Προσφατα
.

7.7.16

Ο κατάλληλος κύριος Μάρδας

Θεοδοσία Μπατάλα
Αναμφίβολα ο Ιούλιος του 2016 θα είναι ακόμη ένας γεμάτος μήνας για τον πολυάσχολο και κατάλληλο κύριο Δημήτριο Μάρδα. Ας σιγουρευτούμε ότι όλοι γνωρίζουμε τον κύριο Δημήτριο Μάρδα. 
Ο κύριος Δημήτριος Μάρδας γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Μαρτίου 1955. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και από τότε ζει εκεί ή μάλλον διατηρεί σίγουρα ένα σπίτι και στη Θεσσαλονίκη.
Αποφοιτώντας από το Ε΄Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, συνέχισε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε το πτυχίο του το 1979 και στο οποίο υπηρετεί σήμερα, δηλαδή είναι καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbone (1979-1980), Paris II-Panthéon (1980-1982) και έλαβε τον τίτλο του Διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Paris II-Panthéon στις 4 Ιουλίου του 1990. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία από τον Ιούλιο του 1977 ως το Σεπτέμβριο του 1979.
Εργάστηκε στη Γενική Διεύθυνση των Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων (Γ.Δ.ΙΙ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρώτη φορά το 1987. Από τέλη του 1992 ως τα τέλη του 1994 εργάστηκε πάλι στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχικά στη Γενική Διεύθυνση της Εσωτερικής Αγοράς – Βιομηχανικών Υποθέσεων (Γ.Δ.ΙΙΙ) και στην Γενική Διεύθυνση της Εσωτερικής Αγοράς (Γ.Δ. ΧV). Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, 1992-1994, ως μέλος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του «Γύρου της Ουρουγουάης».
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης τον διόρισε στο Yπουργείο Ανάπτυξης, αρχικά ως Γενικό Γραμματέα Εμπορίου (Απρίλιος 2000 – Φεβρουάριος 2002) και ως Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Οκτώβριος 2002 – Απρίλιος 2004). Στο Yπουργείο Ανάπτυξης άρχισε να εργάζεται επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη με υφυπουργό τη Μιλένα Αποστολάκη, συνεχίζοντας με υπουργό τον Άκη Τσοχατζόπουλο και υφυπουργό τον Χρήστο Θεοδώρου.
Το 2004 εκλέχθηκε εκπρόσωπος στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Από το 2005 είναι μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) του Νομού της Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος του Α.Π.Θ. Από τον Νοέμβριο του 2008 ήταν Γραμματέας του Τομέα Εμπορίου και Παραγωγής του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και από το 2011 εκλεγμένο μέλος της Τοπικής Διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος της Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ) με την ΠΑΣ-Ο.

Και με τον ευρωαστυφύλαξ και με τον ευρωχωροφύλαξ 
Το 2010 ήταν σύμβουλος του δημοσιογράφου και υποψηφίου για τη διεκδίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης Χρήστου Μάτη, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη», ενώ όντας μέλος της Επιτροπής Διαλόγου του κόμματος Ποτάμι, στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ένα περίπου μήνα πριν ορκιστεί υπουργός στην κυβέρνηση Τσίπρα, δημοσιεύτηκε άρθρο του στην κομματική ιστοσελίδα του Ποταμιού, protagon.gr, με τίτλο «Το μεγαλείο του λαϊκισμού και τα μνημόνια» (εδώ).
Όλοι ήθελαν τον Μαρδά και όλοι πετούσαν τον Μάρδα από πάνω τους σαν ψιχουλάκι για την προκυβερνητική του θητεία.  Παραθέτουμε το πίγκ-πογκ των φιλοευρωπαϊκών υπαλλήλων των Βρυξελλών όταν το όνομα Μάρδας ερχόταν ως αφορμή "διαξιφισμών":
Η μελέτη του  Δημητρίου Μάρδα για το «Πώς γίνεται το λαθρεμπόριο καυσίμων» και η αρθρογραφία του για το «πώς απαξιώνονται οι δημόσιες επιχειρήσεις για να πουληθούν φθηνά» επηρέασαν την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει με την προσωπική επιλογή του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη να διορίσει τον φίλο του κύριο Δημήτριο Μάρδα ως αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών με χαρτοφυλάκιο τα δημόσια έσοδα.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ως επικεφαλής του Ποταμιού, πήρε πάνω του το κρίμα λέγοντας ότι «εγώ επέμενα να αρθρογραφήσει» απαντώντας στον Άδωνι Γεωργιάδη που εγκάλεσε τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι είχε δώσει στον Γιάννη Βαρουφάκη βήμα από το protagon και αν κράτησε την υπόσχεσή του «Για τον Μάρδα, θα σας πω μια επόμενη φορά».
Ο κύριος Δημήτριος Μάρδας από το βήμα της Βουλής παραδέχθηκε ότι «έχω γράψει 2-3 άρθρα και τα βάζω με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχω γράψει πάνω από 200 όπου τα βάζω με τη ΝΔ» και απάντησε στον Άδωνι Γεωργιάδη που του είπε «Εσύ είσαι μνημονιακός, δικός μας σε καλωσορίζουμε στα έδρανά μας», «Μη βιάζεστε κύριε Γεωργιάδη έχω γράψει άρθρα στα οποία πρωταγωνιστείτε ως υπουργός Παιδείας».
Τα παραπάνω είναι μέρος και ενδεικτικά όσων διαδραματίζονται στο άνδρο – λημέρι, που είναι η Βουλή όχι πια των Ελλήνων αλλά των δοσιλόγων σαπρόφυτων σε διατεταγμένη υπηρεσία, οι οποίοι πληρώνονται αδρά ώστε η υποδούλωση, η κατοχή, η γενοκτονία και η εθνοκάθαρση των Ελλήνων και το ξεπούλημα και ο διαμελισμός της Ελλάδας, με όχημα το χρέος, να συντελούνται με τον φερετζέ της δημοκρατίας από βουλευτές, που ξεβρακώνονται στις παραστάσεις που δίνουν για να ευχαριστήσουν τα αφεντικά τους στο κτίριο, που ως έδρα της εγκληματικής τους οργάνωσης, πρέπει να σφραγιστεί ως τόπος εγκλημάτων και μέχρι την διερεύνησή τους από πολίτες, που γνωρίζουν, πριν από τα δικαιώματά τους, τις υποχρεώσεις τους και είναι αποφασισμένοι να ανακαταλάβουν τον γεωγραφικό χώρο που ο ευρωπαϊκός ολοκληρωτισμός κατάντησε την άλλοτε πατρίδα τους.
Όπου και να ψάξεις, ακόμη και στον αισχρό αισθητικά και καθυστερημένο τεχνολογικά ιστότοπο του ιδίου στο http://www.mardas.eu/ το είναι του κυρίου Δημητρίου Μάρδα κατακλύζεται από ευρωπαΐλα. Συνηθίζει να μην εκλέγεται αλλά να διορίζεται είτε ως Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2015, είτε από τον Σεπτέμβριο του 2015 ως σήμερα ως Υφυπουργός Εξωτερικών – Αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Αυτές οι τελευταίες είναι και τίτλος ενός από τα 7 βιβλία του που, κατά την προσφιλή συνήθεια των περισσοτέρων καθηγητών Πανεπιστημίων, συνέγραψαν οι σφουγγοκωλάριοι – φοιτητές του και με τα οποία ο ίδιος εξόπλισε την φαρέτρα του.

Το "Όχι" έγινε "Ναι" για μην κοστίσει στην Ε.Ε  
Στα πλαίσια της 34ης Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στο Σότσι της Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου 2016 με κύριο στόχο “τις μεταρρυθμίσεις του θεσμικού χαρακτήρα του Οργανισμού με σκοπό την βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του”, όπως μας πληροφορεί ο χρήστης στο facebook Δημήτρης Μάρδας, ο κύριος Δημήτριος Μάρδας παραχώρησε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Sophie Shevardnadze, την οποία η ανθρωπότητα ολάκερη είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016, στα πλαίσια της τακτικής εκπομπής της δημοσιογραφικής ομάδας "SophieCo" και από το κρατικό δημοσιογραφικό κανάλι της Ρωσίας, "Russia Today":

Σόφη Σεβαρνάτζε: Ξέρω ότι μόλις κερδίσατε μια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης εναντίον σας από την γερμανική εφημερίδα Bild, που σας κατηγορούσε για την αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό όταν ήσασταν Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Νομίζετε ότι αυτό το είδος των δημοσιευμάτων ήταν εκ προθέσεως, ίσως για να αμαυρώσει τη φήμη του κόμματός σας που εναντιωνόταν στα μέτρα λιτότητας στον απόηχο της εκλογικής του νίκης;
Δημήτριος Μάρδας: Σε κάθε περίπτωση το Δικαστήριο απέδειξε ότι ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Το δημοσίευμα έγινε κατά τη διάρκεια της περιόδου που ήμουν Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και υπεύθυνος για την εύρεση χρημάτων προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανός ο δημόσιος προϋπολογισμός μας. Τέτοιου είδους δημοσιεύματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα γιατί κανείς δεν γνώριζε, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αν ήταν ψέμα ή όχι. Φυσικά αποδείξαμε ότι ήταν ένα μεγάλο ψέμα αλλά θα μπορούσε να είναι σημαντικός παράγοντας που θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλες τις προσπάθειές μας. Δεν ξέρω αν υπήρχε πρόθεση ή όχι. Βλέπω τα αποτελέσματα, και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν πολύ οδυνηρό για την Ελλάδα. Όταν υπάρχει ένα ψέμα, υποθέτω, ότι υπάρχει πρόθεση για κάτι.
Σόφη Σεβαρνάτζε: Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα περικοπές και μεταρρυθμίσεις για την εργατική νομοθεσία. Το κόμμα σας ήρθε στην εξουσία με μια πολύ ισχυρή πλατφόρμα κατά της λιτότητας, αλλά τώρα στην πραγματικότητα πιέζει για περισσότερη λιτότητα. Αναρωτιέμαι αν το σχέδιο διάσωσης πραγματικά αξίζει για να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στροφή 180 μοιρών από τις προηγούμενες υποσχέσεις του; Πραγματικά, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος;
Δημήτριος Μάρδας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα σχέδιο, είχε κάποιους οικονομικούς στόχους και είχε μια στρατηγική και έχει μια στρατηγική. Όταν αντιμετωπίσαμε όλα αυτά τα προβλήματα, θα έπρεπε να παρεκκλίνουμε από αυτή τη στρατηγική, λόγω της πίεσης που ασκούνταν από τους πιστωτές και όλες τις γνωστές ιστορίες. 
Όταν είδαμε ότι υπάρχει αυτή η απόκλιση, ζητήσαμε από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ξανά για να δούμε αν μπορούν να μας εμπιστεύονται, αν νομίζουν ότι είμαστε ο καλύτερος διαχειριστής για να λύσει τα προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει από το 2009 ή όχι. Έτσι, ξέραμε ότι υπήρχε αυτή η απόκλιση, όσον αφορά τους στόχους και σε όλα όσα θα θέλαμε να κάνουμε. 
Γι' αυτό ζητήσαμε από τους ανθρώπους να πουν "Ναι" ή "Όχι" και σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι έλαβαν υπόψη όλους τους περιορισμούς, όλους τους στόχους και οι ψηφοφόροι αποφάσισαν και είπαν ότι "σας εμπιστευόμαστε να διαχειριστείτε αυτή την ιστορία". Ωστόσο, οι στρατηγικοί μας στόχοι παραμένουν, πράγμα που σημαίνει ότι όταν θα ξεπεράσουμε όλα αυτά τα προβλήματα βραχυπρόθεσμα, θα ανοικοδομήσουμε, βήμα προς βήμα, την πολιτική που έχουμε υποσχεθεί.
Σόφη Σεβαρνάτζε: Γνωρίζω ότι η Ελλάδα είχε ήδη κάνει περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες, τις συντάξεις, γιατί η Τρόικα πιστεύει ότι περισσότερες περικοπές είναι αναγκαίες και θα λύσουν το πρόβλημα αυτή τη φορά, αν όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να το λύσουν πριν; 
Δημήτριος Μάρδας: Αυτό είναι, μπορώ να πω, το σχέδιο που υπάρχει κυρίως στο ΔΝΤ. Εμείς δεν προκαλέσαμε περικοπές στο πλαίσιο των συντάξεων. Απλά, δρομολογήσαμε ένα σύστημα πρόωρης συνταξιοδότησης το οποίο ήταν ένα σύστημα πολύ ακριβό και χωρίς κανένα νόημα, μπορώ να πω. Έχουμε συζητήσει το σύστημα πρόωρης συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εδώ και 20 χρόνια, και καμία κυβέρνηση δεν αποφάσισε να αγγίξει αυτό το θέμα. Επιτέλους λύσαμε το πρόβλημα με αυτό το θέμα και προσπαθήσαμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα αντιμετωπίζοντας τα διαρθρωτικά ζητήματα, τα οποία εμποδίζουν την Ελλάδα να εκσυγχρονίσει την οικονομία της. 
Φυσικά, γνωρίζουμε ότι ορισμένα από τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά κυρίως είναι επώδυνα μέτρα. Όμως, πιστεύουμε ότι αυτά θα έχουν βραχυπρόθεσμη διάρκεια. Όταν η ανάκαμψη θα έρθει στην Ελλάδα και η ανάκαμψη θα έρθει ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, τότε θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε όλα αυτά τα επώδυνα μέτρα.
Σόφη Σεβαρνάτζε:Είπατε η ανάκαμψη θα έρθει φέτος. Γνωρίζω ότι η ένεση μετρητών που λαμβάνει η Ελλάδα πλέον είναι 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ότι αυτό μετά βίας καλύπτει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ που η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο τέλος του έτους ως πληρωμή του χρέους. Έτσι ώστε πραγματικά να αφήνει μόνο ένα μικρό κλάσμα για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Η Αθήνα κόλλησε στον αέναο κύκλο του χρέους; 
Δημήτριος Μάρδας: Το ποσό που πρόκειται να λάβουμε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι σχεδόν 9 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτό το χρηματικό ποσό θα παραμείνει στην οικονομία, τα υπόλοιπα θα πάνε για την εξυπηρέτηση του χρέους. Εκτός αυτού, έχουμε τα εγχώρια ταμεία, τα οποία πρόκειται να εισπράξουν περισσότερο ή λιγότερο περίπου 4 δισεκατομμύρια φέτος. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε ένα ποσό των 8 δισεκατομμυρίων, κατά πάσα πιθανότητα, 9 δισεκατομμυρίων, το οποίο θα εισαχθεί στην οικονομία. Έχουμε αποφασίσει με τους πιστωτές ότι τα μισά από τα χρήματα που λάβαμε θα είναι για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπο θα παραμείνει στην οικονομία. Αυτό μπορεί να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, ακόμα και για το τρέχον έτος, μόνο και μόνο για να δούμε μια αλλαγή της πρόβλεψης που έχουμε, η εγχώρια παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά - 0,7 αλλά μπορούμε να το αντιστρέψουμε με όλη αυτή την ποσότητα του χρήματος και μέσα από τις θετικές προσδοκίες που καλλιεργούμε.
Σόφη Σεβαρνάτζε: Λοιπόν, ο υπουργός Οικονομικών σας έχει αποκαλέσει το στόχο που τέθηκε από το πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο είναι το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, «κοινωνικά ανέφικτο». Νομίζω ότι έχουν ζητήσει 3,5 ...
Δημήτριος Μάρδας: 3,7 για το 2018.
Σόφη Σεβαρνάτζε: Έτσι λέει ότι είναι μη ρεαλιστικό, κοινωνικά ανέφικτο. Γιατί οι απαιτήσεις της τρόικας είναι τόσο αυστηρές; Μήπως δεν θέλουν καν να πληρούνται;
Δημήτριος Μάρδας: Ακούστε. Το πρωτογενές πλεόνασμα εξαρτάται από τις τάσεις ανάπτυξης. Στην περίπτωση που μπορεί να επιτευχθεί μια ικανοποιητική τάση ανάπτυξης, μπορούμε να εξοικονομήσουμε 3,5, αν και είναι δύσκολο, μπορεί να πραγματοποιηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να πετύχουμε, αλλά όλα εξαρτώνται από την τάση αύξησης κατά την περίοδο του 2018. Έτσι, δεν μπορούμε να πούμε εκ των προτέρων ότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί. Φυσικά, αυτό είναι επώδυνο ...
Σόφη Σεβαρνάτζε: Ποια είναι η πρόβλεψή σας; Πότε «η λιτότητα θα είναι πραγματικά αρκετή» για την Ελλάδα και τους πιστωτές της;
Δημήτριος Μάρδας: Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα όριο, σύμφωνα με το οποίο θα πουν ότι μετά από αυτό το όριο η λιτότητα είναι ένα δύσκολο θέμα. Τα πάντα εξαρτώνται από τη σειρά των μεταβλητών και η κύρια μεταβλητή, μπορώ να πω, είναι η τάση ανάπτυξης και κάθε τι που έχει σχέση με την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτή είναι η κύρια μεταβλητή και φυσικά έχουμε κάποιες άλλες μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν όλα αυτά τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη λιτότητα και όλα αυτά.
Πιστεύουμε ότι, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανάκαμψη θα έρθει, η λιτότητα θα χαλαρώσει. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας, επειδή έχουμε επιβολή μέτρων λιτότητας από το 2009-2010. Είναι πάρα πολύ. Όλα τα κράτη που επιβάλλουν μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο των κρίσεων τους, η Κορέα, το Ισραήλ, η Τουρκία, η Σουηδία, αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα προβλήματα και την κρίση σε 2-3 χρόνια. Λόγω της περιορισμένης διάρκειας της επιβολής, στην περίπτωση αυτή, το πέτυχαν. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι θετικές προσδοκίες που υπήρχαν για τις χώρες αυτές, παρέμειναν, και στη συνέχεια, μετά από αυτές τις τρεις περιόδους κρίσεων, η οικονομία βρήκε τον δρόμο της και τελικά χαλάρωσαν όλα αυτά τα μέτρα λιτότητας.
Τέλος, μπορώ να πω, οι άνθρωποι πήραν πίσω τα χρήματα που πλήρωσαν κατά την περίοδο της κρίσης. Έτσι, το σημείο της επιτυχίας είναι πόσο μικρότερης διάρκειας μπορούν να είναι όλα αυτά τα Μνημόνια που ασχολούνται με την κρίση μας ή την οικονομική κρίση, την κρίση χρέους και όλα αυτά. Γι 'αυτό λέμε ότι όλα αυτά τα δυσάρεστα φορολογικά μέτρα θα επιβληθούν για βραχυπρόθεσμο διάστημα και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανάκαμψη θα έρθει, μπορώ να πω ότι όλα αυτά τα δυσάρεστα μέτρα μπορεί να χαλαρώσουν. 
Σόφη Σεβαρνάτζε: Πέρυσι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να φύγει από την ευρωζώνη. Πιστεύετε ότι η καταιγίδα έχει περάσει για τα καλά; Είναι η ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη εκτός συζήτησης σε αυτό το σημείο;
Δημήτριος Μάρδας: Η ιστορία αυτού του ζητήματος ξεκίνησε το 2011. Νομίζω ότι είναι εκτός θέματος τώρα και νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε να συζητάμε τέτοια θέματα, γιατί πρώτα υπάρχει ένα τοπικό πρόβλημα και το πρόβλημα του ευρώ.
Σόφη Σεβαρνάτζε: Πείτε μου γιατί είναι τόσο κακό για την οικονομία της Ευρωζώνης, γιατί η Ελλάδα δεν είναι ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της Ευρωζώνης και, ξέρετε, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν η Ελλάδα επέστρεφε στην δραχμή, θα ήταν πολύ επικερδές για την οικονομία της. Γιατί είναι τόσο κακό για την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη;
Δημήτριος Μάρδας: Πρώτον, για την Ευρώπη, είναι υπολογισμένο ότι το κόστος, αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, θα ήταν τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Δεύτερον, ξέρετε, κάθε σύστημα μπορεί να δείξει την αξία του σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του. Έτσι, αυτό σημαίνει ότι αν η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα της Ελλάδας, και η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή χώρα, σε αυτή την περίπτωση, η αξία του συστήματος αυτού δεν είναι τόσο υψηλή.
Γι 'αυτό από την ευρωπαϊκή άποψη, όλα τα προβλήματα που ασχολούνται με τα μέλη - κράτη της ΕΕ πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο του συστήματος. Εκτός αυτού, σε σχέση με την Ελλάδα, θεωρούμε ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή θα είναι μια πολύ επώδυνη λύση. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η ανάγκη εκσυγχρονισμού της οικονομίας και αύξησης της παραγωγής των εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών. Με τη δραχμή δεν είχαμε πετύχει σε αυτό. Έτσι, επιστρέφοντας στη δραχμή δεν μπορώ να δω ποιο θα είναι το νέο θετικό αντίκτυπο. Σόφη Σεβαρνάτζε:Ξέρετε, όταν πρόκειται για το ελληνικό χρέος, φαίνεται σαν οι ευρωπαίοι πιστωτές να μην μπορούν να συμφωνήσουν ή να συντονίσουν μια ενιαία πολιτική. Για παράδειγμα, το ΔΝΤ ήταν πραγματικά έτοιμο να διευκολύνει το βάρος του ελληνικού χρέους αλλά μετά συνάντησε αντίσταση από το Βερολίνο, επειδή η Γερμανία είπε ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να δώσει στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους. Πρώτα απ’ όλα, γιατί η Γερμανία δεν θα υποχωρήσει από αυτήν την στάση; Γιατί νομίζετε ότι οι Γερμανοί είναι τόσο εναντίον της ελάφρυνσης του χρέους και γιατί δεν μπορούν οι ευρωπαίοι πιστωτές απλά να διαμορφώσουν ένα ενιαίο μέτωπο, όταν πρόκειται για το ελληνικό χρέος;
Δημήτριος Μάρδας: Σχετικά με τα κουρέματα, αυτή ήταν η βασική πρόταση του ΔΝΤ, νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να το συζητήσουμε. Γνωρίζουμε από την παγκόσμια ιστορία ότι τα κουρέματα πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις, όπου υπήρχε ένα πρόβλημα ή απειλή της αθέτησης πληρωμής χρέους. Έτσι, πρέπει να βρούμε μια άλλη λύση και βρήκαμε μια λύση. Υπάρχουν πολλές λύσεις που ασχολούνται με τη διαχείριση του χρέους. Η λύση που βρήκαμε είναι ... Κατ 'αρχάς, πρέπει να πω ότι έχουμε βραχυπρόθεσμη λύση, μεσοπρόθεσμη λύση και μια μακροπρόθεσμη λύση. Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη λύση, έχουμε αποφασίσει την παράταση της εξυπηρέτησης του χρέους μας για 30 χρόνια. Υπάρχει μια μείωση των επιτοκίων, και εκτός αυτού, οι Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει ότι κάθε χρόνο η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ μας. Σε γενικές γραμμές, είναι περίπου 25% ή 35% του ΑΕΠ. Αυτή είναι μια καλή αρχή για τη διαχείριση του χρέους μας. Από το επόμενο έτος, θα συζητήσουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα διαχείρισης του χρέους μας και νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε την κατάλληλη λύση. Και τελικά ένα κούρεμα δεν αποκλείεται. Απλά αποκλείεται σε αυτό το χρονικό διάστημα. 
Σόφη Σεβαρνάτζε: Θέλω να μιλήσουμε για την κρίση των προσφύγων, γιατί στη μέση του προγράμματος λιτότητας, η Ελλάδα πραγματικά αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στις αφίξεις προσφύγων. Βλέπω ότι η τουριστική σας βιομηχανία ήδη υποφέρει από αυτήν. Η Αθήνα, ουσιαστικά, τώρα, παίζει πρωταρχικό ρόλο, σε ό, τι αφορά το πρόβλημα των προσφύγων. Θα μπορούσε αυτό να κάνει τους πιστωτές να μαλακώσουν τη στάση τους, ή αυτά τα δύο θέματα δεν πάνε μαζί, δεν μπορούν να συνυπολογιστούν;
Δημήτριος Μάρδας: Προς το παρόν, έχω δει ότι δεν υπήρχε καμία επίπτωση στη διαδικασία επανεξέτασης. Πιθανώς, θα δοθεί προσοχή, αλλά δεν είχε προβλεφθεί. Το δεύτερο ζήτημα όσον αφορά το πρόβλημα των προσφύγων είναι το ακόλουθο: Νομίζω ότι τα ελληνικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ο εθνικός και διεθνής Τύπος) επιδείνωσαν το νόημά της, μπορώ να πω, λίγο, θα μπορούσα να πω, πολύ. Γιατί αυτό; Πρώτον, η Ελλάδα, αποτελεί μέρος ενός οργανωμένου συστήματος εντός της Ε.Ε. Υπάρχει η Συνθήκη της Λισαβόνας, υπάρχει μια διάταξη στη Συνθήκη της Λισαβόνας σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να διαχειριστείς το πρόβλημα. Έτσι, η Ελλάδα δεν είναι, μόνη της. Είναι ένα μέρος του μηχανισμού της Ε.Ε. 
Δεύτερον, ποιος είναι ο αριθμός που έχει προκαλέσει τόσο πολύ θόρυβο; Είναι 40.000 άτομα. Αν λάβουμε υπόψη ότι στην Τουρκία έχουν 2,5 εκατομμύρια, στο Λίβανο, σχεδόν ένα εκατομμύριο, στην Ιορδανία είναι 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες. Στην Αρμενία, των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν 25.000 πρόσφυγες. Έχετε ακούσει ποτέ κανένα μεγάλο θόρυβο γύρω από αυτές τις χώρες; Τίποτα. Ποιο είναι το μειονέκτημα όλων αυτών των χωρών; Όλες αυτές οι χώρες δεν αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αντίθετα, στην Ελλάδα, έχουμε μόνο 40.000 και είμαστε μέρος της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν χρήματα για όλα αυτά τα προβλήματα ....
Σόφη Σεβαρνάτζε: Υπάρχουν;
Δημήτριος Μάρδας: Υπάρχουν.
Σόφη Σεβαρνάτζε: Γιατί, σκέφτομαι, η Τουρκία έχει πάρει τόσα πολλά χρήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα βοηθήθηκε επαρκώς από τις ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης;
Δημήτριος Μάρδας: Ναι, η Ελλάδα, όπως η Ιταλία, όπως όλες οι χώρες, θα λάβουν ένα μέρος του χρηματικού ποσού το οποίο είναι συνολικά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Τουρκία πήρε 3 δισεκατομμύρια ευρώ γιατί έχει 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Εμείς έχουμε μόνο 40.000. Υπάρχει αυτό το ποσό των χρημάτων στην Ευρώπη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τον κατάλληλο τρόπο, αλλά εκτός από αυτά τα χρήματα, υπάρχει ένας μηχανισμός που μας επιτρέπει να συζητήσουμε το πρόβλημα στο πλαίσιο της Ευρώπης. Αυτός ο μηχανισμός δεν υφίσταται σε άλλες χώρες.
Σόφη Σεβαρνάτζε: Είπατε ότι 40.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλειφθεί στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Εντάξει, έτσι, η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία με την Τουρκία, η οποία πρόκειται να αναλάβει τη φροντίδα των προσφύγων και έχουν κλείσει τα σύνορα. Έτσι, έχετε 40.000 πρόσφυγες στη χώρα σας, περίπου, που υποβάλλουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα, η οποία δεν ήταν αρχικά ο στόχος τους, δεν ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά τώρα υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί αυτούς τους ανθρώπους;
Δημήτριος Μάρδας: Το άσυλο δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδα, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα... 
Σόφη Σεβαρνάτζε: Αλλά θέλουν να μείνουν στη γη σας, στα ελληνικά εδάφη.
Δημήτριος Μάρδας: Ναι, θέλουν να μείνουν, αλλά πρέπει να πάνε πίσω στην Τουρκία και η Τουρκία πρέπει να τους κρατήσει. Αυτή είναι η συμφωνία που έχουμε. Πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος της ημέρας, το τελικό ποσό, το τελικό ποσό αυτών των ανθρώπων, δεν θα είναι 40.000. Μπορεί να είναι 30.000 ή 20.000, θα δούμε ανάλογα με την έγκριση του ασύλου μετά από τα αιτήματα που υπάρχουν σήμερα, τα αιτήματα που εξετάζονται αυτή τη στιγμή. Αλλά η συνθήκη, η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ, της Τουρκίας και της Ελλάδας λέει ότι το υπόλοιπο των προσφύγων θα σταλεί πίσω στην Τουρκία και θα παραμείνουν εκεί ή θα βρούν άλλο τρόπο, μετά τη συμφωνία που έχει υπογραφεί, έναν άλλο τρόπο προς την Ευρώπη.
Σόφη Σεβαρνάτζε: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να απελάσει μερικούς ανθρώπους πίσω διαμέσου Αιγαίου; Γνωρίζω ότι η ελληνική αστυνομία έχει αποσυναρμολογήσει κάποια στρατόπεδα μεταναστών στα βόρεια σύνορα.
Δημήτριος Μάρδας: Όχι. Αν υπάρχει κάποια πιθανότητα, που αυτό σημαίνει απέλαση ή οτιδήποτε άλλο, αυτό θα συμβεί μόνο στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουμε υπογράψει.
Σόφη Σεβαρνάτζε: Θέλω να σας ρωτήσω πόσο αξιόπιστη είναι η Τουρκία στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης των προσφύγων. Ξέρω ότι η Τουρκία εξυπηρετεί την ΕΕ με την κρίση, αλλά και οι τουρκοελληνικές σχέσεις παραδοσιακά ήταν ψυχρές. Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για συνεργασία; Περιπολώντας στη θάλασσα μαζί, βρίσκοντας τους πρόσφυγες μαζί, επειδή έχουμε δει τον Πρόεδρο Ερντογάν επανειλημμένως να λέει ότι θα μπορούσε να τερματίσει τη συμφωνία. Τι θα συμβεί αν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες ξινήσουν και η Άγκυρα στην πραγματικότητα αθετήσει την συμφωνία; Τι θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, βασικά;
Δημήτριος Μάρδας: Γνωρίζετε ότι η Τουρκία έχει μια Συνθήκη Σύνδεσης με την Ευρώπη και υπάρχουν κάποιες συμφωνίες. Η συμπεριφορά της Ευρώπης προς την Τουρκία εξαρτάται από την εκπλήρωση αυτών των συμφωνιών εκ μέρους της Τουρκίας. Έτσι, εάν η Τουρκία θέλει τα χρήματα, πρέπει να αποδείξει ότι διατηρεί τη συμφωνία που υπέγραψε. Εάν η Τουρκία θέλει να δει τα ταξίδια χωρίς βίζα, αν η Τουρκία θέλει να δει την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων προς την Ευρώπη, πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Αυτό σημαίνει ότι τα πάντα είναι υπό επανεξέταση στο πλαίσιο της Ευρώπης.
Στην Ευρώπη ξέρουν ότι μερικές φορές υπάρχουν κάποια προβλήματα με όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Τουρκία, για αυτό η Ευρώπη εφαρμόζει τέτοιου είδους πολιτική. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να δούμε πρώτα τι πρόκειται να κάνει, και στη συνέχεια, θα πάμε να εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε συμφωνήσει με την Τουρκία.
Σόφη Σεβαρνάτζε: Εντάξει, αλλά ακόμα δεν έχετε απαντήσει στην ερώτησή μου, δεν μπορείτε να αποκλείσετε ότι η Τουρκία θα αθετήσει στην πραγματικότητα την συμφωνία. Τι θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα σε σχέση με την κρίση των προσφύγων;
Δημήτριος Μάρδας: Στην περίπτωση που έχουμε μια νέα αύξηση, για παράδειγμα, των προσφύγων, το πρόβλημα αυτό θα ήταν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να το συζητήσουμε μέσα στην Ευρώπη. Υπάρχουν ιδρύματα στην Ευρώπη, τα οποία πρέπει να αποφασίσουν σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης της Λισαβόνας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε αυτόνομοι να πούμε ότι θα πάμε να κάνουμε αυτό και το άλλο. Υπάρχει το Τρίτο Άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας, υπάρχει μια διάταξη σχετικά με την αλληλεγγύη και τρία συγκεκριμένα άρθρα που δείχνουν το δρόμο για τη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων στην Ευρώπη.
Σόφη Σεβαρνάτζε: Γνωρίζετε, μόλις πρόσφατα, όταν η ελληνική και ρωσική ηγεσία συναντήθηκαν, ο πρωθυπουργός σας Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τα αντίμετρα αντιμετώπισής τους δεν είναι παραγωγικά και δεν βοηθούν κανέναν και βλάπτουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, το σύνολο των οικονομιών τους. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έχει μιλήσει κατά των κυρώσεων. Είναι αυτό μόνο μια ευγενική συζήτηση κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη ή νομίζετε ότι ο πρωθυπουργός σας ασκεί κάποια πραγματική επιρροή για να επηρεάσει το καθεστώς των κυρώσεων;
Δημήτριος Μάρδας: Όσον αφορά τις κυρώσεις, υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων αυτών, δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Έχουμε υποφέρει πάρα πολύ από τις κυρώσεις, κυρίως στα γεωργικά προϊόντα και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις με τη Ρωσία. Ωστόσο, ο αντίκτυπος όλων αυτών των κυρώσεων είναι ένα σημαντικό θέμα συζήτησης στην Ευρώπη, και μπορώ να πω, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, και φυσικά, η συζήτηση αυτή δεν είναι ένα πρόβλημα των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία ....
Σόφη Σεβαρνάτζε: Όχι, δεν είναι.
Δημήτριος Μάρδας: Απλά, ήταν η έκφραση μιας άποψης, μπορώ να πω, που διαπιστώνει την επίδραση αυτού του γεγονότος.
Σόφη Σεβαρνάτζε: Δεν είναι διμερές θέμα, αλλά, αν οι άνθρωποι - διαφορετικά πρόσωπα, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μερικά κατά και μερικά υπέρ, θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι που είναι εναντίον των κυρώσεων να επηρεάσουν πραγματικά την απόφαση ή όχι; Θα μπορούσε ο πρωθυπουργός σας με κάποιο τρόπο να επηρεάσει την απόφαση σχετικά με τις κυρώσεις, να αντιστρέψει τις κυρώσεις, να μιλήσει, για παράδειγμα;
Δημήτριος Μάρδας: Μπορώ να πω ότι αυτή είναι μια υπόθεση που συζητάμε στην Ευρώπη. Γνωρίζετε πώς αποφασίζουμε στην Ευρώπη. Προκειμένου να επιτευχθεί μια κοινή συμφωνία, μπορώ να πω, είναι εκεί μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που πρέπει να γίνει, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι κυρώσεις παραμένουν ή εάν οι κυρώσεις σταματούν. Έτσι, τα πάντα εξαρτώνται από την έκταση της συζήτησης στην Ευρώπη σχετικά με το θέμα αυτό. Υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες, αλλά θα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών.

Όλοι φταίνε εκτός από τους Μάρδες
Ο τίτλος της παραπάνω συνέντευξης είναι «O δρόμος προς την ανάκαμψη». Καθένας που θα την ακούσει (εδώ), ανάλογα με τα οικονομικά του συμφέροντα και τις ψευδαισθήσεις του θα επιδοκιμάσει ή θα επικρίνει μέρος ή και λέξη προς λέξη ακόμη και τα χουέν του κυρίου Δημητρίου Μάρδα.
Ο γαλλομαθέστατος κύριος Δημήτριος Μάρδας, αν ακόμη τα γαλλικά του τον εξυπηρετούν καλύτερα από τα αγγλικά του και επειδή δεν θα διανοούνταν ποτέ να μιλήσει στη μητρική του γλώσσα, θα μπορούσε περίφημα να τα χρησιμοποιήσει γιατί η συγκεκριμένη δημοσιογράφος ομιλεί άπταιστα την γαλλικήν. Το ζήτημα δεν είναι βέβαια η γλώσσα που επέλεξε να εκφραστεί ούτε η χρησιμοποίηση της λέξης "dealing" 11 φορές, αλλά αν ο κύριος Δημήτριος Μάρδας έχει «μια συγκροτημένη στρατηγική, που κινείται με συνέπεια και χωρίς αποκλίσεις, αναδεικνύοντας έντεχνα τα πλεονεκτήματα του και εκμεταλλευόμενη από την άλλη τις αδυναμίες του αντιπάλου».
Για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα αυτό, ο μόνος αδιάψευστος και σίγουρος δρόμος, που δεν έχει καμία σχέση με το δρόμο προς την ανάκαμψη, τους δράκους και τις νεράιδες του κυρίου Δημητρίου Μάρδα, είναι ο δρόμος του χρήματος. Σε τί νόμισμα πληρώνεται, από το ECU μέχρι το EURO, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, ως καλός υπηρέτης και άξιος για τους μισθούς του και ποιος είναι ο αντίπαλος του.
Μία στιγμή, αυτή της γέννησής του στην Κωνσταντινούπολη έπαιξε το μεγαλύτερο ρόλο στην μέχρι τώρα πορεία του γιατί είναι πολλοί αυτοί που ταυτίστηκαν μαζί του και τον θεωρούσαν τον δικό τους καλό και αγαθό εκπρόσωπο στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, από το 1981 μέχρι το 2004. Η γνώμη του ιδίου για τον εαυτό του είναι ότι ο ίδιος αποτελεί την λύση και όχι το πρόβλημα. "Το γεγονός ότι είμαστε η πρώτη προς χρεοκοπία χώρα του πλανήτη, δεν είναι πάλι συνέπεια ενός Μνημονίου, αλλά το αποτέλεσμα μιας εγχώριας πολιτικής ευδαιμονισμού που γνώρισε το απόγειο της δόξας της μετά το 2004".
Από το 2004 μέχρι το 2009 , που ο κύριος Δημήτριος Μάρδας δεν συμμετείχε στην διακυβέρνηση του καραβιού, συντελέστηκε ο Τιτανικός της Ελλάδας.
"Πράγματι, η αποσάθρωση του βιομηχανικού ιστού της χώρας δεν είναι προϊόν του Μνημονίου ή του ευρώ. Οφείλεται στις ακατάλληλες επιλογές των δικών μας πολιτικών ηγεσιών από το 1987 και μετά, οι οποίοι ουδέποτε κατανόησαν τις επιπτώσεις της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς και της παγκοσμιοποίησης, στη διεθνοποιημένη παραγωγή και στο εμπόριο".
Από το 1987 ο κύριος Δημήτριος Μάρδας εργαζόταν στις Γενικές Διευθύνσεις των Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ήταν πολύ απασχολημένος με τον «Γύρο της Ουρουγουάης», δηλαδή την αντικατάσταση της GATT από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για να δώσει τα φώτα του σε όλους εμάς τους ηλίθιους, που τα τρώγαμε όλοι μαζί με τους υπουργούς των κυβερνήσεων που χρηματοδοτούσαν τα σούρτα φέρτα του ιδίου. Ο κύριος Δημήτριος Μάρδας διαθέτει επιλεκτική μνήμη.
Πριν να αναγεννηθεί στις ευρωπαϊκές κολυμβήθρες και υιοθετήσει το παρθενογεννημένο τουπέ, δούλεψε, συνεργάστηκε, έτρωγε και έπινε στα κρυφά «με πλήθος ανδρών και γυναικών ενός μετρίου πολιτικού αναστήματος και ήθους, εραστές της εξουσίας που προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες, ότι η σωτηρία της χώρας εξαρτάται από» τους ίδιους, περιμένοντας ο ίδιος «βέβαια να έρθει η τρόικα για να βάλει κάποια τάξη στο θέμα της διαφθοράς των πολιτικών μας, μέσα από τον νόμο περί μαύρου χρήματος, που αισίως άρχισε να στέλνει στα δικαστήρια κάποιους πρώην υπουργούς, στερώντας τον ύπνο από κάποιους εν ενεργεία», οι περισσότεροι φίλοι και συνεργάτες του κυρίου Δημητρίου Μάρδα.
Την κρίσιμη περίοδο για την είσοδο της Ελλάδας στην κόλαση της Ευρωζώνης, 1996 ως το Μάρτιο του 2000, αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη διαχείριση του Δημόσιου Χρέους και Υφυπουργός Οικονομικών ήταν ο Νίκος Χριστοδουλάκης, μετέπειτα προϊστάμενος στο Υπουργείο Ανάπτυξης του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου που ήταν ο ίδιος ο κύριος Δημήτριος Μάρδας. «Με ακατανόητη τακτική, με αντιφατικές στρατηγικές, οι λαϊκιστές της Δεξιάς (που σχίζουν φύλλο-φύλλο το Μνημόνιο) και της Αριστεράς (που θα το σχίσουν μια και έξω), προσπαθούν να δείξουν στους Έλληνες ψηφοφόρους πόσο κακοί είναι ή θα είναι απέναντι στην τρόικα… Οι πάντες θέλουν να ρίξουν στην πυρά το Μνημόνιο, βιώνοντας την αυταπάτη της απαλλαγής από τους μηχανισμούς εποπτείας των πιστωτών στα επόμενα τριάντα χρόνια!». Ως άλλος παστίτσιος από τον Δεκέμβριο του 2014 προέβλεψε την βραχυπρόθεσμη λύση παράτασης της εξυπηρέτησης του χρέους μας για 30 χρόνια στο άρθρο του «Το μεγαλείο του λαϊκισμού και τα μνημόνια» που παρατίθεται παραπάνω.
Ο κύριος Δημήτριος Μάρδας είχε εσωτερική πληροφόρηση για όλα όσα συνέβησαν και καμώνεται ότι έχει ραντεβού με την ανάπτυξη, η οποία μπορεί να έρθει ακόμη και μέσα στο 2016. Αν η Ελλάδα είχε οποιουδήποτε είδους ανάπτυξη πριν την παγίδα του ευρώ τόσο σε προϊόντα όσο και σε υπηρεσίες και την επάρκεια του κυρίου Δημητρίου Μάρδα ακόμη και ως καθηγητή Οικονομικών, δεν θα την κρίνουν συνάδελφοί του, όπως ο ομοτράπεζος καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Χριστοδουλάκης, αλλά ανεξάρτητοι οικονομολόγοι που φτύνουν στο ευρωπαϊκό γαλατάκι που βύζαξαν οι δύο Ευρωκράτες καθηγητές και οι οποίοι με μεγάλη άνεση και ταχύτητα θα ξεσκίσουν τα σαθρά τους επιχειρήματα και τα Ευρωπαϊκά Μνημόνια Υποτέλειας και Κατοχής που με μεγάλη ευχαρίστηση θα υπογράφουν ως το τέλος της πληρωμένης τους ζωής ως “Ευρωπαίοι και Καθηγητές”. 
Όσο για την γνώμη που έχει ο κύριος Δημήτριος Μάρδας για όλους εμάς, ταυτίζεται με την γνώμη του MEGAλου παπαγάλου Γιάννη Πρετεντέρη, που μας αποκάλεσε ηλίθιους τηλεθεατές. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα capital controls στην οικονομία, ακόμη και οι τουρίστες τα ξέχασαν», δήλωσε στις 13 Απριλίου 2016 με την ιδιότητα του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών ο κύριος Δημήτριος Μάρδας, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική οικονομία και το εμπόριο και κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και σύμφωνα με τις καταθέσεις του στις διάφορες ευρωπαϊκές τράπεζες, νόμιμα και ηθικά. 
Δεν αποκλείεται ο ίδιος ο κύριος Δημήτριος Μάδρας να πληρώσει με τα αποθησαυρισμένα του έναρξη επιχείρησης στο όνομα πρόσφυγα αλλά από τη Συρία για να βουλώσει υποτίθεται τα μάτια και τα στόματα των αντιπάλων του, οι οποίοι αμφισβητούν την βαθυστόχαστη αναπτυξιακή του σύλληψη περί πλούσιων και προσφύγων Σύριων που θα επενδύσουν στην Greece - Troika. Το ότι «υπάρχει ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών για τη λειτουργία εργοστασίου παραγωγής υδροπλάνων στην Καλαμάτα» σύμφωνα με δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κυρίου Δημητρίου Μάρδα στις 13 Μαΐου 2016, όσο επικαιροποιείται το ευρωπαϊκό Μνημόνιο κατά της Ρωσίας μέσω κυρώσεων, ας του ευχηθούμε τα καλύτερα. Αν η ΕΕ μαζί με το υποτιμημένο μάρκο της - ευρώ της, μαζί με τα πανάκριβα υπερσύχρονα παλάτια της στις Βρυξέλλες και τους 55.000 υπαλλήλους της μια μέρα γίνουν στάχτη, ο κύριος Δημήτριος Μάρδας θα μετατρεπόταν σε ήρωα του Κάφκα. 
Ο κύριος Δημήτριος Μάρδας δεν είναι απλά κατάλληλος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των ολοκληρωτικών ευρωσυστημάτων στην πρώην Ελλάδα και νυν Greece – Troika, αλλά μακράν ο καταλληλότερος.  

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια