Προσφατα
.

12.6.17

Ο αντιφασίστας κρατούμενος Jock Palfreeman καταγγέλλει...

...την ελληνική εταιρία Mybags για κερδοσκοπία μέσω της εργασίας στη φυλακή
Για αρκετά χρόνια, περισσότερο απ’ όσο εγώ βρίσκομαι στην φυλακή, λειτουργεί μία εταιρία που παράγει τσάντες και εκμεταλλεύεται τους κρατούμενους στη φυλακή της Σόφιας. Το όνομα της στη Βουλγαρία είναι MKD96. Αυτή η εταιρία προμηθεύει ακριβά καταστήματα στην Ελλάδα και οι παραγγελίες και τα συμβόλαια τα διαχειρίζεται η ελληνική εταιρία Mybags. 

Η ίδια ομάδα ατόμων διαχειρίζεται τις δύο εταιρίες και στις δύο πλευρές των συνόρων. Δύο παράγοντες καθορίζουν τον μισθό και την πληρωμή των κρατουμένων. Ο πρώτος είναι η πληρωμή με βάση τον αριθμό των παραγόμενων προϊόντων και τα χρήματα όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ λίγα. 
Ο πραγματικός λόγος πίσω από την εργασία στη φυλακή είναι πως για κάθε δύο εργάσιμες μέρες αφαιρούνται 3 μέρες από την ποινή. Αλλά αυτό που έχει καταφέρει η Εθνική Αρχή Φυλακών βασίζεται στην θεώρηση πως ο κατώτατος μισθός πρέπει να διαιρείται ανά εργάσιμες ώρες. 
Αυτό σημαίνει πως για να μπορέσει ένας κρατούμενος να δείξει πως εργάστηκε ένα μήνα, πρέπει να κερδίσει 460 leva (230€) το μήνα. Αυτό είναι αδύνατο αφού οι κρατούμενοι βγάζουν 5 stotinki ανά προϊον (0.25€), που σημαίνει ότι πρέπει να παράξουν 460 τσάντες την ημέρα για να βγάλουν 23 leva μεροκάματο. 
Εν τέλει πρέπει να παραχθούν 9200 τσάντες το μήνα ανα κρατούμενο, γεγονός που είναι αδύνατο. Ένας εργάτης στη φυλακή μπορεί κατά μέσο όρο να παράξει 70 με 100 τσάντες την ημέρα, λιγότερο από το ένα τέταρτο του ορίου που απαιτεί η εταιρία από τους εργάτες. 

Σαν να μην έφτανε η εργασιακή εκμετάλλευση, η εταιρία μεσολαβεί για να καταγραφεί αριθμός παραγόμενων προϊόντων κάτω από τα ονόματα άλλων κρατουμένων, οι οποίοι έχουν δωροδοκήσει τη διεύθυνση της εταιρίας. Λόγω αυτής της πρακτικής, ακόμα κι αν οι κρατούμενοι φτάσουν το μέγιστο ρυθμό παραγωγής κατασκευάζοντας 100 τσάντες την ημέρα, μόνο τέσσερις μέρες θα ληφθούν υπόψη ως εργάσιμες. 
Όλα αυτά είναι εις γνώση και γίνονται υπό την προστασία της Εθνικής Αρχής Φυλακών. Οι εργάτες παραδίνουν τα προϊόντα τους σε ένα διευθυντή της εταιρίας MKD96 ο οποίος τα καταχωρεί κάτω από τα ονόματα κρατουμένων που του έχουν δώσει χρήματα. Στην περίπτωση που κάποιος κρατούμενος έχει υποστεί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το γνωρίζει πριν από το τέλος του μήνα αφού τότε θα ενημερωθεί για την κατάσταση όταν οι εργάσιμες μέρες αναρτηθούν σε πίνακα στο κατάστημα της φυλακής. 

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιοι είναι οι κρατούμενοι χρηματοδοτούν τη διεύθυνση: αυτοί που έχουν περισσότερες από 4 εργάσιμες μέρες το μήνα. Αυτοί οι κρατούμενοι κερδίζουν μέχρι και 22 εργάσιμες μέρες το μήνα, που σημαίνει πως θα έπρεπε να είχαν κατασκευάσει περίπου 10 000 τσάντες. 
Όσες τσάντες ”κλέβουν” οι προνομιούχοι κρατούμενοι, άλλες τόσες δεν καταγράφονται ως παραχθέν προϊόν επειδή η φυλακή λαμβάνει ένα ποσοστό από την εταιρία για κάθε τσάντα. Ως αποτέλεσμα η εταιρία καταβάλλει λιγότερα χρήματα στη φυλακή και πληρώνει λιγότερους φόρους. Φυσικά, δεν μας ενδιαφέρει η κατάχρηση χρημάτων από την Εθνική Αρχή Φυλακών που είναι ο πιο διεφθαρμένος θεσμός της Βουλγαρίας και ο ίδιος καταχράται εκατομμύρια από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών και των κρατουμένων. 
Παράλληλα όμως δεν νιώθουμε και κάποια συμπάθεια για την εταιρία MKD96, που κερδοσκοπεί μέσω της φοροαποφυγής, της κατάχρησης χρημάτων και της άρνησης να καταβάλει στους κρατούμενους τα μεροκάματα τους που έχει ως αποτέλεσμα και την παρατεταμένη φυλάκισή τους, αφού οι εργάσιμες μέρες τους δεν καταγράφονται ως τέτοιες. 

Το σύστημα έχει παραμείνει το ίδιο εδώ και χρόνια. Κάποιοι κρατούμενοι δεν μετρούν τις εργάσιμες μέρες που έχουν συγκεντρώσει και δεν γνωρίζουν πως τους κλέβουν. Όταν οι κρατούμενοι συνειδητοποιήσουν τι γίνεται, οι αρμόδιοι τους λένε ψέμματα, πως ήταν ένα λάθος και πως τον άλλο μήνα θα τις προσθέσουν τις εργάσιμες μέρες, κάτι που φυσικά δεν γίνεται ποτέ. 
Κάποιοι κρατούμενοι λαδώνονται με τσιγάρα και καφέ για να μην απαιτήσουν να γίνει κάτι γι’ αυτή την τεράστια κατάχρηση χρημάτων. Οι εργάτες της φυλακής που αποδέχονται τα τσιγάρα και τον καφέ το κάνουν επειδή νιώθουν πως δεν υπάρχει ελπίδα ούτε κάποιος τρόπος να παλέψουν ενάντια στην εταιρία. Αυτό όμως σημαίνει πως κάποιοι κρατούμενοι πουλάνε την ελευθερία τους για να μπορέσουν κάποιοι Έλληνες και Βούλγαροι καπιταλιστές να γίνουν πλουσιότεροι ενώ οι εργάτες γίνονται φτωχότεροι και μένουν στη φυλακή για περισσότερο. 

Η εταιρία MKD96 χαίρει της προστασίας της Εθνικής Αρχής Φυλακών λόγω της εξασφάλισης κρατικών συμβολαίων. Ό,τι γίνεται στην Ελλάδα γίνεται και στη Βουλγαρία. Κάποιες εταιρίες καταφέρνουν να εξασφαλίσουν κρατικά συμβόλαια παράνομα, δίνοντας μίζες στους κρατικούς αξιωματούχους που τα ενέκριναν. 
Αυτή η εταιρία προστατεύεται και από τη διοίκηση της φυλακής λόγω μεγάλων συμβολαίων που αφορούν την εκτύπωση και την δημιουργία προϊόντων από χαρτί για το κράτος, ενώ τα συμβόλαια παραχωρούνται χωρίς να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία υποβολής κι εξέτασης των αιτήσεων από όλες τις ενδιαφερόμενες εταιρίες. 
Παράλληλα, πρώην και νυν προσωπικό των φυλακών έχει λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο σ’ αυτές τις διαδικασίες, ώστε μέρος των χρημάτων να καταλήγει στις τσέπες τους. Υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον από το προσωπικό της Εθνικής Αρχής Φυλακών για τη διατήρηση αυτού του μηχανισμού διαφθοράς. 
Εάν έχει αποδείξει κάτι ο τελευταίος χρόνος είναι πως το προσωπικό στο Τμήμα Εποπτείας του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί μέρος αυτού του μηχανισμού και γι’ αυτό εκτονώνεται σε ένα κυνήγι μαγισσών ενάντια στους κρατούμενους και το προσωπικό των φυλακών που παλεύουν για αλλαγές. 

Ακόμα μία αηδιαστική όψη αυτής της απάτης είναι πως οι χάρτινες αυτές τσάντες γίνονται έπειτα από παραγγελία ακριβών καταστημάτων που προσφέρουν τα προϊόντα τους σε μία ελίτ καταναλωτών. Μόνο οι πλούσιοι μπορούν να παραλάβουν τα πανάκριβα ρούχα και παπούτσια που αγόρασαν μέσα σε αυτές τις εξίσου πανάκριβες τσάντες που φέρουν το λογότυπο του καταστήματος. Κανείς από αυτούς τους αδαείς καταναλωτές δεν έχει ιδέα πόσο υπέφεραν και πόσο άγχος πέρασαν οι άνθρωποι που σχετίζονται με την παραγωγή τους. 
Παραμυθιάζουν τους κρατούμενους πως με την συμμετοχή τους στην παραγωγή θα βγουν από τη φυλακή πιο σύντομα κι αυτοί αρχίζουν να κάνουν σχέδια γύρω από την ημερομηνία που υπολογίζουν να αποφυλακιστούν. 
Λένε στις γυναίκες και τα παιδιά τους πως θα έρθουν γρήγορα σπίτι αλλά όταν έρθει η ώρα, η διεύθυνση της φυλακής τους αναγγέλλει πως δεν είναι δυνατή η αποφυλάκισή τους και πως τα προϊόντα που κατασκεύαζαν για μήνες ολόκληρους δεν έχουν δηλωθεί από την εταιρία. 

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια