Προσφατα
.

9.12.15

Οι «επενδυτές» έφτασαν στην Ισπανία

Αμερικανικό funt αγόρασε "κόκκινα δάνεια" αντί 675 εκατ. ευρώ - Έτοιμοι να κάνουν έφοδο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Η αρχή με τις ξένες επενδύσεις που θα ναπτύξουν" τις χώρες του Νότου έγινε στην Ισπανία. Περίμεναν την αλλαγή του πτωχευτικού νόμου που υπερψήφισε η κυβέρνηση Ραχόι με τον οποίο οι ισπανικές εταιρίες που διαχειριζόνταν τα "κόκκινα δάνεια" των Ισπανών πετώντας τους στον δρόμο, αναδιαρθρώνονται και ξεπουλάνε τα "κλοπιμαία" τους σε τρίτο επενδυτή.  

Ξεκάθαρα οι υπεύθυνοι της πρώτης εταιρείας που εισέρχεται σε ευρωπαϊκό έδαφος για τα "κόκκινα δάνεια" δηλώνουν ότι άρχισαν να γίνονται τα πρώτα βήματα και σε άλλα κράτη εκτός της Ισπανίας στα οποία οι επενδυτές θα βρουν τεράστιες ευκαιρίες.

H Capstone Equities Management, ένα αμερικανικό επενδυτικό ταμείο που αγοράζει «κόκκινα» δάνεια (distressed debt fund), εστιάζοντας σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, έγινε ο πρώτος ξένος επενδυτής που απέκτησε τον έλεγχο ισπανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Capstone Equities, που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη, απέκτησε τον έλεγχο της ισπανικής κατασκευαστικής εταιρείας ακινήτων Promociones Habitat, έχοντας αγοράσει τα χρέη της στις τράπεζες ύψους 675 εκατ. ευρώ, με βάση τη νέα ισπανική νομοθεσία για το πτωχευτικό δίκαιο που ισχύει από πέρυσι.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδυτικών συμμετοχών, έσπευσαν να αποκτήσουν «κόκκινα» δάνεια ισπανικών εταιρειών ακινήτων, μετά το σπάσιμο της "φούσκας" της αγοράς ακινήτων και της τραπεζικής κρίσης της Ισπανίας πριν από πέντε χρόνια.

Ωστόσο, σημειώνει, οι επενδυτές απέφευγαν έως τώρα τις αναδιαρθρώσεις εταιρειών στις χώρες της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, κυρίως λόγω των πολύπλοκων πτωχευτικών νόμων τους που συχνά κατέληγαν στην πώληση "κοψοχρονιά" των περιουσιακών στοιχείων τους.

Η ισπανική κυβέρνηση πέρασε νόμο, ο οποίος αλλάζει ριζικά τη διαδικασία πτώχευσης στη χώρα, καθώς οι πιστωτές μίας εταιρείας μπορούν να επιβάλλουν τη μετατροπή του χρέους της σε μετοχές, με τη σύμφωνη γνώμη των 3/4 των δανειστών.

"Αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται οι νέες μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πτώχευσης και οι αναδιαρθρώσεις", δήλωσε ο Joshua Zamir, υπεύθυνος επενδύσεων της Capstone Equities, προσθέτοντας: "Οι νέοι νόμοι βελτίωσαν ριζικά τους όρους για αυτό το είδος επενδύσεων στην Ισπανία, η οποία έχει μακρύ ιστορικό εταιρειών που δεν μπορούσαν να αναδιαρθρωθούν".

Ο Zamir δήλωσε ότι τα επενδυτικά ταμεία που αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια εξετάζουν να κάνουν αγορές γης στην Ισπανία, καθώς υπάρχουν σημαντικές προσφορές, πολλές από τις οποίες έχουν σχεδόν ανεκτίμητη αξία, με σκοπό την ανάπτυξη της αγοράς κατοικιών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένει πως οι μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας για τις αναδιαρθρώσεις και το πτωχευτικό δίκαιο, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη, θα οδηγήσουν σε έναν νέο γύρο επενδύσεων σε «κόκκινα» δάνεια από επενδυτές που ήταν πριν απρόθυμοι να εμπλακούν σε μακρόσυρτες και αβέβαιες δικαστικές μάχες.

Η αγορά των δανείων της Promociones Habitat από την Capstone είναι μία από τις τέσσερις επενδύσεις της εταιρείας στην Ευρώπη, καθώς έχει ακόμη δύο στην Ισπανία και από μία στην Ιταλία και το Λουξεμβούργο. 

Η Capstone Equities σημείωσε κέρδη 14% έως το τέλος Νοεμβρίου, μετά από τέλη και δαπάνες, σύμφωνα με έναν επενδυτή. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επενδύσεις σε κόκκινα δάνεια έχουν φθάσει σε ένα νέο σημείο σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Στην Ιταλία, οι μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη στα πρώτα στάδια, πριν από τη σύσταση της δικής της "κακής τράπεζας", αλλά θεωρούμε ότι τα βήματα αυτά θα προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες για τους επενδυτές" δήλωσε ο Zamir. 

Στην ιστοσελίδα της, η Capstone Equities σημειώνει ότι δεν προσβλέπει σε βραχυπρόθεσμα κέρδη, αλλά σε μακροπρόθεσμα μέσω της δημιουργίας αξίας και ρευστότητας.
« PREV
NEXT »

1 σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

Το αρχικό άρθρο από τους FT

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/011a53a2-9dc9-11e5-b45d-4812f209f861.html#axzz3tupenUDe

Foreign investors buy into Spanish restructurings

Miles Johnson