον κόπο τους. Μετά από σχετικές καταγγελίες εργαζομένων, πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έλεγχοι από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και επιθεωρητές Εργασίας. 

Οι σοβαρές καταγγελίες προκάλεσαν αντιδράσεις και φόβους ότι επανέρχεται καθεστώς Μεσαίωνα για τους εργαζομένους οποίοι υπό το φόβο ότι θα μείνουν άνεργοι υπομένουν δύσκολες καταστάσεις. Σε ότι αφορά πάντως τις συγκεκριμένες καταγγελίες βρίσκονται ακόμη που διερεύνηση. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΚΗ, «έγινε έλεγχος στον αερολιμένα Ηρακλείου για παρακράτηση μισθοδοσίας (αντίτιμο αυτής κουπόνια αγοράς από πολυκαταστήματα), μη καταβολή νυχτερινής εργασίας, αργιών και υπερεργασίας. Έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις των περιφερειακών Δήμων του νομού Ηρακλείου για μη τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, παραβίαση ωραρίου εργασίας, καθώς και θέματα μισθοδοσίας". 

Ελέγχουμε τις καταγγελίες
 Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ.Βοργιάς μιλώντας στο neakriti.gr «δεχτήκαμε ανώνυμη καταγγελία ότι χορηγήθηκαν κουπόνια σούπερ μάρκετ αντί για χρηματική αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση σε εργαζομένους στο Ηράκλειο. Αμέσως σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας διερευνήσαμε το περιστατικό. 
Πρώτα δειγματοληπτικά ελέγχουμε εργαζόμενους που έκαναν υπερωρίες και στη συνέχεια διασταυρώνουμε τα στοιχεία με την πληρωμή που έγινε από την επιχείρηση μέσω τραπέζης . Στο τέλος του ελέγχου θα γνωρίζουμε εάν ισχύουν οι καταγγελίες». 

Βέβαια όπως ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να έχουν καταγραφεί επισήμως οι υπερωρίες για να μπορέσει να γίνει η διασταύρωση στοιχείων και ευρύτερα σε περιπτώσεις προφορικών συμφωνιών δεν μπορούν να αποδειχθούν τυχόν παρανομίες. 

Σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες καταγγελίες , εφόσον αποδειχθεί ότι ισχύουν, θα υπάρξουν τσουχτερά πρόστιμα για τον εργοδότη. 

«Μαϊμού» αποκλειστικές 
Στην ανακοίνωση του ΕΚΗ αναφέρεται ακόμα ότι "έλεγχος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου και ώρα 11 μ.μ., μετά από καταγγελία του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσηλευτών Ν. Ηρακλείου, παρουσία μελών του Σωματείου, του ΕΚΗ και της ΕΛ.ΑΣ., στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. 
Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τρεις αλλοδαπές εργάζονταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες, χωρίς να κατέχουν τον απαιτούμενο τίτλο νοσηλευτή, άδεια άσκησης επαγγέλματος, καθώς και βιβλιάριο υγείας. Για τους συγκεκριμένους ελέγχους σχηματίστηκε δικογραφία και το λόγο έχει η Δικαιοσύνη». 

«Καταγγέλλουμε την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας, με τους εργαζόμενους να επωμίζονται το βάρος της οικονομικής κρίσης. 
Ευχαριστούμε την ΕΛ.ΑΣ. και τους επιθεωρητές Εργασίας για την πολύτιμη βοήθειά τους», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το οποίο - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά - «βρίσκεται κοντά στους εργαζόμενους και παρά τις δυσκολίες, λόγω έλλειψης προσωπικού των ελεγκτικών μηχανισμών, πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους, συνεχίζοντας με τους ίδιους ρυθμούς για την πάταξη της παράνομης, ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας». 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια