Προσφατα
.

23.4.17

Το όρνιο που δολοφονεί τα πάντα είναι το δίποδο

Χρυσοβέργι Μεσολογγίου: Δύο γύπες νεκροί πιθανότατα από φόλες
Δύο Όρνια, προστατευόμενο είδος γύπα, εντοπίστηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες νεκρά στην περιοχή του χωριού Χρυσοβέργι, κοντά στο φαράγγι της Κλεισούρας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. 
«Τα πουλιά παρουσίαζαν σοβαρές ενδείξεις δηλητηρίασης, καθώς οι κάτοικοι που τα εντόπισαν διαπίστωσαν ότι έβγαζαν αφρούς από το στόμα, ενώ τα πόδια τους είχαν τη χαρακτηριστική αγκύλωση που παρουσιάζουν τα δηλητηριασμένα πουλιά. Τους νεκρούς γύπες περισυνέλλεξε εθελοντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, προκειμένου να σταλούν στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών για να διαπιστωθεί αν ο θάνατός τους προήλθε όντως από δηλητηριασμένο δόλωμα. 
Καθώς δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα της δηλητηρίασης, ο κίνδυνος για τα υπόλοιπα Όρνια στο φαράγγι της Κλεισούρας αλλά και στα Ακαρνανικά είναι ορατός! 
Οι δύο αυτές αποικίες Όρνιων είναι πλέον οι μόνες που απέμειναν σ’ ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και οι μεγαλύτερες εναπομείνασες στην ηπειρωτική χώρα. 
Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, παρόλο που απαγορεύτηκε οριστικά το 1993, εξακολουθεί να αποτελεί μια διαδεδομένη πρακτική στην ελληνική ύπαιθρο. Σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες οι πληθυσμοί των γυπών, κυρίως στην Ηπειρωτική Ελλάδα κατέρρευσαν εξαιτίας της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και τοπικές εξαφανίσεις των ειδών αυτών. 
Δυστυχώς, ενώ έχει συνειδητοποιηθεί από την πλειονότητα των χρηστών γης (κτηνοτρόφοι, αγρότες, κυνηγοί κ.λπ.) ότι η χρήση δηλητηρίων για την "καταπολέμηση" φυσικών θηρευτών όπως ο Λύκος ή η Αλεπού, όχι μόνο είναι παράνομη και τιμωρείται με πρόστιμα αλλά και δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα, κάποιοι ασυνείδητοι δεν διστάζουν να τα χρησιμοποιήσουν. 
Και μάλιστα τη στιγμή που για περιπτώσεις ζημίας από τέτοιους φυσικούς θηρευτές, έχει θεσμοθετηθεί διαδικασία αποζημίωσης. 
Τα Όρνια παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία, καθώς επιτελούν τον κρίσιμο ρόλο του καθαριστή της υπαίθρου από τα νεκρά ζώα αποτρέποντας τη διάδοση ασθενειών. 
Στην Ελλάδα ο πληθυσμός των Όρνιων, που παλαιότερα ήταν σε μεγάλη αφθονία, κατέρρευσε μετά τη δεκαετία του 1990 στην ηπειρωτική χώρα, κατατάσσοντας τον ηπειρωτικό πληθυσμού του είδους στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, ως “Κρισίμως Κινδυνεύον”. 
Ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής, μόλις λάβει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών αναλύσεων που θα τεκμηριώνουν τη δηλητηρίαση, θα προβεί σε σχετική καταγγελία στην τοπική Εισαγγελία και θα κινήσει διαδικασίες αναζήτησης, εντοπισμού και υποδειγματικής τιμωρίας του υπευθύνου. 

Έκτακτο κάλεσμα προς τους τοπικούς κατοίκους: 
Σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών Όρνιων ή άλλων ζώων στην ύπαιθρο, παρακαλούμε ενημερώστε άμεσα τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου στο τηλ. 26320 55094 και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στα τηλ. 210 8228704 & 210 8227937 (καθημερινά) και στο 6936 615842 (Σαβ/κο)» καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. 
 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια