Προσφατα
.

3.8.15

ΕΡΤ made in China

Η αριστερή ΕΡΤ ξέρει από... κινέζικη προπαγάνδα
Μάλλον η κρατική κινεζική τηλεόραση και ραδιοφωνία πρέπει να είναι από τις πιο έγκυρες, αναπτυγμένες και πρωτίστως ανεξάρτητες στον κόσμο, ειδάλλως δεν δικαιολογείται η συνεργασία που συζητά ο αριστερός πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΡΤ, κ. Τσακνής με την Κινέζα υφυπουργό, αρμόδια για θέματα ραδιοτηλεόρασης, κ. Λι Κιούφανγκ.

"Η σημερινή συνάντηση αποτελεί το πρώτο βήμα για τη συνέχιση μιας σημαντικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΡΤ και της CCTV, η οποία διακόπηκε βίαια με το κλείσιμο της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013", τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ, κ. Διονύσης Τσακνής.

Οι δύο πλευρές ευελπιστούν να συνεργαστούν στους τομείς της ανταλλαγής προγραμμάτων με έμφαση στις ειδήσεις και τον πολιτισμό αλλά και στις διμερείς συμπαραγωγές.

Επίσης αναμένεται να υπογραφεί πρωτόκολλο ανάμεσα στη Γ.Γ και το αρμόδιο κινεζικό υφυπουργείο, καθώς και αντίστοιχα πρωτόκολλα ανάμεσα στην ΕΡΤ και στο CCTV και την κινεζική κρατική ραδιοφωνία. 

Δημοσιογραφία όπως Κίνα
Η Κινεζική Κρατική Τηλεόραση (CCTV) είναι ένα όργανο της αμφιλεγόμενης για την δημοκρατία κινεζικής κυβέρνησης και μάλιστα στα μέσα του Ιουλίου κατηγορήθηκε από ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι μέσω ρεπορτάζ παρουσίασε μέλη της εθνοτικής ομάδας των Ουιγούρων, που επαναπατρίστηκαν βιαίως μετά την διαφυγή τους από την χώρα, να επιστρέφουν σε έναν «επίγειο παράδεισο». 

Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ προβλήθηκε καθώς η Κίνα επιχειρεί να εμποδίσει τα μέλη της εθνοτικής ομάδας από το να διαφύγουν από τη χώρα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες μέλη της μεγάλης μουσουλμανικής μειονότητας έχουν φύγει από την Κίνα τα τελευταία χρόνια, περνώντας παράνομα στην νοτιοανατολική Ασία, πριν συνεχίσουν την πορεία τους για την Τουρκία.

Ο αριστερός κ. Τσακνής ίσως δεν γνωρίζει τον ρόλο που παίζει το CCTV για την κινεζική κυβέρνηση γι' αυτό καλό θα είναι  να δει το εν λόγω ρεπορτάζ που παρουσίασε δύο αγρότες Ουιγούρους στην δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ να επιστρέφουν "σε μια ήσυχη ζωή στην Κίνα". 

Ένας εξ αυτών, αγρότης με παραγωγές φρούτων, εμφανιζόταν να φροντίζει το περιβόλι του και να λέει πως διέφυγε από την χώρα επειδή ήταν «μπερδεμένος» και «άμυαλος». «Ο θρησκευτικός εξτρεμισμός με επηρέασε», δήλωσε ο αγρότης, που παρουσιάστηκε με το όνομα Μεξμούτ. «Η κυβέρνηση επιδοκιμάζει τις νόμιμες θρησκευτικές μας δραστηριότητες πάρα πολύ», πρόσθεσε. 

 Η προπαγάνδα πάει σύννεφο
«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την τηλεόραση για να υποκινήσει τους Κινέζους πολίτες σε ανταγωνισμό με τους Ουιγούρους επειδή οι πολιτικές της οδήγησαν σε μια πραγματικότητα με ανθρώπους να δραπετεύουν από τη χώρα», δήλωσε ο Ντίλξαν Ράξιτ, εκπρόσωπος της εξόριστης οργάνωσης των Ουιγούρων, του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ουιγούρων (WUC) που  χαρακτήρισε το ρεπορτάζ ως εργαλείο προπαγάνδας.
Εικόνες από ρεπορτάζ ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων για τον "παράδεισο" των Ουιγούρων
Τυχαία εντελώς οι δημοσιογράφοι της CCTV δεν εντόπισαν κανέναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης για να κάνει κάποιο σχόλιο. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρουν πως παρόμοιοι μετανάστες δραπετεύουν κυρίως από εθνοτική βία στην Σιντζιάνγκ και από τους ελέγχους που ασκούν οι κινεζικές αρχές στην θρησκεία και τον πολιτισμό τους. Εκατοντάδες έχουν πεθάνει σε αναταραχές στην Σιντζιάνγκ τα τελευταία τρία χρόνια, με το Πεκίνο να κατηγορεί ισλαμιστές μαχητές.

Τόση δημοκρατία η Κίνα είχε να δει από την εποχή  του Μάο και πραγματικά μία συνεργασία με το προπαγανδιστικό όργανο της CCTV ίσως μάθει και την ΕΡΤ πώς μπορεί ένα Μνημόνιο να μετατραπεί σε ευτυχία!
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια