Προσφατα
.

24.4.17

Άβουλο ον ο άνθρωπος, δεν θα μιλάει σε λίγα χρόνια

Θα επικοινωνούμε με τη σκέψη, η γλώσσα, οι λέξεις όπως τις γνωρίσαμε από καταβολής του ανθρώπινου πολιτισμού έως σήμερα θα είναι απλώς ένα ξεπερασμένο εργαλείο
Εφαρμογές που θα συνδέουν απευθείας το fb με τον εγκέφαλο του χρήστη, ενώ θα ακούμε μέσω του δέρματος και δεν θα μας χρειάζεται πλέον η γλώσσα, είναι μερικά από τα «τρελά» που ετοιμάζουν ο Ζούκερμπεργκ και οι συνεργάτες του. 

Αυτό που δεν είχε προβλέψει, αλλά δυστυχώς έγινε, ήταν η ζωντανή μετάδοση μιας δολοφονίας χάρη στο live video Μπροστά στις ασύλληπτες εφευρέσεις των «τρελών» επιστημόνων που δουλεύουν για λογαριασμό του, το αφεντικό του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν έχει καιρό για χάσιμο. 

Όταν ετοιμάζει εφαρμογές που θα συνδέουν απευθείας το fb με τον εγκέφαλο του χρήστη, όταν θα έχει καταργηθεί η γλώσσα και θα ακούμε με το δέρμα, ποιος άραγε θα νοιάζεται για το φρικιαστικό βίντεο με τη δολοφονία ενός παππούλη στο Οχάιο... 
Την Κυριακή του Πάσχα στο Κλίβελαντ του Οχάιο ένα ανύποπτο θύμα εκτελείται με μια σφαίρα ανάμεσα στα μάτια, σε δημόσιο χώρο, στο φως της ημέρας. 

Το βίντεο-ντοκουμέντο της δολοφονίας του μεταδίδεται, σχεδόν ζωντανά, μέσω Facebook επειδή έτσι το θέλησε ο δράστης. Χάρη στην επιλογή «Live Video», το φρικαλέο έγκλημα αναμεταδόθηκε μαζικά, καθώς παρέμεινε αναρτημένο και σε κοινή -παγκόσμια- θέα τόσο όσο χρειάστηκε ώστε να το παρακολουθήσει ολόκληρη η υφήλιος. 

Αμέσως ξεσηκώθηκε σάλος εναντίον του Facebook και των μηχανισμών ελέγχου του, οι οποίοι δεν αποκλείουν άμεσα την ανάρτηση υλικού τόσο αποτρόπαιου όσο μια εν ψυχρώ δολοφονία. Παρ’ όλα αυτά, το φονικό του Κλίβελαντ έγινε απλώς μια μικρή, αρκούντως πένθιμη βέβαια, παρένθεση στο διήμερο συνέδριο «F8» που διεξήχθη τη Δευτέρα και την Τρίτη στην άλλη πλευρά των ΗΠΑ, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας. 

Το «F8» αφορούσε στο μέλλον του Facebook και ευρύτερα της διανθρώπινης επικοινωνίας. Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε για τη σύλληψη του φονιά, ενός 37χρονου Αφροαμερικανού με θολωμένο βλέμμα και παραληρηματική ομιλία, άρχισε αμέσως μετά το έγκλημα. 
Η αναζήτηση του Στιβ Στίβενς στην περιοχή του Οχάιο, στις ανατολικές ΗΠΑ, συνέπεσε σχεδόν με τις εργασίες του συνεδρίου στη δυτική ακτή της χώρας. 

Και ενώ ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο 32χρονος αυτοδημιούργητος μεγιστάνας και ιδρυτής του Μέσου καλωσόριζε τους συνέδρους στον θαυμαστό καινούριο κόσμο του, ο δολοφόνος αυτοκτονούσε μέσα στο αυτοκίνητό του. 
Η τόσο αλλόκοτη αλλά τυχαία αλληλουχία γεγονότων και ένα εντελώς αναίτιο φονικό λειτούργησαν ως θλιβερός προπομπός της ασύλληπτης τεχνολογικής επανάστασης που ήδη συντελείται, έστω και εμβρυακά προς το παρόν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
Και γι’ αυτό, πέρα από τα τυπικά, κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το πώς θα ενισχυθούν τα μέτρα απόκρουσης βίαιου, αιματηρού ή γενικώς ακατάλληλου υλικού από το Facebook. 

Οι βασικοί εισηγητές στο συνέδριο και ιδιαίτερα η μυστηριώδης Ρεγκίνα Ντούγκαν δεν θα έχαναν την ώρα τους με τετριμμένα ή δυσοίωνα ζητήματα, καθώς ανυπομονούσαν να εξηγήσουν, π.χ., πώς σε λίγο καιρό θα πληκτρολογούμε με τη σκέψη, πώς δηλαδή το Facebook θα συνδέεται απευθείας με τον εγκέφαλό καθενός από τα δισεκατομμύρια χρήστες του. Και επίσης πώς η εφαρμοσμένη επιστήμη θα γκρεμίσει επιτέλους τον Πύργο της Βαβέλ, καθώς οι άνθρωποι θα μάθουμε να ακούμε με την επιδερμίδα μας. 

Οπότε, εφόσον θα ακούμε με το δέρμα και θα επικοινωνούμε με τη σκέψη, η γλώσσα, οι λέξεις όπως τις γνωρίσαμε από καταβολής του ανθρώπινου πολιτισμού έως σήμερα θα είναι απλώς ένα ξεπερασμένο εργαλείο. 

Στο μέλλον που ετοιμάζει το Facebook, όπου τα πάντα θα γίνονται μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, κάποιος που μιλά, για παράδειγμα, στα κινέζικα θα γίνεται άμεσα αντιληπτός στα ελληνικά ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Κι αυτό μάλιστα θα συντελείται άμεσα. Αυτόματα. Χωρίς μετάφραση. Χωρίς λόγια. 

Στην προοπτική τέτοιων κοσμοϊστορικών αλλαγών, ποιος θα μπορούσε να νοιάζεται για το εάν ένας ψυχικά διαταραγμένος τύπος στο Οχάιο σκότωσε τον πρώτο υπερήλικα που έτυχε να βρεθεί στον δρόμο του και κατόπιν αυτοκτόνησε πριν καταβροχθίσει μια γενναία μερίδα junk food με πανέ φιλετίνια και τηγανιτές πατάτες; 

Ο ιδιοφυής Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αφού συλλυπήθηκε από το βήμα του συνεδρίου την οικογένεια του νεκρού, παραδέχτηκε ότι «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να προλάβουμε τέτοιες τραγωδίες όπως αυτή του Κλίβελαντ». 

Στην ουσία όμως απλώς «ξεμπέρδεψε» με συνοπτικές διαδικασίες με τα πολύ σοβαρά ζητήματα ελέγχου που ανέκυψαν για άλλη μία φορά λόγω της ανάμειξης του Facebook στην προβολή μιας ειδεχθούς ανθρωποκτονίας. 

Το μυαλό του Ζούκερμπεργκ ήταν στις συγκλονιστικές ανακοινώσεις που θα έκαναν ο ίδιος και οι συνεργάτες του. Άλλωστε, αν σε μερικά χρόνια οι άνθρωποι θα ζουν κυρίως -αν όχι αποκλειστικά- μέσω Facebook, γιατί να μην πεθαίνουν επίσης μέσω Facebook; Γιατί να μην αξιοποιήσει κάποιος, οργισμένος ή απογοητευμένος, όπως ο φονιάς του Οχάιο, τις δυνατότητες της επαυξημένης πραγματικότητας και να καθαρίζει, εντελώς αναίμακτα, όσους του φαίνονται ενοχλητικοί, κακομούτσουνοι κ.λπ. σαν να ήταν φιγούρες του «Pokemon Go» που προβάλλονται όποτε και όπου θέλει εκείνος γύρω του; 
Τελικά, ίσως το καλύτερο μέτρο κατά της βίας στο Facebook είναι η ίδια η απίστευτη εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας στον τομέα της διασύνδεσης και της επικοινωνίας που έχει ήδη δρομολογηθεί από τον Ζούκερμπεργκ και την παρέα του. 

Ρεγγίνα, από το υπουργείο άμυνας στον «φιλάνθρωπο» Ζούγκεμπερκ 
Εάν η προτεραιότητα για το Facebook ήταν η περιφρούρηση της νομιμότητας, της ηθικής και αισθητικής τάξης, η δημόσια αιδώς κ.λπ. πιθανώς το έγκλημα στο Κλίβελαντ να άλλαζε άρδην τις προτεραιότητες του συνεδρίου «F8», έστω και την τελευταία στιγμή. 
Ωστόσο, όταν στη σκηνή ανέβηκε η Ρεγκίνα Ντούγκαν, ο φόνος σε ζωντανή μετάδοση και οτιδήποτε άλλο έμοιαζε να μην έχει την παραμικρή σημασία. 

Η Ντούγκαν είναι η επικεφαλής του περιβόητου Κτιρίου 8, μιας θυγατρικής του Facebook, η οποία λειτουργεί σαν εργαστήριο θαυμάτων. 
Η Ρεγκίνα, η οποία προηγουμένως εργαζόταν για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας και κατόπιν για την Google, απ’ όπου την «έκλεψε» ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχει συγκεντρώσει περίπου 60 ιδιοφυΐες διαφόρων ειδικοτήτων και έχει αναλάβει να οδηγήσει το Facebook -και μέσω αυτού ολόκληρη την ανθρωπότητα- σε περιοχές της επιστήμης και της τεχνολογίας που μοιάζουν, ακόμη και σήμερα, αδιανόητες. 

Στην ομιλία της προσπάθησε να προϊδεάσει το κοινό, όσο πιο εκλαϊκευμένα και απλά γινόταν για την επόμενη μέρα του fb. Ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων, συγκλονιστικών και απίστευτων, ότι «ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει 86 δισεκατομμύρια νευρώνες που λειτουργούν σε ρυθμό 1.000 στροφών ανά λεπτό. 
Αυτό σημαίνει ότι το μυαλό μας επεξεργάζεται έναν όγκο δεδομένων ίσο με περίπου 40 ταινίες υψηλής ευκρίνειας ανά δευτερόλεπτο. 

Όταν μιλάμε, παράγουμε δεδομένα σε μέγεθος που δεν υπερβαίνει τα 40-60 bps, δηλαδή σε ρυθμό ενός μόντεμ dial-up της δεκαετίας του ’80. Αρα, έχουμε 40 HD ταινίες το δευτερόλεπτο, τις οποίες “ανεβάζουμε” μέσα από ένα πανάρχαιο μόντεμ. 

Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να δακτυλογραφήσετε απευθείας από τον εγκέφαλό σας ένα SMS ή ένα email χωρίς να ακουμπήσετε το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας; 
Ακούγεται απίθανο, αλλά είναι πολύ πιο κοντά μας από ό,τι φαντάζεστε», είπε η Ντούγκαν αφήνοντας εμβρόντητο το ακροατήριο του συνεδρίου F8. 

Ακολούθως περιέγραψε ένα «πνευματικό ποντίκι» υπολογιστή, το οποίο θα επέλεγε ποιες από όλες τις σκέψεις θα μεταδώσει -και όχι όλες- ειδάλλως οι κίνδυνοι ελέγχου του νου, χειραγώγησης κ.λπ. είναι εντελώς ανεξέλεγκτοι. 

Πιθανώς με τη μεσολάβηση μιας συσκευής, όπως τα «έξυπνα γυαλιά» (χωρίς να αποκλείεται η εμφύτευση μικροτσίπ στον εγκέφαλο), στο πλαίσιο ενός συστήματος διαρκούς αλληλεπίδρασης, ο χρήστης και το Facebook θα γίνονται κατ’ ουσίαν αξεχώριστοι. 

Ύστερα από το πρώτο σοκ, η Ρεγκίνα Ντούγκαν συνέχισε να καταπλήσσει: 
«Γιατί να μην ακούμε μέσω της επιδερμίδας μας; Θα λύναμε το πρόβλημα των κωφάλαλων, καθώς η επικοινωνία θα γινόταν χωρίς την ηχητική ή οπτική μορφή των λέξεων. Έχουμε 2 τετραγωνικά μέτρα δέρματος στο σώμα μας, με ένα πολυσύνθετο δίκτυο αισθητήρων και νεύρων. Εμείς στο Κτίριο 8 έχουμε ήδη κατασκευάσει ένα τέτοιο σύστημα». 
Και, πραγματικά, στην οθόνη εμφανίστηκε το βίντεο δύο συνεργατών της, όπου ο ένας επέλεγε φράσεις στο τάμπλετ και εκείνη, φορώντας ένα γάντι που μετέδιδε πιέσεις στο δέρμα του αριστερού της χεριού διάβαζε και εκτελούσε τις εντολές. 
Η υπέρβαση της γλώσσας είναι ήδη γεγονός, συμβαίνει τώρα στο Κτίριο 8 του Facebook. «Περίπου 780 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να γράψουν ή να διαβάσουν. 
Όμως με συστήματα όπως αυτά που περιέγραψα θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν ό,τι σκέφτονται ή νιώθουν». είπε η κλειδοκράτωρ του μέλλοντος (μας) και κατέληξε με μια φράση που, ιδιαίτερα υπό το φως του φονικού στο Κλίβελαντ, ακούστηκε ανατριχιαστική: «Πρέπει να τρομάζετε με κάτι κάθε μέρα. Μόνο έτσι θα φτάσουμε σε όσα υπέροχα και θαυμαστά μάς επιφυλάσσει το αύριο».
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια