Προσφατα
.

22.9.15

Οι φύλακες του 4ου Ράιχ

της Θεοδοσίας Μπατάλα  
Η ανεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τους πρόσφυγες αποδείχτηκε ότι ήταν άλλη μια μάσκα, πολλαπλών χρήσεων, αφού όχι μόνο «Χρησιμοποίησαν τους πρόσφυγες για να βομβαρδίσουν την Συρία» (ρεπορτάζ εδώ), αλλά ήταν και η καλύτερη «ευκαιρία» την συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες και όχι σε προσομοίωση και σε ασκήσεις με υποθετικό σενάριο. 
Ένα σενάριο για να δοκιμαστούν η ετοιμότητα της αστυνομίας, του στρατού, του κρατικού μηχανισμού, να αναμετρηθούν τα στρατόπεδα των κατοίκων ανά την Ευρώπη, ποιοι και πόσοι άμεσα θα εγγράφονταν εθελοντικά στα νέα ευρωπαϊκά τάγματα εφόδου και ξεκοιλιάσματος προσφύγων και μεταναστών και με πόσους, ποιας ποιότητας και οργάνωσης, θα βρίσκονταν αντιμέτωποι και να βγουν στο προσκήνιο οι λαμπρές προσωπικότητες, τα γεννήματα των μελών του Ευρωπαϊκού Κινήματος Εθελοντών που το 1943 συγχωνεύτηκαν στις τάξεις των Waffen-SS και οι απόγονοι των Εθελοντών του Κινήματος των Λεγεωνάριων, Εθελοντές που από το 1941 συνέστησαν τις Εθνικές Λεγεώνες των Waffen-SS στη Νορβηγία, στη Φλάνδρα, στην Ολλανδία, στη Δανία, στη Φιλανδία και τις Λεγεώνες της Βέρμαχτ στη Βαλλονία του Βελγίου υπό τον Λεόν Ντεγκρέλ, στην Κροατία και στην Ισπανία συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη μείωση του κόστους ως προς την αποδοτικότητα και στην αύξηση των κερδών των αμερικανικών, βρετανικών, γερμανικών και γαλλικών εταιρειών που χρηματοδοτούσαν τον Χίτλερ.

Η Ουγγαρία σε ρόλο ναζιστικού μαντρόσκυλου
Αν και διοικητικά, η Ουγγαρία διαιρείται σε 19 κομητείες, ο László Toroczkai είναι ο ηγέτης του ακροδεξιού ουγγρικού Κινήματος των Νέων των 64 κομητειών, μια εθνικιστική ομάδα που επιδιώκει να ανακτήσει τα εδάφη που ανήκαν ιστορικά στην Ουγγαρία και υποστηρίζει την αναθεώρηση της Συνθήκης του Τριανόν του 1920, η οποία καθόρισε τα σημερινά σύνορα της Ουγγαρίας. 

Από την υπογραφή της συνθήκης αυτής η Ουγγαρία έχασε την Κροατία και τη Σλοβενία που προσαρτήθηκαν στο νέο Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, τη Σλοβακία και τη Ρουθηνία που παραχωρήθηκαν στη Τσεχοσλοβακία και την Τρανσυλβανία και το Βανάτο του Τέμεσβαρ που παραχωρήθηκαν στη Ρουμανία, αν και το Βανάτο το διεκδικούσε η Σερβία, και φέρεται στους διπλωματικούς κύκλους ως «η μεγάλη ανάπηρος της Ευρώπης», λόγω της ευρείας έκτασης των χερσαίων ακρωτηριασμών που υπέστη εξ αυτής της Συνθήκης, χάνοντας τα 3/4 του εδάφους της και το 65% του πληθυσμού της.
Παρόλες τις απαγορεύσεις εισόδου που του επιβλήθηκαν από την Σερβία το 2004 για ένα έτος, λόγω του καυγά στην πόλη Palić και από την Σλοβακία το 2006 για 5 χρόνια, λόγω των διαδηλώσεων που οργάνωσε μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβακίας, ο László Toroczkai εξελέγη δήμαρχος της πόλης Ásotthalom με 71,5 τοις εκατό των ψήφων στις 15 Δεκεμβρίου 2013. Από την θέση αυτή τον απολαμβάνουμε, ως Ευρωπαίοι πολίτες, στο βιντεάκι των 2 λεπτών και 3 δευτερολέπτων, με την φωνή του από τον Άδη, με πλάνα αστυνομικών να καταδιώκουν με ελικόπτερα, αυτοκίνητα, μηχανές, τζιπ και άλογα, με μουσική  υπόκρουση σαν αυτήν που οι Έλληνες συνήθισαν να ακούνε παρακολουθώντας τα δελτία ειδήσεων με αγωνία για να μάθουν ποιοι είναι και τι θα τους κάνουν οι Τρώεικες και τα κουαρτέτα, να κάνει τον ξεναγό χρησιμοποιώντας το google maps προκειμένου να ξαποστείλει τους πρόσφυγες στα βουνά της Σερβίας και να ποζάρει ηγετικά με μαύρα γυαλιά και μάγκικο στυλάκι με φόντο δέκα όργανα της τάξης και 3 περιπολικά αυτοκίνητα στον καταπράσινο ουγγρικό παράδεισο, πριν να εξαπολύσει την προσωπική του υπόσχεση, ότι θα τον μετατρέψει σε κόλαση: Message to illegal immigrants from Hungary (Μήνυμα της Ουγγαρίας προς τους παράνομους μετανάστες) το "απολαύσαμε με σηκωμένη την τρίχα εδώ.
Στο χολιγουντιανό κατασκεύασμα ο Ναζιστής είπε τα εξής: "Είμαι ο δήμαρχος της πόλης Ásotthalom, που βρίσκεται στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Σερβία. Καλωσορίζουμε όλους όσους σέβονται τους νόμους μας και εισέρχονται στην Ουγγαρία διαμέσου των διεθνώς καθορισμένων σημείων εισόδου στα σύνορά μας. Αλλά όσοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορά μας παράνομα θα καταλήξουν στη φυλακή. 
Από σήμερα 15 Σεπτεμβρίου (2015) η παράνομη διέλευση των συνόρων, αποτελεί έγκλημα στην Ουγγαρία, η καταστροφή του φράχτη που κατασκευάζεται στα σύνορα αποτελεί επίσης κακούργημα, και οι δύο πράξεις τιμωρούνται με φυλάκιση και απέλαση από την Ουγγαρία για πολλά χρόνια. Από τώρα και στο εξής, τα σύνορα της Ουγγαρίας προστατεύονται από τον φράχτη που συνεχώς χτίζεται (επεκτείνεται), από χιλιάδες αστυνομικούς και τον ουγγρικό στρατό. Στην περιοχή της πόλης Ásotthalom, η φύλαξη των συνόρων υποστηρίζεται από αγροφύλακες και πολιτοφύλακες. Αν είσαι παράνομος μετανάστης και θέλεις να πας στη Γερμανία, η πιο σύντομη διαδρομή από την Σερβία είναι διαμέσου Κροατίας και Σλοβενίας. Μην εμπιστεύεσαι τους δουλεμπόρους. Η Ουγγαρία είναι μια κακή επιλογή. Το να βρεθείς στην πόλη Ásotthalom, είναι το χειρότερο".

Κροάτες και Ούγγροι έχουν κοινή εντολή
Η Ουγγαρία συνορεύει με την Σλοβακία στο βορά, την Αυστρία στα βορειοδυτικά, την Ουκρανία στα βορειοανατολικά, τη Ρουμανία στα ανατολικά, τη Σερβία στο νότο, την Κροατία στα νοτιοδυτικά και την Σλοβενία στα δυτικά. Από τα 2.106 χιλιόμετρα των συνόρων της, τα 175 χιλιόμετρα μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας σφραγίστηκαν με την κατασκευή φράχτη ύψους 3,5 μέτρων.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015 μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο υποσχέθηκε ότι δουλεύοντας ασταμάτητα 500 στρατιώτες την ίδια ημέρα και πάνω από 700 στρατιώτες το Σαββατοκύριακο, από τα 329 χιλιόμετρα των συνόρων μεταξύ της Ουγγαρίας και της Κροατίας, παρόμοιος φράχτης θα καλύψει τα 41 χερσαία χιλιόμετρα, δηλαδή αυτά που οι δύο χώρες δεν χωρίζονται από κάποιο ποτάμι.
Διπλωματικό επεισόδιο ξέσπασε εξαιτίας τραίνου με χίλιους πρόσφυγες τους οποίους συνόδευαν σαράντα Κροάτες αστυνομικοί και το οποίο προσπάθησε να περάσει τα σύνορα με την Ουγγαρία χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση. "Το κροατικό σύστημα για τη διαχείριση των μεταναστών και των προσφύγων έχει καταρρεύσει ουσιαστικά σε μία μέρα", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ουγγρικής κυβέρνησης, Zoltan Kovacs, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Beremend κοντά στα κροατικά σύνορα, την Παρασκευή. Ο εκπρόσωπος πλαισιωνόταν από τον βοηθό του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban, Gyorgy Bakondi.
Ο υπουργός εξωτερικών υποθέσεων και εμπορίου της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, την ίδια ημέρα σε συνέντευξή του δήλωσε ότι "η Ευρώπη μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου δεν αντιμετώπισε ταυτόχρονα τόσα προβλήματα και παρόμοιας κρισιμότητας. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις χώρες που αποσταθεροποιήθηκαν εξαιτίας κάποιων παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. Πρέπει αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Αντί για μια ξεκάθαρη πολιτική για τους πρόσφυγες και για τους μετανάστες τους αποστέλλουν κατευθείαν στην Ουγγαρία. Τι είδους ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι αυτή; Για άλλη μια φορά, η Ουγγαρία έχει αφεθεί στη μοίρα της. Εμείς θα υπερασπιστούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα σύνορα της ζώνης Σένγκεν, και εμείς θα υπερασπιστούμε την Ουγγαρία σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες".

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Zoran Milanovic δήλωσε ότι "η Κροατία δείχνει ότι έχει καρδιά αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε στους γείτονές μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι διαθέτουμε επίσης και εγκέφαλο", επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron, "η Βρετανία θα δράσει με το νου και την καρδιά".
Το κροατικό τραίνο με τους χίλιους πρόσφυγες και τους σαράντα Κροάτες αστυνομικούς στην πραγματικότητα δεν μπορούσε να βασίζεται σε καμιά διμερή συμφωνία. Στην αιχμηρή καταγγελία της Ουγγαρίας ότι «παραβιάζεται η εθνική της κυριαρχία», ο πρωθυπουργός της Κροατίας Zoran Milanovic επανήλθε το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015 με νέες δηλώσεις, όπου εξέφρασε την δυσαρέσκειά του και αποκάλεσε "ακατανόητη την ουγγρική πολιτική για τα σύνορα, αφού οι περισσότεροι μετανάστες επέλεξαν την Κροατία ως χώρα - πύλη προς την ΕΕ και βάδιζαν περαιτέρω στην Ουγγαρία, μόνο η τρελή ιδέα της ανάπτυξης του στρατού θα μπορούσε να σφραγίσει τα σύνορα ακόμη και αν αυτό ήταν δυνατόν σύμφωνα με το σύνταγμα - που δεν είναι - αυτό σημαίνει ότι σκοτώνει ανθρώπους, η τρέχουσα κατάσταση είναι μια ανθρωπιστική κρίση, αλλά δεν είναι μια καταστροφή" και παραδέχτηκε ότι το Ζάγκρεμπ ανάγκασε την Ουγγαρία να λάβει μια σιδηροδρομική αποστολή ανθρώπων, χωρίς καμία συμφωνία σε υψηλότερο επίπεδο.
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, η Ουγγαρία ολοκλήρωσε την κατασκευή των 41 χιλιομέτρων φράχτη στα σύνορα, ο οποίος διαχωρίζει τη χώρα από την Κροατία με αγκαθωτό σύρμα, ενισχύοντας το φυσικό φράγμα του ποταμού Ντράβα.

Σλοβακία, Τσεχία, Σλοβενία μπήκαν στον χορό
Η Γερμανία από την δική της πλευρά την προηγούμενη εβδομάδα εγκατέστησε υπηρεσίες ελέγχων στα σύνορα με την Αυστρία και ανέστειλε πολλά δρομολόγια τρένων εξαιτίας της υπέρβασης των αιτούντων ασύλου που φθάνουν στο Μόναχο από την Αυστρία.
Σε ένα φαινόμενο ντόμινο, η Αυστρία έχει κλείσει για τα καλά τα σύνορά της με την Ουγγαρία, για να αποφευχθεί η συσσώρευση των προσφύγων στο έδαφός της. Η Σλοβακία και η Τσεχία καθιέρωσαν ελέγχους στα νότια σημεία ελέγχου τους, με την Κροατία, η οποία αναμενόταν να γίνει η επόμενη εύκολη διαδρομή προς τη Γερμανία.
Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015, η Κροατία έκλεισε επτά από τις οκτώ οδικές συνοριακές διελεύσεις με την Σερβία, αφού περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες πέρασαν από τα σύνορα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών. Σέρβοι αξιωματούχοι διαμαρτυρήθηκαν για την κίνηση, φοβούμενοι ότι το κλείσιμο θα εγκλωβίσει χιλιάδες μετανάστες εντός της σερβικής επικράτειας. Στην πραγματικότητα περνώντας μπροστά από τους Σέρβους αστυνομικούς 15.000 πρόσφυγες ανενόχλητοι διένυσαν απόσταση δύο χιλιομέτρων μέσα από τα χωράφια προκειμένου να μπουν στην Κροατία πιστεύοντας ότι για τον ίδιο λόγο που κάθε χώρα τους ξεφορτώνεται από πάνω της σαν βάρος θα φτάσουν τελικά στον προορισμό της δικής τους επιλογής.
Η Σλοβενία σταμάτησε τραίνο από την Κροατία που μετέφερε μετανάστες, λέγοντας ότι περίπου 150 επιβάτες δεν έχουν τα σωστά έγγραφα και θα επιστραφούν στο Ζάγκρεμπ. Όλες οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν σταματήσει. Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015 ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Milan Cjovanec ανακοίνωσε μια κοινή άσκηση της αστυνομίας και του στρατού "για να δοκιμαστεί η ικανότητα των δυνάμεων να συνεργαστούν σε καταστάσεις κρίσης εξαιτίας της πιθανής αύξησης του αριθμού των μεταναστών", και μια μέρα μετά ο Αρχηγός του γενικού επιτελείου, Josef Becvar, είπε ότι μέσα σε 48 ώρες ο στρατός θα μπορούσε να αναπτύξει 900 στρατιώτες "για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων", και υποσχέθηκε να στείλει επιπλέον 2.500 στρατιώτες για να βοηθήσουν την αστυνομία στην φύλαξη των συνόρων της Τσεχίας.

Η Ε.Ε δίνει χρήμα και ανταλλάγματα στην Τουρκία
Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, SPD, Sigmar Gabriel, ο οποίος ασκεί καθήκοντα Αντικαγκελαρίου αλλά και Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας στο υπερυπουργείο από κοινού με τον Βόλφκανγκ Σόιμπλε, σε μια καλυμμένη επίθεση με στόχο την Ουγγαρία, προειδοποίησε ότι τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να διατεθούν για τις χώρες που "δεν συμμερίζονται τις αξίες μας. Ενώ η Γερμανία άνοιξε γυμναστήρια, στρατώνες και τα σπίτια των προσφύγων, άλλες χώρες ασχολήθηκαν με την τοποθέτηση συρματοπλέγματος στα σύνορά τους και με το κλείσιμο των πυλών", ενώ παρέλειψε να αναφέρει και το άνοιγμα των ναζιστικών στρατοπέδων και την καθημερινή πραγματικότητα στις γερμανικές πόλεις, όπου μετά από κάθε ανακαίνιση χώρου για τους πρόσφυγες ακολουθεί πυρπόληση και καταστροφή του κτηρίου, όπως η εμπρηστική επίθεση μέσα στη νύχτα και ξημερώματα Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου 2015 σε αθλητικό κέντρο που υποτίθεται ότι θα φιλοξενούσε 400 μετανάστες.
"Δεν θα έρθουν περισσότεροι πρόσφυγες στην πόλη Wertheim, καθώς δεν υπάρχουν επιπλέον καταλύματα έκτακτης ανάγκης. Η πόλη με πληθυσμό περίπου 22.000 έχει ήδη ένα κέντρο διαμονής για 600 μετανάστες και πρόσφυγες και δεν είναι σε θέση να δεχθεί περισσότερους", δήλωσε περιχαρής κάποιος Hermann Schroeder από την πολιτειακή κυβέρνηση της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα Welt, που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015, η Gerda Hasselfeldt, εκπρόσωπος του κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας -CSU υποστήριξε ότι "όσοι δεν είναι σε κίνδυνο θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Γερμανία το ταχύτερο δυνατόν. Πρέπει να θέσουμε σαφείς προτεραιότητες. Χρειαζόμαστε ενέργεια και τους πόρους μας για εκείνους που διαφεύγουν από πόλεμο και διώξεις".
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν μια έκτακτη σύνοδο κορυφής την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, στόχος της οποίας είναι να δοθούν περισσότερα ευρώ και ανταλλάγματα στην Τουρκία για να κρατήσει Σύριους πρόσφυγες στο έδαφός της μέχρι να τελειώσει ο τροφοδοτούμενος από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση πόλεμος στη Συρία.

Γερμανία και Κίνα κονομάνε με τους φράκτες-λεπίδια
Καθώς οι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες περιοχές θα πετυχαίνουν να περάσουν από το κροατικό μπλόκο για να πέσουν πάνω στο σλοβενικό, πολλές εφημερίδες και κανάλια θα εγκαινιάσουν την στήλη με ευφάνταστους τίτλους, όπως «Διασυνοριακά Νέα» ή «Ρεπορτάζ από τα Ευρωπαϊκά Τείχη» ή «Ευρωσυνοριακά Νέα Σήμερα», γιατί κάθε κρίση για τους Ευρωπαίους είναι ευκαιρία. 

Ταυτόχρονα η ίδια η κρίση που πλήττει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, και την απόλυτη αδυναμία της να διαχειριστεί οποιουδήποτε είδους πρόβλημα, αφού η ίδια το δημιουργεί και το αυτοτροφοδοτεί, δεν γίνεται για κανέναν λαό ευκαιρία να σταματήσει τουλάχιστον ο ίδιος να συμμετέχει σε ένα προφανές τσίρκο πίσω από το οποίο ξετυλίγεται η εκμετάλλευση, το δράμα, η ταλαιπωρία, η κούραση, η ορθοστασία, η πείνα, η απόλυτη απελπισία εκατομμυρίων ανθρώπων εκτοπισμένων από τις εστίες τους και τις πατρίδες τους.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων ίσως ποτέ δεν θα μάθουν ότι το συρματόπλεγμα με την βελτιωμένη τροποποίηση ώστε να διαθέτει μικρά πτερύγια σαν ξυράφι αντί για ακίδες, να είναι ελαφρύτερο, να κόβει πιο εύκολα και να είναι πιο δύσκολο να σπάσει με ένα κόφτη έγινε ευκαιρία διαφήμισης για την γερμανική εταιρεία Mutanox.
Εκπρόσωπος της βερολινέζικης εταιρείας δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι η εταιρεία αρνήθηκε να υποβάλει προσφορά από την αρχή για τον διαγωνισμό για 10.000 ρολά συρματοπλέγματα που προκήρυξε η Ουγγαρία τον Αύγουστο του 2015 λέγοντας ότι το συρματόπλεγμα - ξυράφι έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη εγκληματικών πράξεων, όπως μια διάρρηξη και ότι οι πρόσφυγες, παιδιά και ενήλικες, δεν είναι εγκληματίες.
Επειδή τον διαγωνισμό τον κέρδισε κινεζική εταιρεία, άλλη γερμανική εταιρεία που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό και η οποία ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της άδραξε την ευκαιρία και κατήγγειλε κατόπιν εορτής την όλη διαδικασία του διαγωνισμού ως πολύ γρήγορη και αδιαφανή:"Aρχικά υποβάλαμε προσφορά, μόνο για να λυπούμαστε για την απόφαση. Στο τέλος, ήμασταν ευτυχείς που δεν κερδίσαμε. Παιδιά παγιδευμένα σε συρματοπλέγματα είναι ντροπή".
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια