Προσφατα
.

3.8.17

Υπέγραψαν το τέλος της Μεσοχώρας

Ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά εγκλήματα παίρνει σάρκα και οστά μετά την υπογραφή της ΑΕΠΟ (Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο,  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Καθόλου τυχαία που μετά από 35 χρόνια αναμονής και μεγάλου αγώνα ετών κατοίκων της περιοχής, επιστημόνων  και οργανώσεων  να σταματήσουν το έγκλημα, η μνημονιακή κυβέρνηση ανάβει το πράσινο φως. Είναι η εποχή που τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ- τα σημαντικότερα ασημικά της Ελλάδας αφού η ΔΕΗ Α.Ε διαχειρίζεται ορυκτό πλούτο, παραποτάμιες-παραλίμνιες περιοχές και νερό για το κοινωνικό αγαθό ενέργεια- μπαίνουν προς πώληση άμεσα μετά από τις διαταγές των δανειστών.

Χωρίς ίχνος ντροπής μία κυβέρνηση που λέγεται και οικολογική, μέσου του  κ. Φάμελλου αναφέρει πως το έργο είναι αμιγώς υδροηλεκτρικό, καθώς έχει απεμπλακεί πλήρως από την εκτροπή του Αχελώου. «Η έγκριση της ΑΕΠΟ αποδεικνύει ότι σε τέτοια έργα μπορούν να ξεπερασθούν τα όποια εμπόδια, με λύσεις που έχουν κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο".
Σύμφωνα όμως με το "Δίκτυο Μεσοχώρα - Aχελώος SOS" δεν πρόκειται να μην γίνει επιπλέον οικολογικό έγκλημα. Τέσσερις ημέρες πριν την σημερινή "ιστορική ημέρα" υπογραφής για το φράγμα, το δίκτυο έγραφε:

"Η ορατή απειλή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) στη Μεσοχώρα, από την κυβέρνηση, ανάβει το «πράσινο φως» για να ξαναρχίσουν τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου. Η κατασκευή και η λειτουργία του ΥΗΕ θα δώσει τη «χαριστική βολή» στον πολύπαθο Αχελώο, θα οδηγήσει σε αφανισμό τη Μεσοχώρα και -ανεξάρτητα από προθέσεις και διακηρύξεις- θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνει η εκτροπή του Αχελώου, την κατάλληλη στιγμή. Κάποιοι μπορεί να ξέχασαν εύκολα το τι έλεγαν λίγα χρόνια πριν και να ανακάλυψαν όψιμα τα οφέλη της «πράσινης», υποτίθεται, ενέργειας. Όμως, το πανελλαδικό κίνημα υπεράσπισης του Αχελώου και της Μεσοχώρας ούτε ξέχασε ούτε τα παράτησε. Όπως και τις δεκαετίες που προηγήθηκαν, είναι εδώ, αντιστέκεται και μάχεται για να μη γίνει πράξη αυτός ο παράλογος και καταστροφικός σχεδιασμός. Δε θαμπώνεται από τις «χάντρες» και τα «καθρεφτάκια» που τάζουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν «τσιμπά» στις διασπαστικές πρακτικές, δεν πτοείται από τις πιέσεις, τις απειλές και τις λοιδωρίες όσων προσδοκούν σε οικονομικά και πολιτικά οφέλη από αυτήν την εξέλιξη".

Θέλοντας να δείξει το "οικολογικό" πρόσωπο η κυβέρνηση θέλει να διαχωρίσει την έναρξη λειτουργίας του φράγματος από την εκτροπή του Αχελώου. Η εφημερίδα "Εποχή" κάνοντας ρεπορτάζ για το θέμα στις 5 Ιουνίου του 2017 αναφέρει:  
"Οι επιπτώσεις του φράγματος της Μεσοχώρας ως αυτόνομου έργου σε φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον έχουν επισημανθεί τόσο από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και από τις κινηματικές πρωτοβουλίες. Έχουν αποτελέσει, δε, τμήμα των αιτήσεων ακύρωσης που έχουν γίνει δεκτές από το ΣτΕ. Ο κ. Τάσος Κεφαλάς (μέλος του Δικτύου  Μεσοχώρα - Aχελώος -SOS) επισημαίνει ότι «το φράγμα κατασκευάζεται, όπως ήταν στον αρχικό σχεδιασμό και επομένως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν αλλάζουν». Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, τα έργα στον άνω ρου του ποταμού είναι «το τελειωτικό χτύπημα στο ποτάμι, καθώς λειτουργούν άλλα τρία φράγματα πιο κάτω», μετατρέποντας έτσι τον Αχελώο σε ένα σύμπλεγμα τεχνητών λιμνών.
Συμπληρώνει, δε, ότι «πρόσφατα δόθηκε άδεια σε ιδιωτική εταιρία, την ΤΕΡΝΑ, να κατασκευάσει ένα πολύ μεγάλο φράγμα, 660ΜWh, που χρησιμοποιεί τον ποταμό σαν τμήμα του ταμιευτικού έργου, ενώ της Μεσοχώρας είναι 160ΜWh, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι ισχυρισμοί που θέλουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας να εξαρτάται απ’ αυτό δεν στέκουν».
Τονίζει, τέλος, ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος να περάσουν τα φράγματα αυτά σε ιδιώτες». «Μπορεί να μην πέρασε σαν προαπαιτούμενο σ’ αυτή την αξιολόγηση, αλλά το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας προβλέπει εκποίηση και ιδιωτικοποίηση και άλλων μονάδων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών, για να μειωθεί το μερίδιο της», συνεχίζει. Άλλωστε, το μέγεθος των φραγμάτων αυτών δεν επιτρέπει να θεωρηθούν ΑΠΕ, παρά μόνο φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, που, όμως, προέρχεται από έργα φαραωνικών διαστάσεων ενός αδηφάγου αναπτυξιακού μοντέλου".

Κι άλλες όμως οργανώσεις που επί πολλά χρόνια διαμαρτύρονται για αυτό το οικολογικό έγκλημα που θα παραδοθεί ως έργο σε ιδιώτες αργά ή γρήγορα αμφιβάλουν ότι η εκτροπή του Αχελώου θα αποφευχθεί το οποίο θα είναι έγκλημα πάνω στο άμεσα εκτελεσμένο έγκλημα. 
Περιβαλλοντικές οργανώσεις (Δίκτυο Μεσόγειο SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και WWF Ελλάς), που έχουν συμπράξει ενεργά στις προσπάθειες ακύρωσης της εκτροπής του, σε επιστολή προς του αρμόδιους υπουργούς τον Ιούνιο του 2017 είχαν επισημάνει τις επιφυλάξεις τους για την έγκριση της ΑΕΠΟ, που σε κάθε περίπτωση, κατά την άποψή τους, πρέπει να γίνει μετά την έγκριση των αναθεωρημένων Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων. Στην επιστολή αυτή τονίζουν ότι τα έργα κεφαλής δεν έχουν υποστεί καμιά προσαρμογή, εμμένοντας στις αρχικές διαστάσεις τους, παρά το γεγονός ότι από τα αρχικά προβλεπόμενα εκτρεπόμενα 1,2 δισ. κ.μ νερού, έφτασε τελικά να αφορά, μόνο 250 εκατ. κ.μ. Επιπλέον, εκτιμούν ότι η απουσία σχεδίου αποκατάστασης των καταστροφών από το φράγμα της Συκιάς, και σφράγισης της σήραγγας, αποδεικνύει ότι η εκτροπή παραμένει ζωντανή. 

Τραγική για άλλη μια φορά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που ήταν η πρώτη που χαιρέτισε την υπογραφή έναρξης λειτουργίας του φαραωνικού έργου: "Με την σημερινή υπογραφή της ΑΕΠΟ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης που μπορεί να είναι πολλαπλά επωφελής για το Περιβάλλον, την αγροτική Παραγωγή και τον τομέα της Ενέργειας. Ταυτόχρονα, η απεμπλοκή και ο διαχωρισμός του υδροηλεκτρικού έργου από την εκτροπή του Αχελώου τερματίζει μια ιδιότυπη «ομηρία» με υψηλό κόστος για την τοπική κοινωνία και την ίδια τη ΔΕΗ". 

Δεν δικαιολογούν όμως οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ πώς θα είναι επωφελές το έργο για την αγροτική Παραγωγή εφόσον δεν θα γίνει εκτροπή για να ποτίζεται ο κάμπος. Ο ίδιος ο υπουργός Φάμελλος στις 10 Ιουνίου του 2017 στην Καρδίτσα αντέκρουσε τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό όταν ο τελευταίος τόνιζε ότι δεν μπορεί να έχουμε περιβαλλοντική πολιτική a la carte και να μας ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις σε κάποιους τομείς αλλά να μην μας ενδιαφέρουν σε άλλους όπως η γεωργία και οι υδάτινοι πόροι. Ανέφερε τότε ο περιφερειάρχης  ότι η Θεσσαλία είναι ελλειμματική στο νερό και η κλιματική αλλαγή θα δυσκολέψει κι άλλο την κατάσταση και προέβλεψε προβλήματα σε καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι και το βαμβάκι, τονίζοντας ότι όσοι δαιμονοποιούν το τελευταίο προϊόν είναι ανίδεοι. Μίλησε ακόμα για κίνδυνο ερημοποίησης της Θεσσαλίας και για κατοίκους που θα μετατραπούν σε περιβαλλοντικούς πρόσφυγες και ζήτησε να γίνουν όλα εκείνα τα έργα που θα αποτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη. 

Ποια αγροτική παραγωγή λοιπόν, θα ωφελήσει ένα φράγμα μόνο του χωρίς να γίνει μία εκτροπή που να μπορεί να ποτίσει τον μεγαλύτερο κάμπο της χώρας; Έναν κάμπο που ούτως ή άλλως βολιδοσκοπούν νέοι επενδυτές κοτζαμπάσηδες αφού ως γνωστό τα αγροτικά δάνεια αρχίζουν να "κοκκινίζουν".  

Όσο για τους κατοίκους που θα αποχωριστούν για πάντα την γη τους, τα σπίτια, την ιστορία τους, την Φύση που τους μεγάλωσε για γενιές εφόσον το φράγμα θα τα σαρώσει όλα, ας ελπίσουμε οι αποζημιώσεις που θα λάβουν να είναι τέτοιες που να μπορούν να πληρώνουν τουλάχιστον για μία 10ετια τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων των καινούργιων σπιτιών όπου το κράτος θα ορίσει το πού θα χτιστούν.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια