Προσφατα
.

4.12.15

Ηνωμένες Πολιτείες Αποικιών

Το κέρδος των ΗΠΑ κλείνει το Κυπριακό και η Ελλάδα  γίνεται μεσάζοντας των Αμερικανών για την ενέργεια της Ευρώπης.
Το τελειώνουν το θέμα της Κύπρου οι Αμερικανοί και η δημιουργία δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι πλέον θεωρία αλλά οδεύει προς πραγμάτωση. Στην επίσκεψή του στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μετά τις συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο και τον πρόεδρο του ψευδοκράτους δήλωσε εντυπωσιασμένος "και από τον Νίκο και από τον Μουσταφά". Περισσότερο εντυπωσιασμένοι από τις προτάσεις των ΗΠΑ ήταν όμως ο Νίκος και ο Μουσταφά. Περισσότερο εντυπωσιασμένος από τον Νίκο, τον Μουσταφά και τον Τζον είναι ο Ερντογάν που θα κρατάει την Ε.Ε όχι μόνο με το "προσφυγικό πρόβλημα" αλλά και με τη νέα του προέκταση προς την Ευρώπη που θα είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της Κύπρου.

Ο τρίτος Αττίλας είναι το φυσικό αέριο
Ο μόνος δρόμος είναι ένα ομόσπονδο κράτος γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενά του Τζον Κέρι  "μια ενωμένη Κύπρος θα γίνει φάρος ειρήνης σε μια περιοχή αβεβαιότητας". Το σχέδιο Ανάν ποτέ δεν τελείωσε αντιθέτως τώρα είναι η στιγμή που θα πραγματοποιηθεί αφού όπως τόνισε ο Αμερικανός υπουργός "το κυπριακό δεν είναι βάρος που μόνο οι Κύπριοι πρέπει να σηκώσουν και για αυτό οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία".
Οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ βρήκαν την κατάλληλη στιγμή για να ολοκληρώσουν το τέλος της Κύπρου. Χρειάστηκε μία τραπεζική κρίση, ένα αναγκαίο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της Κύπρου και μία Τουρκία να γίνεται τόσο φίλη προς την Δύση όσο ποτέ άλλοτε.
Η Αμερική είναι έτοιμη να δώσει και πάλι την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται αυτό το ομόσπονδο κράτος επίτευγμα, βοήθεια που δεν θα είναι άλλη από την εμπλοκή των ΗΠΑ στον ορυκτό πλούτο της Κύπρου και βέβαια στις επενδύσεις "ανάπτυξης" που θα ακολουθήσουν αφού θα έχει ανοίξει ο δρόμος με την Τουρκία και οι αγωγοί φυσικού αερίου θα περνούν εύκολα από το νησί στην ανατολική στεριά του Αιγαίου όπως πέρασαν υποθαλάσσια οι αγωγοί νερού από την Τουρκία προς το ψευδοκράτος.
Όσον αφορά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, ο υπουργός Κέρι απλά είπε: "δεν πρέπει να είμαστε αιχμάλωτοι του παρελθόντος". Είθισται για τις αποικίες να πρέπει να ξεχνούν γρήγορα ό,τι δημιουργούν οι αποικιοκράτες τους αν θέλουν να έχουν ανάπτυξη δυτικής προέλευσης.

Ο πόλεμος του φυσικού αερίου με την Ρωσία
Οι ΗΠΑ μετά από πολύ καιρό στην αορατότητα κάνουν την εμφάνισή τους σε Κύπρο και Ελλάδα αφού μετά την Κύπρο επόμενος σταθμός του Τζον Κέρι είναι η Αθήνα όπου θα κλείσει το θέμα προστριβών της Ελλάδας με την νατοϊκή εταίρο Τουρκία για τον κοινό πόλεμο εναντίον της "τρομοκρατίας" και βέβαια να βάλει μπροστά της μηχανές για τους αγωγούς φυσικού αερίου αμερικανικών συμφερόντων. 
Η πρόθεση των Αμερικανών είναι  να τροφοδοτήσουν με υγροποιημένο σχιστολιθικό αέριο (LNG shale gas) την Ευρώπη, με την Ελλάδα να είναι ένας από τους προορισμούς και  αυτό προϋποθέτει τόσο την ολοκλήρωση της επέκτασης της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας όσο και τη δημιουργία δεύτερου τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη. Στόχος των αμερικανικών εταιρειών είναι το φυσικό αέριο να διοχετεύεται από την Αλεξανδρούπολη στην Βουλγαρία στον αγωγό IGB και στην συνέχεια σε όλες τις χώρες που είναι εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο.
Η Αμερική θέλει να μπει στο παιχνίδι της Κοινής Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής στριμώχνοντας την Ρωσία αφού η αμερικανική εταιρεία Cheniere σχεδιάζει εξαγωγές αερίου από το 2016 και δεν αποκλείεται  να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις με την επίσκεψη Κερί στην Ελλάδα. Αυτό το σχέδιο είναι ένας από τους λόγους που και η βουλγαρική πλευρά ζητά να αυξηθεί η χωρητικότητα του IGB.  
Ωστόσο ενώ στο παιχνίδι του  φυσικού αέριου στην Ευρώπη μπαίνει ξεκάθαρα και αμερικανός παίκτης, ο υπουργός Ενέργειας, κ. Σκουρλέτης, βρίσκεται στην Μόσχα για να συζητήσει τους όγκους και την τιμή ρωσικού φυσικού αερίου που θα παίρνει η Ελλάδα με την υπογεγραμμένη σύμβαση που λήγει το 2026. 
Ο πόλεμος της Ενέργειας είναι παράλληλος με τον πόλεμο στην Συρία και γενικώς στη Μέση Ανατολή. Τόσο τα ρωσικά συμφέροντα όσο και τα αμερικανικά στόχο έχουν να χρησιμοποιήσουν τα ανίσχυρα οικονομικά κράτη  όσο το δυνατόν καταλληλότερα για την αύξηση του δικών τους κερδών. Κερδισμένη σε κάθε περίπτωση η  πελάτης Ε.Ε που μέσω της  Κοινής Ενεργειακής Πολιτικής κατάφερε να σφάζονται οι προμηθευτές Ρωσία και ΗΠΑ στην ποδιά  της. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια