Προσφατα
.

29.4.15

Το Κράτος παίζει με την ζωή των Ελλήνων

Προμηθευτές κλείνουν την κάνουλα ιατρικών υλικών και φαρμάκων για χρέη του Κράτους

Ξενοφώντας Ερμείδης
Το σύστημα Υγείας της χώρας καταρρέει. Τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και οι προμηθευτές ιατροτεχνολογικών υλικών στα νοσοκομεία προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι είναι θέμα ημερών η "στάση" φαρμάκων και σωτήριων για την υγεία των πολιτών υλικών.
Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών ιατροτεχνολογικών υλικών σε κοινή ανακοίνωση τους δηλώνουν ότι θα αναγκαστούν να διακόψουν την παροχή υλικών προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αφού τα νοσοκομεία έχουν να τους πληρώσουν από τον Δεκέμβριο. 

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού και Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού, υποστηρίζουν ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν προχωρήσει σε πλήρη διακοπή των πληρωμών. Τα χρέη των Νοσοκομείων υπήρχαν και προ του Δεκεμβρίου αλλά τμηματικά δινόταν ποσά που κάλυπταν προηγούμενες παραγγελίες. "Η ουσιαστική διαφορά, είναι ότι το διάστημα προ του Δεκεμβρίου 2014, υπήρχε μια σχετικά καλή ροή πληρωμών χωρίς βέβαια να εξοφλούνται οι οφειλές, ενώ το τελευταίο τετράμηνο μιλάμε για συνθήκες ανεπίσημης στάσης πληρωμών", τονίζουν οι προμηθευτές.

Τώρα που δεν υπάρχουν και τα ταμιακά αποθεματικά στα νοσοκομεία είναι μεγάλο ερώτημα πώς θα καλυφθούν έστω και μερικώς οι οφειλές των νοσοκομείων και με ποια εγγύηση, εφόσον "καβάντζες" δεν υπάρχουν, θα δοθούν νέες παραγγελίες για αγορά νέου υλικού. 


Πού πήγαν τα αποθεματικά;
Στις 3 Μαρτίου, πριν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο υπουργός Υγείας, κ. Κουρουμπλής, μέσω ανακοίνωσης του για να αντικρούσει δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι νοσοκομεία είναι ακάλυπτα οικονομικά, είχε δηλώσει τα εξής:"Τα νοσοκομεία έχουν αποθεματικά. Όχι όλα τα νοσοκομεία, όμως. Εκείνα που δεν έχουν, πήραν όσα (χρήματα) έπρεπε να πάρουν, κάποια χρήματα που είχαν από διάφορες πηγές, διότι κάποια νοσοκομεία κρατάνε μια καβάτζα – ας μου επιτραπεί η έκφραση.... η συνολική χρηματοδότηση για τις αγορές Ιανουαρίου 2015 ανήλθε στα 43,3 εκ. € και τα υπόλοιπα θα αποδοθούν στα νοσοκομεία που οφείλονται, όταν αυτά πληρώσουν στους προμηθευτές τα χρήματα που διαθέτουν στις τράπεζες από προηγούμενες χρηματοδοτήσεις". 

Στις 25 Απριλίου, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο ίδιος υπουργός δήλωσε ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν αποθεματικά και ούτε ένα νοσοκομείο δεν είχε διαθέσει χρήματα στην ΤτΕ. "Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν αποθεματικά. Τα νοσοκομεία έχουν ανάγκες τρέχουσες. Η διάταξη όπως είναι διατυπωμένη καλύπτει πλήρως τα νοσοκομεία, με συνέπεια να μην υπάρχει σήμερα ένα νοσοκομείο που να έχει διαθέσει χρήματα στη Τράπεζα της Ελλάδος". 

Μέσα σε ένα μήνα νοσοκομεία είχαν αποθεματικά και δεν είχαν αποθεματικά, σύμφωνα με τον υπουργό. Σήμερα μαθαίνουμε ότι οι προμηθευτές έχουν να πληρωθούν από τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ χρήματα υπήρχαν για πληρωμές τον Ιανουάριο του 2015.  
Όποια χρήματα, όμως και να είχαν στις τράπεζες τα νοσοκομεία, τώρα είναι στα χέρια της ΤτΕ. Το χρέος πλέον δεν αφορά τα νοσοκομεία που δεν έχουν αποθεματικά αλλά την κυβέρνηση που τους πήρε τα αποθεματικά ή την "κάλυψη αναγκών" όπως είπε και ο κ. Κουρουμπλής.

Όμως, εκτός από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στάση πληρωμών κάνουν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία προς τους προμηθευτές επικαλούμενα ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει εξοφλήσει τις παροχές υγείας που κάλυψαν προς τους ασφαλισμένους. Για τους συγκεκριμένους δεν υπάρχει θέμα αποθεματικών διότι ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι και έχουν δικαίωμα να έχουν τραπεζικό λογαριασμό.

Ο ΙΣΑ είχε προειδοποιήσει
Οι γιατροί ήξεραν ότι υπάρχουν αποθεματικά, αλλά ο υπουργός δηλώνει ότι δεν υπάρχουν αποθεματικά νοσοκομείων. Έξι ημέρες πριν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχε προειδοποιήσει ότι το άδειασμα των αποθεματικών των νοσοκομείων θα σκοτώσει κόσμο. Ειδικότερα, ο ΙΣΑ έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, με την οποία του ζητά να διευκρινίσει άμεσα, εάν τίθεται τέτοιο θέμα και να δεσμευτεί ότι δεν εντάσσονται τα Δημόσια νοσοκομεία, στην εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνει ο ΙΣΑ, υπάρχει κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα, η λειτουργία των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία βρίσκονται ούτως ή άλλως σε οριακή κατάσταση. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να δεσμευτεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να αδειάσουν τα ταμεία των νοσοκομείων, γιατί αυτό θα συνιστούσε μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία

Ούτε ασπίρινη
Δύο δις ευρώ χρωστούν ο ΕΟΠΥΥ και το ΕΣΥ στους φορείς του φαρμάκου. Το ποσό αφορά μόνο τον προηγούμενο χρόνο που διετέθηκαν μέσω του συστήματος υγείας.
"Η στάση εμπορίου στην αγορά φαρμάκου θα πραγματοποιηθεί άμεσα, αν ο ΕΟΠΥΥ δεν αποκτήσει την ελάχιστη βιώσιμη ρευστότητα, για να την διοχετεύσει στους παρόχους" τονίζουν σε από κοινού ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών (ΠΣΦ), της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακαποθηκών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) και του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ).

Ειδικά όσον αφορά στις οφειλές των νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές φαρμάκου ο κ. Κουρουμπλής πρέπει πρώτα να αποφασίσει αν υπάρχουν αποθεματικά ή όχι στα νοσοκομεία και αν το φάρμακο είναι "τρέχουσα ανάγκη" για τον ασθενή ή όχι. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια