Προσφατα
.

1.10.15

Οι Τούρκοι τον έθαψαν με την πιπίλα του

Ο Ανδρέας θα ήταν σήμερα 41 χρόνων.
Κατερίνα Γκαράνη
Για την γενοκτονία των Κυπρίων ουδείς ποτέ μίλησε επίσημα ζητώντας δικαίωση. Τόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις όσο και οι διεθνείς οργανισμοί έκαναν γαργάρα ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της νεότερης ιστορίας παγκοσμίως. Κανένα δικαστήριο δεν τόλμησε να δικάσει τους μακελάρηδες και ο "Αττίλας"  πέρασε ιστορικά ως μία εισβολή και τίποτε παρά πάνω. 
Ο μόλις 6 μηνών Ανδρέας Κυριακού μετά από 41 χρόνια μαρτυρά όμως ότι στην Κύπρο δεν ήταν πόλεμος, δεν ήταν μία εισβολή αλλά καθαρή γενοκτονία που δεν διαφέρει από τον σφαγιασμό αμάχων και παιδιών της ναζιστικής Γερμανίας. 
Από τον Ανδρέα έμειναν λίγα οστά και άθικτη η σιέλ πλαστική πιπίλα του, η μοναδική ασπίδα που είχε εναντίον των σφαγιαστών του. Μετά την ολοκλήρωση της "εκκαθάρισης" οι Τούρκοι στρατιώτες  θρασύδειλα τον έθαψαν κρυφά και τιποτένια με τα κορίτσια και τις γυναίκες της οικογένειας του για τις οποίες ποτέ δεν θα μάθουμε αν βασανίστηκαν και εξευτελίστηκαν ως υπάρξεις πριν την χαριστική βολή των Τούρκων "αντρών".
Μαζί με τον Ανδρέα στον ομαδικό τάφο στην κατεχόμενη Κυθραία βρέθηκαν  η μάνα του Αγγελική 25 χρόνων, οι θείες του Σούλα 11 χρόνων και Μάρω 19 χρόνων. Δίπλα και η γιαγιά του, Ελένη Θεμιστοκλέους 46 χρόνων. Μέσα σε ένα τάφο τρεις γενιές Κυπρίων. 
Τραγικές φιγούρες όσοι από την οικογένεια έζησαν και που περίμεναν 41 χρόνια να βρουν κάτι να θάψουν όπως αρμόζει στα ήθη πολιτισμένων λαών. Ο θείος του βρέφους, Βάσος Κυριάκου, μαζί με τον μικρότερο αδερφό του Παναγιώτη, ήταν οι μόνοι που επέζησαν από την οικογένεια.  
Ήταν 14 Aυγούστου 1974 όταν ακούγοντας τους βομβαρδισμούς και τα τανκς των Τούρκων να πλησιάζουν, άρχισαν να τρέχουν μακριά από το σπίτι τους στο Τραχώνι Kυθραίας. Καθώς έτρεχαν δίπλα από τα τεθωρακισμένα, ο θείος τους τραυματίστηκε και η οικογένεια διασκορπίστηκε. Από τότε δεν ξαναείδαν το βρέφος και τους άλλους συγγενείς τους.
Μαζί με την πιπίλα του Ανδρέα, βρέθηκε ένα δακτυλίδι και μία βέρα. Βρέθηκε και το κλειδί του σπιτιού τους στο Τραχώνι λες και πριν σφαγιαστούν από τους Τούρκους είχαν το νου του να κλειδώσουν την πόρτα του πατρικού. 
Οι κηδείες τους θα γίνουν στις 10 Οκτωβρίου. 
« PREV
NEXT »

1 σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

Η Κύπρος αν και ελληνικό νησί από τα αρχαία χρόνια πληρώνει σε όλη την ιστορική διαδρομή το τίμημα της στρατηγικής θέσης που κατέχει.Αν και θα έπρεπε να είχε προ πολλού ενσωματωθεί στο κορμό του εθνικού κέντρου οι συσχετισμοί των δυνάμεων της περιοχής και των μεγάλων δυνάμεων δεν επιτρέπουν συναισθηματισμούς και δίκαιο έτσι όπως το αντιλαμβάνονται οι πολιτισμένες κοινωνίες.Προδόθηκε από τους πράκτορες της δικτατορίας,παραδόθηκε από τις συμφωνίες της Ζυρίχης και Λονδίνου από τον εθνάρχη Καραμανλή.80% χριστιανοί κύπριοι,20% εξισλαμισμένοι κύπριοι εκείνη την εποχή!Σήμερα χιλιάδες εποικοι από το εσωτερικό της τουρκίας,που σημαίνει τουρκοποίηση ενός ελληνικού νησιού μακροπρόθεσμα,μέθοδος με επιτυχία που εφάρμοσαν οι τούρκοι στο χώρο της μικράς ασίας τα περασμένα χρόνια!Σήμερα μιλάνε για δύο κράτη,συνομοσπονδία δύο κοινοτήτων,κι άλλα φαιδρά με τις ευλογίες των υποκριτών της διεθνούς διπλωματίας!Και με στρατό κατοχής του νησιού παρακαλώ να ..παρέχει σσφάλεια στα κεφάλια των ανθρώπων που έχουν γίνει παίγνια και σάρκες για να τρέφουν τα όπλα του θανάτου των εγκληματιών δύσης και ανατολής.