Προσφατα
.

15.11.15

H SAS στους δρόμους του Λονδίνου

Στρατικοποιείται η Βρετανική Αστυνομία υπό τον φόβο τρομοκρατίας - Η SAS μπήκε στους δρόμους του Λονδίνου.
Η Μ. Βρετανία δεν άργησε ούτε λεπτό να ξεκινήσει το σχέδιο στρατιωτικής παρακολούθησης ύποπτων πολιτών.  Κυρίως το Λονδίνο έχει μπει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης χωρίς όμως να βλέπουν οι πολίτες πάνοπλους εκπαιδευμένους πράκτορες. Σε συνεργασία με την SAS  (Ειδική Υπηρεσία Αεροπορίας) και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας (Μ15) η Σκότλαντ Γιαρντ είναι πλέον μία στρατιωτική αστυνομία με σκοπό να αποτρέπει ή να συλλαμβάνει ύποπτους Βρετανούς πολίτες για συμμετοχή σε τρομοκρατική ενέργεια.

Με πολιτικά ρούχα έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα πολυσύχναστα σημεία της πρωτεύουσας για να καταγράφονται ύποπτες κινήσεις που μπορεί να σημαίνουν τρομοκρατικό χτύπημα. Όπως αναφέρει η Mirror είναι μεταμφιεσμένοι ακόμα και ως άστεγοι. "Τους προσπερνούμε κάθε μέρα καθώς πηγαίνουμε στις δουλειές μας και δεν τους καταλαβαίνουμε", γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα. Σύμφωνα με την Telegraph η Σκότλαντ Γιαρντ έχει ήδη ανοίξει τους φακέλους 600 υποθέσεων που σχετίζονται με το Ιράκ και την Συρία ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει 750 Βρετανοί πολίτες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον ενώ 450 εξ αυτών έχουν χαρακτηριστεί ως εξτρεμιστές ισλαμιστές οι οποίοι ταξίδεψαν στην Συρία και επέστρεψαν στην Μ. Βρετανία.

Ο διευθυντής του Γραφείου Ασφάλειας και Τρομοκρατίας, Τσαρλς Φαρ, δήλωσε ότι πολίτες που ήθελαν να συμμετάσχουν στις γραμμές του ISIS σε Συρία και Ιράκ και δεν κατάφεραν να φθάσουν εκεί,  πήραν διαταγές από την διοίκηση του Ισλαμικού Κράτους να παραμείνουν στην Βρετανία και να είναι έτοιμοι να αναλάβουν τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Τις τελευταίες ώρες σύμφωνα με τον επίτροπο αρμόδιο για τα θέματα ασφαλείας, Sir Bernard Hogan-Howe το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας και η Σκότλαντ Γιαρντ είναι σε συνεχείς συζητήσεις για το αν θα πρέπει οι Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού να είναι σε κατάσταση αναμονής ή να πάρουν μέρος ενεργά στην επιτήρηση της ασφάλειας των δρόμων του Λονδίνου. Επίσης, διαβεβαίωσε τους Βρετανούς πολίτες ότι τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής συνεχώς εκπαιδεύονται σε πολυβόλα νέας τεχνολογίας έτσι ώστε να καταπολεμούν απειλές εναντίον της δημόσιας ασφάλειας.

Από τον Ιουνίου του 2015 η Μ. Βρετανία είχε προετοιμαστεί για ένα "τρομοκρατικό" χτύπημα στην καρδιά της Βρετανίας μετά το χτύπημα του ISIS σε ξενοδοχείο στην Τυνησία. Έτσι η Σκότλαντ Γιαρντ ήδη έχει στρατιωτικοποιημένη αστυνομία αφού σύμφωνα με τον Guardian  επίσημα 130 πράκτορες έχουν εκπαιδευτεί από την ίδια την SAS φέροντας πολύ βαρύ οπλισμό ενώ είναι έτοιμοι για επιχειρήσεις με ελικόπτερο μέσα σε βρετανικές πόλεις όπου η αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση θα βοηθούσε την διαφυγή "τρομοκρατών" ή την μη πρόληψη για πιθανό "χτύπημα" στο κέντρο του Λονδίνου.

Για την ιστορία η SAS έχει τις ρίζες της στο 1941 και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και αναμορφώθηκε ως μέρος του Στρατού Εδάφους το 1947, με την ονομασία 21st Special Air Service Regiment (Artists Rifles). Το σύνταγμα 22 Special Air Service Regiment, μέρος του τακτικού στρατού, απέκτησε φήμη και αναγνώριση σε όλο τον κόσμο μετά την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο. H SAS κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ιρανικής Πρεσβείας το 1980 διέσωσε του ομήρους επαναφέροντας το θρύλο της στο προσκήνιο.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια