Προσφατα
.

18.8.17

Του ζητάνε 5 εκ. δολάρια αποζημίωση, γιατί μίλησε για την μόλυνση

Η μέθοδος «Fracking» υπεύθυνη για την μόλυνση του νερού
Από τη στιγμή που οι επικίνδυνες συνέπειες της εξόρυξης φυσικού αερίου μέσω της αμφιλεγόμενης μεθόδου γνωστής ως «fracking» καθιερώθηκαν, στη μικρή πόλη Dimock της Πενσυλβανίας  η μόλυνση του νερού έχει φθάσει στο «σημείο μηδέν».
Η εταιρεία Cabot Oil & Gas, που είναι υπεύθυνη για τα πολυάριθμα φρεάτια κοντά στο Dimock, μήνυσε έναν από τους κατοίκους της πόλης ζητώντας 5 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειές του αμαύρωσαν την εικόνα της εταιρείας στα μέσα ενημέρωσης. 

Ο Kemble υπέβαλε αγωγή κατά της Cabot, η οποία βασίστηκε σε νέα ευρήματα που τον βοήθησαν  να αποδείξει τη σχέση μεταξύ της λειτουργίας fracking της Cabot και της μόλυνσης του πηγαδιού του. Η Cabot, τότε, ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση βασίστηκε σε «αδύναμους ισχυρισμούς» που αποσκοπούσαν στον «επηρεασμό των ενόρκων» για τον «εξαναγκασμό καταβολής αποζημίωσης» από την εταιρεία. 

Ο Kemble κατέθεσε τελικά την αγωγή, συγκεντρώνοντας νέες πληροφορίες που θεωρούσε ότι θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν την υπόθεση. Οι δικηγόροι του Kemble αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη πηγή αυτών των πληροφοριών. 
Η απόφαση της Cabot να μηνύσει τον Ray Kemble ήταν ένα μήνυμα που φαίνεται πως προκάλεσε τον φόβο στους κατοίκους του  Dimock που θα είχαν την επιθυμία να ακολουθήσουν τον Kemble εκφράζοντας παρόμοιες ανησυχίες και αντιρρήσεις. 

Μέρες πριν από την αγωγή της Cabot εναντίον του Kemble, έφτασε στο Dimock για να εξετάσει τα υπόγεια ύδατα πολλών κατοικιών που ήταν  κοντά στα φρέατα fracking της Cabot, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του Kemble, το γραφείο Τοξικών ουσιών και Νόσων (ATSDR) των ΗΠΑ. 

Ο Kemble περιέγραψε την κατάσταση των υπόγειων υδάτων του στο Associated Press: «Πάρτε ένα δείγμα νερό από κάθε σπίτι, βάλτε το  σε ένα μπλέντερ, χτυπώντας το πέντε λεπτά θα γίνει σαν πουρές. Μόλις το μυρίσεις θα σε   κάψει στο λαιμό και θα σε  ζαλίσει, κάνοντάς σε να νιώσεις δυσφορία. Όλα είναι απόλυτα μολυσμένα. 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επέστρεψε το ATSDR για να κάνει αναλύσεις στο νερό του Dimock για βακτήρια, αέρια και χημικές ουσίες προκειμένου να προσδιορίσει εάν υπάρχουν προβλήματα ποιότητας στο πόσιμο νερό που μπορεί να συνεχίσει να είναι απειλή για την υγεία»,  και συνέχισε: 
«Η προηγούμενη μελέτη τους το 2012 βρήκε υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών, όπως το μεθάνιο, το κάδμιο, ο μόλυβδος και το αρσενικό. Επίσης, διαπίστωσαν ότι πολλές κατοικίες "κινδύνευαν από έκρηξη ή πυρκαγιά" λόγω των υψηλών επιπέδων μεθανίου. Στο παρελθόν, αρκετά πηγάδια πόσιμου νερού στο Dimock εξερράγησαν λόγω της μεγάλης ποσότητας μεθανίου που υπάρχει στο νερό της πόλης. Οι κάτοικοι του δήμου Dimock εκφράζουν την ανησυχία τους για την ποιότητα του νερού τους εδώ και μια δεκαετία. Το 2009, οι κρατικοί αξιωματούχοι της Πενσυλβανίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Cabot Oil & Gas ήταν υπεύθυνη για τη μόλυνση, αν και ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ περιέπλεξε αυτή την απόφαση ανακοινώνοντας το 2012 ότι το νερό του Dimock ήταν «ασφαλές» για να οικιακή χρήση. Ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές του, μαζί με το ATSDR, βρήκαν "σημαντική μόλυνση στην ποιότητα των υδάτων" λόγω της παρουσίας των κοντινών φρεατίων». 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια