Προσφατα
.

20.10.15

Μία ταινία-ποίημα

Ο Έλλινγκ (Elling, 2001 Νορβηγία) είναι μια ιδιόμορφη ταινία με ενδιαφέροντες χαρακτήρες και συγκλονιστικές ερμηνείες που παρά τις ιδιαιτερότητές τους, τις εκκεντρικότητές τους και τις παραξενιές τους ο θεατής θα μπορέσει να ταυτιστεί, με πολλές από τις προσωπικές τους στιγμές.
Τα εμπόδια της ζωής και οι ανασφάλειες του καθενός είναι κοινά σε όλους μας. Όπως και η άποψη ότι οι περιθωριακοί της ζωής μπορούν να επωφεληθούν από μια χείρα βοηθείας και ένα φιλικό σπρώξιμο στην πλάτη. Όχι μόνο να επωφεληθούν για να ανθίσουν μέσα τους τον σπόρο που έχουν εκ γενετής αλλά και να ωφελήσουν με την σειρά τους ανταποδίδοντας στην κοινωνία που τους βοήθησε. Ο Έλλινγκ είναι ένας ευαίσθητος, δειλός, νευρωτικός, φοβικός σαραντάρης μεγαλωμένος «στη φούστα της μαμάς του». Όταν η μητέρα του πεθαίνει η φροντίδα της περνάει αναγκαστικά στα χέρια του κράτους. Η εισαγωγή του σε κρατικό ψυχιατρικό ίδρυμα είναι επιβεβλημένη. Εκεί θα συγκατοικήσει και θα γίνει αχώριστος φίλος με ένα θορυβώδη σαραντάρη «αγαθό γίγαντα» που έχει εμμονή με τις γυναίκες αλλά είναι ακόμα παρθένος. Μετά από δύο χρόνια οι δύο πρώην πλέον τρόφιμοι πρέπει να μάθουν να ζούνε μόνοι τους με κρατικό μισθό και σπίτι. Αρχικά η απλή έξοδος από το σπίτι για τα ψώνια της ημέρας είναι από μόνη της ανυπέρβλητη πρόκληση.
Απελπιστικά εξαρτώμενοι ο ένας από τον άλλο, παρ’ ότι ένα αμάλγαμα αντιθέσεων, θα ανακαλύψουν σταδιακά ότι όχι μόνο μπορούν να κοινωνικοποιηθούν αλλά θα αποκτήσουν και τις ευκαιρίες για να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους. Όσο το κουράγιο τους θα μεγαλώνει θα βρίσκουν παράξενους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τον έξω κόσμο και να δημιουργούν τις πιο ιδιόμορφες φιλίες στα πιο παράξενα μέρη. 
Μια μίξη κωμωδίας και δράματος για ενήλικες με συναισθηματικά προβλήματα. Οι μάχες με τους δαίμονες που ο καθένας έχει να πολεμήσει μόνος του στο δρόμο του για την ολοκλήρωσή του όπως του επιτάσσει η νομοτελειακή φύση του ενστίκτου της υπεροχής. Είναι μια ταινία – ποίημα, μια ωδή στη φιλία, στον πλούσιο εσωτερικό κόσμο, στην αντιμετώπιση των δυσκολιών του εξωτερικού κόσμου, τη διαφορετικότητα και την εμπνευσμένη σοφία που αυτή μπορεί να μας δώσει. Μια ταινία που προκαλεί το γέλιο και την συμπάθεια.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια