Προσφατα
.

5.3.16

Μαύρο στον Τύπο έβαλε ο Ερντογάν

Έσπασε όλα τα ρεκόρ "δημοκρατίας" ο Ερντογάν. Έβαλε λουκέτο με δικαστική απόφαση στην εφημερίδα Zaman αφού πρώτα με την τακτική των μηνύσεων για προσβολή στο πρόσωπό του η τουρκική δικαιοσύνη συνέλαβε τον διευθυντή της εφημερίδας διότι απλά η εφημερίδα ασκούσε κριτική στο κυβερνητικό έργο.

Όμως ο Ερντογάν δεν σταμάτησε εκεί αλλά χθες οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας διέλυσαν διαδήλωση πολιτών έξω από την εφημερίδα Zaman.  Με εκτεταμένη χρήση χημικών και νερού υπό πίεση διέλυσε η τουρκική αστυνομία το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο την αλυσίδα προστασίας που είχαν σχηματίσει διαδηλωτές έξω από τα γραφεία της εφημερίδας  μετά την είδηση ότι ειδική ομάδα διαχειριστών ορίστηκε - έπειτα από απόφαση της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης - για να αναλάβει το έντυπο. 

Ωστόσο οι δημοσιογράφοι της Zaman κατάφεραν να βγάλουν το τελευταίο φύλλο με τελευταίο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας πριν την αναλάβουν οι διαχειριστές. 

Σε μαύρο φόντο και κεφαλαία λευκά γράμματα η πρώτη σελίδα αναφέρει: «Ντροπιαστική ημέρα για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Ο όμιλος Zaman υπό κατάσχεση», ενώ ακολουθεί hashtag που γράφει #FreeMediaCannotBeSilenced (ο ελευθέρος Τύπος δε μπορεί να φιμωθεί). 

"Οδεύουμε στις πιο σκοτεινές και ζοφερές ημέρες σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, που αποτελεί το σημείο αναφορές για τη δημοκρατία για τους κανόνες του νόμου. Άνθρωποι του πνεύματος, επιχειρηματίες, διασημότητες, οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και δημοσιογράφοι φιμώνονται μέσω απειλών και εκβιασμών», αναφέρει ανακοίνωση της εφημερίδας. 

"Έχουμε μπει στην τελευταία φάση της πίεσης εκείνων που επιμόνως παραμένουν ανεξάρτητοι στις δημοσιεύσεις τους. Οι δημοσιογράφοι τώρα συχνάζουν σε δικαστήρια, όχι στις αίθουσες σύνταξης. Μια σημαντική μερίδα δημοσιογράφων που έχουν τεθεί υπό κράτηση και αντιμετωπίζουν μηνύσεις ξανά και ξανά, βρίσκονται ακόμα στη φυλακή", συνεχίζει η ανακοίνωση της διεύθυνσης της Zaman. 

"Η υψηλότερη σε κυκλοφορία εφημερίδα, Zaman, και η αδελφή έκδοσή της, Today's Zaman, έχουν βρεθεί υπό σοβαρή πίεση για περισσότερα από δύο χρόνια, με τη μορφή απαγόρευσης διαπιστεύσεων, φορολογικής επιθεώρησης, παρέμβασης στους διαφημιζόμενους και απειλών στους αναγνώστες. Βρισκόμαστε υπό απειλή με κατάσχεση μέσω διορισμού διαχειριστών. Είμαστε ανήσυχοι για όλες τις εξελίξεις που υπονομεύουν την δημοκρατική επίδοση της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος διαφυγής από αυτή την εφιαλτική ατμόσφαιρα είναι η επιστροφή στη δημοκρατία και στο γράμμα του νόμου. Δημοσιεύουμε τις ανησυχίες μας για να ενημερώσουμε το τουρκικό έθνος, τους διανοούμενους που πιστεύουν στη δημοκρατία και στον ευρύτερο κόσμο», το μακροσκελές κείμενο της διεύθυνσης.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια