Προσφατα
.

8.11.15

Η Βρετανία απειλεί υπέρ της Ε.Ε

Η απειλή του Κάμερον με Brexit μπορεί να αλλάξει όλο τον εργασιακό χάρτη της Ε.Ε - Ευρωπαίοι μετανάστες και πρόσφυγες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ξενοφώντας Ερμείδης
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επανέρχεται δριμύτερος απειλώντας την Ε.Ε ότι αν δεν μεταρρυθμίσει Συνθήκες της Ε.Ε που δεν είναι αρεστές πλέον στην Βρετανία, τότε αυτή θα φύγει από την Ε.Ε.
Ο Κάμερον εδώ και ένα χρόνο πιέζει την Ε.Ε να αλλάξει τους κανόνες Συνθηκών της και να εκχωρήσει στην Βρετανία  το δικαίωμα να περιορίσει άμεσα την πρόσβαση των Ευρωπαίων μεταναστών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας της χώρας  και να μειώσει την επιρροή της Ένωσης στη Βρετανία, στα πεδία όπου κρίνει ότι είναι υπερβολική.
Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικά μόνο για ένα μέλος-κράτος και αν οι Συνθήκες που αφορούν σε αυτά τα δύο σοβαρά αιτήματα αλλάξουν θα πρέπει να αλλάξουν για όλα τα μέλη-κράτη εκτός βέβαια από χώρες που βρίσκονται κάτω από επιτήρηση, όπως η Ελλάδα.
Η Βρετανία άνοιξε τις πύλες της για έναν αριθμό προσφύγων από την Συρία απαιτεί να μπορεί να επιλέγει ποιοι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να μεταναστεύσουν σε αυτή ενώ όταν χάνουν για οποιοδήποτε λόγω την δουλειά τους η Βρετανία να έχει το δικαίωμα απέλασής τους εφόσον είναι αναγκασμένη να πληρώνει την ασφάλεια και το ταμείο ανεργίας τους.
"Εάν δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία και αν οι ανησυχίες της Βρετανίας δεν βρουν ευήκοα ώτα - που δεν πιστεύω ότι θα συμβεί - τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ξανά αν η Ε.Ε είναι κατάλληλη για μας", δηλώνει ο Κάμερον λίγες ημέρες πριν στείλει την επιστολή στο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Η επιστολή που θα σταλεί δεν θα έχει μόνο το θέμα την μετανάστευσης και δικαίωμα διαμονής στην Βρετανία Ευρωπαίων πολιτών. Ο Κάμερον εκπροσωπώντας μια "αυτοκρατορία" θέλει να διατηρήσει την ελευθερία κινήσεων της Βρετανίας ακόμα και από νέες Συνθήκες που είναι έτοιμες να υπογραφούν μεταξύ όλων των μελών-κρατών. Μία από αυτές είναι το Κοινό Υπουργείο Οικονομικών αλλά και η Ενιαία Ψηφιακή Αγορά που ταχύτατα αναπτύσσεται στην Ε.Ε και κάνει μεγαλύτερο θόρυβο τους τελευταίους μήνες με την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Ως κράτος έξω από την Ευρωζώνη μπορεί να απαιτήσει αλλά και να "σύρει" τεχνηέντως ισχυρά οικονομικά κράτη της Ε.Ε. με νόμισμα το ευρώ να εξαιρούνται από τέτοιες Συμφωνίες λόγω της μεγάλης ζήτησης εργασίας σε αυτές από πολίτες κατεστραμμένων χωρών.
 "Όσοι πιστεύουν στην έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, χρειάζεται να σκεφτούν τις επιπτώσεις ενός Brexit. Τι θα επιφέρει στην οικονομική μας ασφάλεια η έξοδος από την Ε.Ε;" είναι η προειδοποίηση  για τους πολίτες της Βρετανίας που υποστηρίζουν την έξοδο από την Ε.Ε, όμως από την άλλη είναι και μια προειδοποίηση προς τα κεφάλια των Βρυξελλών διότι η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα και το κοινό νόμισμα δεν είναι το μοναδικό κίνητρο για ενώσεις κρατών. Μία βιομηχανία πολέμου, μία ισχυρή συμμετοχή στο ΝΑΤΟ (όπου ΝΑΤΟ και Ε.Ε όπως υποστηρίζει ο Γιούνκερ) και μία βρετανική αυτοκρατορία που ακόμα οι Αποικίες της καλά κρατούν -αν και τυπικά έχουν ανεξαρτητοποιηθεί- είναι τα σημαντικά που ενώνουν την Βρετανία με την Ε.Ε.

Οι Βρετανοί απειλούν αλλά αρπάζουν επιδόματα 
Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι Βρετανοί στην πλειοψηφία τους θέλουν να παραμείνουν στην Ε.Ε όμως στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που αφορούσαν σε χορήγηση ασύλου το ποσοστό των διαφωνούντων έφτασε στο 57% ενώ το 61% των Βρετανών πιστεύουν πως οι διαθέσιμοι πόροι και υποδομές δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στην επιβάρυνση από την έλευση περισσότερων προσφύγων. Αυτό συμβαίνει την στιγμή που η Βρετανία έχει συμφωνήσει ότι μέχρι το 2020 θα υποδεχθεί 20,000 πρόσφυγες ενώ μεγάλο ποσοστό των Βρετανών θεωρεί ότι το επίδομα ανεργίας για τους άνεργους Ευρωπαίους που είχαν μεταναστεύσει στην Βρετανία για εργασία  είναι άδικο να δίνεται από την δική τους φορολογία.  
Όμως μία έρευνα της εφημερίδας Guardian η οποία βασίστηκε σε απαντήσεις σε 23 από τις υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε δείχνει ότι τέσσερις φορές περισσότεροι Βρετανοί εισπράττουν επιδόματα ανεργίας στη Γερμανία από ό,τι Γερμανοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο αριθμός των ανέργων Βρετανών που λαμβάνουν παροχές στην Ιρλανδία υπερβαίνει τους Ιρλανδούς δικαιούχους στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αναλογία πέντε προς έναν.
Τουλάχιστον 30,000 άνεργοι Βρετανοί μετανάστες  βάζουν στην τσέπη πολύ περισσότερα λεφτά από παροχές και επιδόματα στις πλουσιότερες χώρες της Ε.Ε από όσα διεκδικούν οι δικοί τους υπήκοοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και βέβαια δεν υπάρχει ούτε ένας Βρετανός άνεργος με επίδομα ανεργίας στις φτωχές χώρες των Ανατολικών Βαλκανίων. Επιλέγουν πάντα τις πλούσιες χώρες όπου θα μείνουν άνεργοι. Χαρακτηριστικά  προτιμούν τη Φινλανδία, την Σουηδία, την Δανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Γερμανία, την Αυστρία, την Γαλλία και την Ιρλανδία. Σε αυτές τις χώρες ο αριθμός των Βρετανών που παίρνουν επίδομα ανεργίας είναι σχεδόν τριπλάσιος από τους υπηκόους αυτών των χωρών που παίρνουν παράλληλα επιδόματα στην Βρετανία. 23.011 Βρετανοί υπήκοοι έναντι 8.720 υπηκόων αυτών των εννέα χωρών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι κρύβεται πίσω από το Brexit
Τίποτε δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως εθνική πολιτική όταν μιλάμε για την Βρετανία, μία χώρα από τους πιο σταθερούς πυλώνες της Ε.Ε. Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι οι Τρεις Δυνάμεις της Ευρώπης πάντα είναι σε συνεννόηση ακόμα κι αν για τους λαούς φαίνεται ότι έχουν σημαντικές διαφωνίες  υπέρ του λαών τους και της εθνικής κυριαρχίας τους.
Μία αλλαγή στο καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης και εργασίας  Ευρωπαίων μεταναστών σε χώρες της Ε.Ε είναι αυτή την στιγμή πολυπόθητη για χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Σουηδία, η Αυστρία και όπου υπάρχει ισχυρή παραγωγική οικονομία όταν η δεξαμενή φτηνών εργατικών χεριών με το πρόσχημα αλληλεγγύη στους πρόσφυγες έχει ήδη ανοίξει. Σίγουρα συμφέρει όλες τις ισχυρές οικονομικά χώρες της Ε.Ε μία αλλαγή στις εργασιακές Συνθήκες της αφού πλέον αντί για μισθό που ορίζεται από ένα κράτος-μέλος προς έναν Ευρωπαίο πολίτη μπορεί να δίνει επίδομα πρόσφυγα για την ίδια ακριβώς εργασία και με τον μόνιμο φόβο της απέλασης.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια