Προσφατα
.

17.3.16

Γερμανοί και τραπεζίτες αρχίζουν το σαφάρι

Τα λουκέτα σε βιομηχανίες ξένων συμφερόντων προαναγγέλλουν τα νέα σκλαβοπάζαρα - Η Γερμανία αναλαμβάνει την οικονομία της Ελλάδας.
Όσο και να θέλει η ελληνική κυβέρνηση να χρυσώσει το χάπι της ανάπτυξης με επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων που θα μπουν στην αγορά και θα ανοίξουν θέσεις εργασίας η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Μετά από τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων ο κλάδος της βιομηχανίας συνεχίζει να πλήττεται και οι ξένοι επιχειρηματίες βάζουν λουκέτο όταν τα έσοδα δεν είναι υψηλά και δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να πετάνε στον δρόμο εργαζομένους χωρίς καμία νομοθεσία να μπορεί να τους σταματήσει.
Ένα από τα παραδείγματα είναι και η εταιρεία ΙΜΑΣ Α.Ε γερμανικών συμφερόντων του Ομίλου Contitech  με έδρα τον Βόλο και με 43 χρόνια λειτουργίας . Μία από τις πιο ισχυρές βιομηχανίες στον τομέα της στην Ευρώπη παράγοντας συρματοταινίες, μεταφορικές ταινίες με λινά και άλλα προϊόντα που απευθύνονταν κυρίως στην βιομηχανία της εξόρυξης. Δημιουργήθηκε ως αποκλειστικός προμηθευτής ταινιοδρόμων και ιμάντων της ΔΕΗ και ως το 2014 ήταν ο αποκλειστικός ανάδοχος των έργων της επιχείρησης ηλεκτρισμού. 

Οι υποσχέσεις της "αριστεράς" έκαψαν τους εργαζόμενους
Παρά την αποκλειστικότητα που είχε με την μονοπωλιακή ΔΕΗ οι Γερμανοί απλά αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο και να πετάξουν στον δρόμο 138 εργαζομένους από τους οποίους η εταιρεία ζητά οικειοθελή αποχώρηση αν θέλουν να πάρουν 40,000 ευρώ επιπλέον της νόμιμης αποζημίωσής τους.
Η αφορμή για το λουκέτο της εταιρείας ήταν όταν η ΔΕΗ πέρσι κατακύρωσε διαγωνισμό ύψους 70 εκατ. ευρώ σε πολωνική εταιρεία, την ίδια ώρα που είχαν μειωθεί και οι παραγγελίες από τον ιδιωτικό τομέα.  Οι εργαζόμενοι πίστεψαν την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της "πρώτης φοράς αριστεράς" και σε συνάντηση που είχαν με τους υπουργούς Λαφαζάνη και Σκουρλέτη θεώρησαν ότι η εταιρεία δεν θα κλείσει αλλά θα κρατικοποιηθεί αφού ο υπουργός Σκουρλέτης αποδέχθηκε το αίτημα των εργαζομένων. Για να βάλουν πάγο στο λουκέτο οι υπουργοί έκαναν παρέμβαση και  δόθηκε παραγγελία ύψους 20 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της ΙΜΑΣ στον Βόλο. Οι εργαζόμενοι πιστεύοντας ότι θα έχουν δουλειά ακόμη και αν ο ιδιώτης έφευγε, αφού η εταιρεία θα κρατικοποιούνταν, έκαναν απεργιακές κινητοποιήσεις για απολύσεις συναδέλφων τους.
Η γερμανική εταιρεία αφού πήρε την δουλειά που έκλεισε για αυτούς η κυβέρνηση της "αριστεράς" άφησε τους εργαζόμενους να κάνουν απεργία και έδωσε την δουλειά στο εργοστάσιο δικών της συμφερόντων που εδρεύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα ακόμη δεν συμφέρει τους επενδυτές
Η κυβέρνηση της δεύτερης φοράς "αριστερά" έπρεπε να καθησυχάσει τους εργαζομένους που από την Καθαρά Δευτέρα είναι απολυμένοι και κάλεσε την διοίκηση της εταιρείας  να προσέλθει στην τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση εργαζόμενοι-εργοδότης- υπουργείο. Στην συνάντηση πήγαν όλοι: Γ.Γ υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης,η υφυπουργός Μεταφορών- Υποδομών - Δικτύων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, πέντε βουλευτές του νομού Μαγνησίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΚΚΕ, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Βόλου. 
Δεν πήγε όμως η εταιρεία κλείνοντας την πόρτα στα μούτρα όχι μόνο στους εργαζομένους και στους θεσμικούς εκπροσώπους τους, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση.
Ο κ. Κατρούγκαλος έγινε έξαλλος με την απουσία της διοίκησης της εταιρείας και για άλλη μια φορά υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση της εταιρείας για την διακοπή της λειτουργίας της, που "πετάει στην ανεργία 138 εργαζόμενους και στην δυστυχία τις οικογένειες τους".
Αυτό που θα καταφέρει η κυβέρνηση θα είναι ότι ακριβώς κατάφερε και με το λουκέτο του εργοστασίου της Softex θυγατρική της ιταλικής Bolton Group. Η τριμερής συνάντηση κυβέρνησης-εργαζόμενοι-εργοδότης έγινε πριν λίγες ημέρες και η απάντηση της εταιρείας ήταν οριστική διακοπή της εταιρείας και απόλυση των περίπου 200 εργαζομένων.

Κέρδος και εργασιακό νομοσχέδιο
Τα μεγάλα λόγια για επενδύσεις, βιομηχανίες και επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην χώρα πατάνε σε πολύ σαθρό έδαφος και το χειρότερο ακόμη δεν έχει έρθει για τους νυν και μελλοντικούς εργαζομένους που δεν είναι άλλο από  την ψήφιση του νέου εργασιακού το οποίο θα ωφελήσει αποκλειστικά τους εργοδότες-επιχειρηματίες για να κάνουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Το φορολογικό είναι αυτό που νομίζουν όλοι ότι θα κάψει τους Έλληνες αλλά το εργασιακό είναι αυτό που πραγματικά θα τους κάνει προσανάμματα για την πυρκαγιά ξένων συμφερόντων που θα έχει  διάρκεια δεκαετιών στην χώρα.
Πέρα όμως από τις απολύσεις που έκανε η ContiTech ΙΜΑΣ Α.Ε. βγήκε και ακόμη μία είδηση. Ο Hannes Friederichsen, Επικεφαλής της Επιχειρηματικής Μονάδας Conveyor Belt Group (μητρικής της ContiTech) δήλωσε για το λουκέτο της εταιρείας :"Η εξορυκτική βιομηχανία βρίσκεται σε οικονομική ύφεση εδώ και πολλούς μήνες, πρωτίστως λόγω της μειούμενης ζήτησης για τα παραγόμενα προϊόντα, αλλά και της συμπίεσης των τιμών για τα βασικά είδη της. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ιδίως οι εταιρείες εξόρυξης λιγνίτη, καθώς και οι εταιρείες παραγωγής τσιμέντου και χάλυβα αλλά και άλλες βιομηχανικές εταιρείες, έχουν σταματήσει να κάνουν τις επενδύσεις που έκαναν πριν από μερικά χρόνια"
Αυτή η δήλωση είναι ένας προάγγελος για το τι θα συμβεί όχι μόνο σε βιομηχανίες που φτιάχνουν τον εξοπλισμό μεταφοράς και επεξεργασίας της πρώτης ύλης αλλά και για όσους εργάζονται στις εταιρείες εξόρυξης λιγνίτη ή σε βιομηχανίες τσιμέντου, χάλυβα κ.α. Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν την αγορά και την ζήτηση καλύτερα από κάθε πολιτικό και τα πλάνα που φτιάχνουν δεν πηγαίνουν σύμφωνα με τις υποσχέσεις της κάθε κυβέρνηση αλλά σε βάθος τουλάχιστον 20ετίας. Σε αυτή την περίοδο θα πρέπει όχι μόνο να είναι σίγουροι για την επένδυσή τους βάση ζήτησης των προϊόντων αλλά θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι το κόστος των εργαζομένων να είναι τέτοιο, που ακόμη και συμβόλαιο με το κράτος να υπογράψουν ως στρατηγικοί επενδυτές,  να μην βρίσκονται ποτέ στον ετήσιο ισολογισμό τους με μικρότερο κέρδος από τα αρχικά τους πλάνα. 

  Βιομήχανοι και τραπεζίτες στήνουν την νέα Ελλάδα
Η συνάντηση που είχε ο πρόεδρος των Ελλήνων Βιομηχάνων, κ. Φέσσας με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, στο Βερολίνο πρόσφατα, σίγουρα δεν ήταν για τα συμφέροντα των εργαζομένων και αυτό φάνηκε σε ένα από τα αποτελέσματα των συζητήσεων: Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προσέλκυση επενδύσεων και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για ένα πιο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα. Όπου ανταγωνιστικό σημαίνει καλύτερο φορολογικό καθεστώς για τους επενδυτές, χαμηλότερα μεροκάματα και ελαχιστοποίηση των δικαιωμάτων για τους εργαζομένους. 
Στον χορό προσέλκυσης Γερμανών επενδυτών (ακόμη κι αν έδειξαν το πρόσωπό τους με το λουκέτο στην ΙΜΑΣ) ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας Πειραιώς   σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Borsen Zeitung. "Ενδιαφερόμαστε για Γερμανούς επενδυτές σε ελληνικές επιχειρήσεις!", τόνισε ο κ. Σάλλας.
Μάλιστα μάς ενημέρωσε πριν από την κυβέρνηση για το πού θα χτυπήσουν οι Γερμανοί επενδυτές την ελληνική οικονομία παίρνοντας το ψωμί από τους Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και και σε ποιους κλάδους το νέο εργασιακό σκλαβοπάζαρο θα λάβει χώρα. Οι σημαντικότεροι τομείς που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις από Γερμανία, σύμφωνα με τον κ. Σάλλα,  είναι η επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, τα ακίνητα, το εμπόριο και κυρίως ο τουρισμός.  
Έρχεται λοιπόν, η ώρα για να συμπληρωθεί το παζλ τόσο για την αλλαγή στον αγροτικό τομέα, τόσο για τα "πράσινα" και "κόκκινα" δάνεια ελληνικών επιχειρήσεων και τουριστικών καταλυμάτων που θα πουλιούνται σε "κοράκια-επενδυτές", όσο και για τα ακίνητα που με ρυθμούς εφιαλτικούς θα κατάσχονται μόλις ξεκλειδώσει η συμφωνία για την πώλησή τους σε ξένα funds. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια