Προσφατα
.

28.4.15

Η νέα χώρα της Ευρώπης

Δεν έχει κρατικές υπηρεσίες, ούτε φόρους. Έχουν ήδη γίνει 200,000 αιτήσεις για ιθαγένεια

Ιδρύθηκε επίσημα στις 13 Απριλίου 2015. Καταλαμβάνει μόλις εφτά τετραγωνικά χιλιόμετρα στην νοτιοανατολική Ευρώπη, σε μια έκταση μεταξύ Σερβίας και Κροατίας, σε μία όχθη στα δυτικά του Δούναβη. Δεν υπάρχουν φόροι, ούτε κρατικές υπηρεσίες. Έχει τον δικό της ύμνο και τη δική της σημαία.

Οι μόνες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση ιθαγένειας είναι οι αιτούντες να σέβονται τα ατομικά δικαιώματα, τις απόψεις των άλλων και την ιδιωτική υπηρεσία και να μην έχουν ποινικό μητρώο ή παρελθόν σε ναζιστικό ή κομμουνιστικό Κόμμα. Δεν ενδιαφέρουν κανέναν οι σεξουαλικές προτιμήσεις ή άλλα προσωπικά δεδομένα, είναι δεκτοί πλούσιοι όσο και φτωχοί, από κάθε χώρα και τάξη.

Ο Τσέχος φιλελεύθερος πολιτικός, που συντάσσεται με τους Ευρωσκεπτικιστές, Vit Jedlicka, ιδρυτής της νέας χώρας, της Liberland, που είναι η μικρότερη χώρα στον πλανήτη πλέον, την περιγράφει ως μια ευκαιρία να ζήσει κάποιος «με την ελάχιστη φορολογία και τις ελάχιστες ρυθμίσεις». Ο ίδιος- και με την απουσία άλλων υποψηφίων- εκλέχθηκε ως ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, χάρη στις ψήφους των συνιδρυτών γονιών του καθώς και της κοπέλας του, που τώρα είναι η πρώτη κυρία της χώρας.
Ο Vit Jedicka παρουσιάζει τη χώρα στους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Πράγας
Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανταπόκριση που έδειξε ο κόσμος, παγκοσμίως, μόλις έγινε γνωστή η ίδρυση της νέας χώρας. Μέσα σε μια βδομάδα, έχουν κατατεθεί περίπου 200.000 αιτήσεις ιθαγένειας- μία κάθε τρία δευτερόλεπτα- από σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη. Αναφέρονται τα παραδείγματα ενός γάλλου αστυνομικού, μιας δικηγόρου από το Μαυροβούνιο που προσφέρθηκε να βοηθήσει με το Σύνταγμα και να προσφέρει ως δικαστής, ενός Αιγυπτίου υδραυλικού.

«Δεν κάνουμε αχρείαστες ερωτήσεις σχετικά με την σεξουαλικότητα ή προσωπικά ζητήματα: είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία για όλους. Τόσοι πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι έρχονται κοντά από την ιδέα της ελευθερίας».

Οι βασικές κρατικές υπηρεσίες αναμένεται να προσφέρονται μέσω εθελοντικής προσφοράς, με τους υποψήφιους πολίτες να προσφέρουν ήδη την επαγγελματική και εργασιακή εμπειρία τους, όπως αναφέρει ο Vit Jedicka, από ζητήματα σχετιζόμενα με την ηλιακή ενέργεια ως τις τηλεπικοινωνίες και την πολεοδομία.

«Άλλοι έχουν ήδη σχεδιάσει την πόλη σε τρεις μέρες και άλλοι θέλουν να μετακομίσουν και να επενδύσουν. Αυτό που έμοιαζε με όνειρο, πλέον φαντάζει πραγματικά πιθανό».

Ο Vit Jedicka, ο πρόεδρος της μικρότερης χώρας του πλανήτη, επισημαίνει ακόμη πως «η φορολογία θα είναι προαιρετική και οι πολίτες θα χρηματοδοτήσουν μόνο συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα». 

«Πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσουν τα ξένα Υπουργεία Εξωτερικών και χρειάζεται να τους εξηγήσουμε την ευημερία που μπορούμε να φέρουμε στην περιοχή. Θα φέρει λεφτά από κάθε γωνιά του πλανήτη- όχι μόνο στην Liberland, που θα μπορούσε να είναι ένας φορολογικός παράδεισος, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε την περιοχή αυτή σε ένα Μονακό, ένα Λιχτενστάιν, ένα Χονγκ Κονγκ».

Επισημαίνει ακόμη πως θα προσπαθήσει, από την μεριά του, ώστε να συμβάλλει στο να δοθεί λύση στα ζητήματα μεταξύ Κροατίας και Σερβίας, τους οποίους θα καλέσει σε συνάντηση.

Το νομικό σύστημα, τέλος, αναμένεται να οικειοποιηθεί καλά συστατικά ξένων συστημάτων, από χώρες όπως την Ελβετία, τη Βρετανία, την Εσθονία καθώς και κάποια μέρη του Αμερικανικού Συντάγματος. 

Η χώρα θα έχει μια κυβέρνηση από «10 ως 20 άτομα και μια αστυνομική δύναμη, αλλά όχι στρατό, τηρώντας μια πολιτική ελεύθερης διάβασης από τα σύνορα». «Δείχνουμε ένα νέο μοντέλο, που θα μπορέσει να βοηθήσει και άλλες χώρες», λέει ο πρωθυπουργός της χώρας και επισημαίνει πως ήδη μια χώρα, της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τους έχει προσεγγίσει επίσημα. 

 HuffPost Greece
« PREV
NEXT »

1 σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

Liberland (Λίμπερλαντ): Ένα σχέδιο του Σόρος

http://oimaskespeftoun.blogspot.gr/2015/04/blog-post_59.html