Προσφατα
.

12.10.16

Αν δεν έχεις πολιτισμό κάνε μια απαγωγή

Ο μπαμπάς του Κιμ Γιονγκ Ουν ο Κιμ Τζόνγκ Ιλ πριν ακόμη αναλάβει την εξουσία από τον δικό του μπαμπά τον Κιμ Ίλ Σονγκ, έπεσε σε βαριά περισυλλογή και κόντεψε να πάθει κατάθλιψη. Ο λόγος ήταν η παντελής έλλειψη παραγωγής πολιτισμού στην Β. Κορέα της οποίας θα αναλάμβανε τα ηνία κάποια μέρα. 
Ο Κιμ Τζόνγκ Ιλ εκτός των άλλων ήταν λάτρης του σινεμά. Λάτρευε τις ταινίες του Τζέημς Μποντ και άλλες δυτικές παραγωγές αλλά με την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών στην χώρα του είχε εξοργιστεί. 
Σε μια σπάνια ηχογράφηση ακούγεται να λέει: «Όταν βλέπω τις ταινίες μας είναι όλες δογματικές. Γιατί οι ταινίες μας έχουν πάντα την ίδια ιδεολογική πλοκή; Γιατί υπάρχουν τόσες δακρύβρεχτες σκηνές». Μάλιστα τα έβαλε και με την νομεκλατούρα της Β. Κορέας που τους θεωρούσε υπευθύνους για την κατάντια λέγοντας πως «εγκλωβισμένοι εντός του φράχτη και βλέπουν μόνο τα δικά τους πράγματα και είναι ευχαριστημένοι με αυτά». 
Αφού δεν μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα σκέφτηκε πολύ απλά να κάνει εισαγωγή "εγκεφάλων" πολιτισμού. Παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στην Ν. Κορέα δήλωνε για τους ορκισμένους εχθρούς: «Ειλικρινά μιλώντας, ο λόγος είναι ότι στον Νότο εργάζονται σκληρά γιατί πρέπει να βγάλουν λεφτά για να τραφούν. Πρόκειται για το αποτέλεσμα αίματος, ιδρώτα και δακρύων. Αλλά εδώ οι άνθρωποι είναι απλώς χαρούμενοι και βολεμένοι... Κανείς δεν τους μαστιγώνει ώστε να πάνε μπροστά». 
Άρα η λύση ήταν εκεί. Έτσι με μια αιφνιδιαστική κίνηση έκανε την απαγωγή που άλλοι πιστεύουν ακράδαντα και άλλοι λοιδορούν ως υπόθεση κατασκοπίας. Το 1978, αρκετά χρόνια πριν ανέλθει στην εξουσία, έδωσε εντολή για την απαγωγή ενός σκηνοθέτη και μιας ηθοποιού από την εχθρική Ν. Κορέα, ώστε να προσφέρουν στους συμπατριώτες του ένα νέο «καλό παράδειγμα μέσω των δημιουργικών ταινιών τους». 
Έτσι ο ο σκηνοθέτης Σιν Ζανγκ Οκ και η ηθοποιός Τσόι Εουν Χι βρέθηκαν στην Β.Κορέα. Με τον καιρό, οι δύο καλλιτέχνες από τη Νότια Κορέα κέρδισαν την εμπιστοσύνη του απαγωγέα τους και άρχισαν να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, έχοντας λάβει εντολή να προωθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον βορειοκορεατικό κινηματογράφο. 
Το 1985, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στην Βουδαπέστη, ο Σιν Ζανγκ Οκ, παρότι βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση, μπόρεσε να δώσει σε έναν πρώην φίλο του και κριτικό κινηματογράφου κάποιες από τις ηχογραφήσεις, οι οποίες σύντομα έφτασαν στα χέρια του Ντέιβιντ Στράουμπ, στελέχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κατέγραφε τότε τις κινήσεις των μυστικών υπηρεσιών της Βόρειας Κορέας. 
«Επρόκειτο για την πρώτη φορά που κάποιος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ άκουσε τη φωνή του Κιμ, πέρα από μερικές λέξεις κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τις εν λόγω ηχογραφήσεις ένα ανεκτίμητο ντοκουμέντο για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, καθώς αποτελούσαν «μια ευκαιρία να διαπιστωθεί το κατά πόσο ήταν λογικός, ποια ήταν η ιδιοσυγκρασία του». 
Σύμφωνα με τον κ. Στράουμπ, «Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ήταν σώφρων και λογικός με τον δικό του τρόπο». Όσον αφορά τους δύο απαχθέντες από τη Νότια Κορέα, κατάφεραν τελικά να αποδράσουν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τους στην Αυστρία το 1986. Κατά την ανάκρισή τους από στελέχη των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών παρουσίασαν εκτενώς την εξέλιξη των γεγονότων αλλά ακόμη και σήμερα, δεκαετίες μετά, πολλοί εξακολουθούν να τρέφουν αμφιβολίες για την εκδοχή τους. 
Αμφότεροι επιμένουν ότι αναγκάστηκαν να δηλώσουν πίστη στον κομμουνισμό κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, αλλά για πολλούς στη νότια επικράτεια της κορεατικής χερσονήσου οποιαδήποτε έκφραση πίστης στους Βόρειους είναι ασυγχώρητη. Πάντως, σε μία από τις ηχογραφήσεις ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ακούγεται να λέει στους κρατούμενούς του πώς να συμπεριφέρονται κατά τα ταξίδια τους στο εξωτερικό. «Μη δηλώνετε πως αναγκαστήκατε να έρθετε εδώ. Να λέτε πως ήρθατε με τη θέλησή σας. Πως θέλατε να κάνετε εδώ ταινίες γιατί στον Νότο δεν υπάρχει ελευθερία» διατάσσει ο μετέπειτα απόλυτος άρχων της Βόρειας Κορέας.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια