γράφτηκε
Unknown
17.1.16
-
0
Comments
Ομοσπονδιακό Κράτος της Κύπρου το 2016 θέλει η Ε.Ε-Η Τουρκία παραμένει ο μεγάλος σύμμαχος της Γερμανίας.
Το να γίνει μέλος της Ε.Ε η Τουρκία είναι ένα σενάριο πολύ τραβηγμένο. Το σίγουρο είναι όμως ότι οι Γερμανοί θέλουν τις πόρτες ορθάνοιχτες με την Τουρκία για τα μελλοντικά τους σχέδια. Η κυριότερη πόρτα που βάζει ένα κομμάτι της Τουρκίας στην Ε.Ε είναι η Κύπρος και όλα δείχνουν ότι το 2016 θα είναι μια χρονιά που θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για μία Ομοσπονδία Κύπρου με την Τουρκία κυριολεκτικά να έχει ένα πόδι μέσα στην Ε.Ε και ένα στην Μέση Ανατολή.
Ο πρώτος "λαγός" της Ε.Ε δεν ήταν άλλος από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Zαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 το Κυπριακό θα λυθεί. "Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους θα έχουμε μια τελική συμφωνία για την επανένωση της νήσου, το ελπίζω, διότι συμπαθώ πολύ τους Κύπριους, υπάρχουν πολύ εργατικοί, έξυπνοι και πολύ μορφωμένοι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του νησιού".
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έπαιξε το ρόλο του δεύτερου "λαγού" για το θέμα της Κύπρου και την Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου με θέμα τις προτεραιότητες του Ευρωκοινοβουλίου για τη νέα χρονιά δήλωσε ότι το 2016 το Κυπριακό θα λυθεί. Για τον Γερμανό πολιτικό, η πιθανότητα της επανένωσης είναι μεγαλύτερη από ποτέ πριν, και όπως είπε "οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να διαδραματίσουν ένα εποικοδομητικό ρόλο στο έπακρο των δυνατοτήτων τους έτσι ώστε να βοηθηθούν οι διαπραγματεύσεις".
Η Κύπρος βγαίνει από το πρόγραμμα στήριξης πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι αναμενόταν κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στο πόσο τυπική ήταν απέναντι στους επιτηρητές των δανειστών αλλά διότι η Ε.Ε βιάζεται να κλείσει το θέμα γρήγορα και να πάει στη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους της Κύπρου με ένα μέρος της Τουρκίας να γίνεται μέλος της Ε.Ε.
Δύο ημέρες μετά τον Σουλτς, η καγκελάριος Μέρκελ, βγήκε να κάνει τις ανακοινώσεις για το Κυπριακό εμπλουτίζοντας όμως το θέμα με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
"Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τους επόμενους μήνες να σημειώσουμε πρόοδο σε ένα θέμα το οποίο μας βαραίνει πολύ σε αυτό το πλαίσιο: αυτό είναι το Κυπριακό", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στο πρώτο σκέλος των δηλώσεών της.
Το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε ξεκίνησε με αφορμή το προσφυγικό αλλά στο βάθος είναι και ένα θέμα που καίει την Ευρώπη και περισσότερο την Γερμανία. Πρόκειται για τους αγωγούς φυσικού αερίου που πρέπει να διαπεράσουν την Τουρκία για να μπορέσει να ανεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά από την Ρωσία.
"Έχουμε πει ότι αυτό είναι μια ανοιχτή διαδικασία ένταξης - και από τις δύο πλευρές. Και σε αυτή τη διαδικασία ανοίξαμε τώρα ένα περαιτέρω κεφάλαιο. Δεν αποκλείω να ανοίξουμε και περισσότερα κεφάλαια, αλλά είναι ακόμη πολύ μακρύς ο δρόμος. Παραταύτα καλωσορίζω την εντατικοποίηση και πάλι των επαφών".
Βέβαια, η Τουρκία με την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Ε.Ε και με τις βλέψεις του Ερντογάν για ένα τουρκικό υπερκράτος έχει το πάνω χέρι στην συζήτηση περί ένταξής της στην Ε.Ε αλλά και στον απαραίτητο ρόλο της που πρέπει να παίξει στα ανατολικά ως φρουρός και σύμμαχος της Ε.Ε. Τόνισε η Μέρκελ: "Οι καλές σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε και της Τουρκίας είναι υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα στην σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ακόμη περισσότερο δε διότι είμαστε - τουλάχιστον η Γερμανία και η Τουρκία - μέλη του ΝΑΤΟ και έχουμε και εδώ να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις".
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νταβότουγλου και υπουργικά στελέχη θα επισκεφτούν την Γερμανία κρατώντας ζεστές της Γερμανοτουρκικές σχέσεις που επί τουλάχιστον 100 χρόνια είναι πάντα άριστες και δεμένες βέβαια με πολύ αίμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου