Προσφατα
.

15.12.15

Αύξηση θνησιμότητας καρδιοπαθών

Η διακοπή φαρμακευτικής αγωγής η κύρια αιτία
Αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας προβλέπουν οι επιστήμονες στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών. 
Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας πολλοί ασθενείς σταματούν την υπολιπιδαιμική αγωγή, χαρακτηρίζοντας δυσβάσταχτο το οικονομικό κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 19ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου (18-19 Δεκεμβρίου, Αθήνα), ο διευθυντής της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center», Γεώργιος Ανδρικόπουλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του προγράμματος «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου - Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης» που υλοποιείται για 10 συνεχή έτη από το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. κι έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει δεδομένα από 60.000 άτομα. 

Πρόκειται για την πιο μεγάλη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον Ελληνικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2015, φαίνεται ότι 17% των συμμετεχόντων εγκατέλειψε τη φαρμακευτική υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2014 ήταν 12,9%. 

Επιπλέον, οι μισοί περίπου ασθενείς χαρακτηρίζουν μεγάλο ή δυσβάσταχτο το οικονομικό κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης. Επίσης, η υπερχοληστερολαιμία παραμένει άλυτο πρόβλημα στον ελληνικό πληθυσμό και το πρόβλημα της μειωμένης συμμόρφωσης στη δέουσα μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή έχει επιταθεί από το υψηλό κόστος της θεραπείας. «Είναι ίσως ο πιο σημαντικός και υποτιμημένος λόγος για τον οποίο η οικονομική κρίση και η υποχρηματοδότηση της υγείας θα οδηγήσουν σε μερικά χρόνια σε αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας στη χώρα μας» υπογράμμισε ο κ. Ανδρικόπουλος. 

Ο Δημήτριος Τούσουλης, καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην επίπτωση των περιβαλλοντικών παραγόντων στην καρδιακή υγεία. «Φαίνεται πως οι ρύποι επηρεάζουν σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία και επιδεινώνουν τη λειτουργικότητα των αγγείων, όσο και τους παράγοντες πήξης. Μάλιστα σε άτομα που εκτέθηκαν σε ρύπους από μηχανές Diesel σημειωθήκαν σημαντικές επιδράσεις στο αγγειακό ενδοθήλιο. 

Αλλά και ο θόρυβος επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία. Άτομα που εκτίθενται σε σημαντικό θόρυβο έχουν σημαντική αύξηση στην επίπτωση καρδιαγγειακών συμβαμάτων συγκριτικά με όσους ζούνε στην εξοχή» εξήγησε. Εξάλλου, από μελέτες της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει διαπιστωθεί ότι η μέτριας έντασης αερόβια άσκηση έναντι της άσκησης αντίστασης και της διαλείπουσας αναερόβιας άσκησης προσφέρει πλεονεκτήματα όσον αφορά την ενδοθηλιακή λειτουργία και αγγειακή σκληρία, τόσο των κεντρικών όσο και των περιφερικών αρτηριών. 

Συνιστάται λοιπόν σε άτομα με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, αερόβια άσκηση σε φυσικό περιβάλλον που φαίνεται ότι βελτιώνει σημαντικά τις λειτουργικές ιδιότητες των αρτηριών και την καρδιαγγειακή υγεία. 

Παράλληλα, αισιόδοξα είναι μηνύματα σε ότι αφορά την κολπική μαρμαρυγή, καθώς φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν την ενδεικνυόμενη αντιπηκτική αγωγή που προφυλάσσει από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας που έχει μεγάλο αριθμό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και μεγάλο αριθμό ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, κυρίως λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί μια εξαιρετικά συχνή και πολύ δαπανηρή αρρυθμία της καρδιάς, καθώς προσβάλλει έναν στους 10 ηλικιωμένους και περισσότερο από 2% του πληθυσμού.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια