Προσφατα
.

18.1.16

Καταδικάστηκε εις θάνατον ο ποιητής Ashraf Fayadh

Αφού κανένας στον κόσμο δεν φώναξε je suis Ashraf Fayadh, η δημοκρατική Σαουδική Αραβία κάνει την δουλειά της χωρίς κανένα πρόβλημα. Με συνοπτικές διαδικασίες έχει καταδικάσει σε θάνατο τον Παλαιστίνιο ποιητή Ασράφ Φαγιάντ για «αποστασία» από το Ισλάμ. 
Προηγουμένως το 2014 είχε καταδικαστεί σε 4 χρόνια φυλάκισης και 800 χτυπήματα με μαστίγιο γιατί είχε ακουστεί να καταφέρεται εναντίον του Θεού. 
Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου απέστειλαν την επιστολή στους Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Κάμερον και στον Γερμανό ΥΠΕΞ ζητώντας άμεση παρέμβαση. 
Το γράμμα καλούσε, ακόμη, τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν δράση. 
Φυσικά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εγκληματιών περί άλλων τυρβάζει γιατί οι επενδυτές στην Σαουδική Αραβία δεν μπορούν να ανακατεύονται σε τέτοια πράγματα που μπορεί να χαλάσουν τις σχέσεις τους.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα τελικά είναι θέμα επένδυσης και τα χειρίζονται αυτοί που τα στερούν από τους ανθρώπους. 

O Άσραφ Φαγιάντ γεννήθηκε το 1980 στη Σαουδική Αραβία, κατάγεται όμως από το Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας και συνεπώς θεωρείται “ανιθαγενής'. 
Ποιητής, αλλά και ιδιαίτερα δραστήριος στη σύγχρονη εικαστική σκηνή της χώρας αυτής, επιμελήθηκε εκθέσεις που προσέλκυσαν την προσοχή διεθνών ειδημόνων, όπως ο διευθυντής της Tate Modern Κρις Ντέρκον. 
Το 2013 ο Ασράφ Φαγιάντ ήταν μεταξύ των επιμελητών της έκθεσης σαουδαραβικής τέχνης στην Μπιενάλε της Βενετίας. Η περιπέτειά του ξεκίνησε το 2013, όταν συνελήφθη και φυλακίστηκε από τη θρησκευτική αστυνομία της χώρας μετά από καβγά με έναν συνάδελφό του στο γήπεδο. 
Στις αρχές του 2014 καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης και 800 ραβδισμούς, όμως το εφετείο διέταξε την εκ νέου διεξαγωγή της δίκης και ένας άλλος δικαστής τον καταδίκασε σε θάνατο με την κατηγορία ότι με τα ποιήματά του προωθούσε την αθεΐα. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, πραγματικός λόγος της καταδίκης του θεωρείται η δημοσίευση στο Ίντερνετ ενός βίντεο όπου διακρίνεται ένας άνδρας να τιμωρείται δημοσίως με μαστίγωση από τη θρησκευτική αστυνομία.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια