Προσφατα
.

2.4.15

Παλαιστίνη: Δεν φτάνει το δράμα, ανθούν και οι απατεώνες

Κορόιδεψαν Παλαιστίνιο και πούλησε έργο του Banksy για πενταροδεκάρες
Ως αυτουργός της απάτης φέρεται ένας τοπικός καλλιτέχνης 
Το σπίτι του Ράμπι Νταρντούνα ήταν ένα από 18.000 χιλιάδες που καταστράφηκαν το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της τελευταίας επιδρομής των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας. 

Το μοναδικό τμήμα της διώροφης κατοικίας του που απέμεινε όρθιο ήταν μία πόρτα πάνω στην οποία ο Βρετανός εικαστικός Banksy ζωγράφισε πρόσφατα την ελληνική θεά Νιόβη να θρηνεί τα αδικοχαμένα παιδιά της. 

Επιθυμώντας να καταγγείλει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, ο διάσημος βιρτουόζος του γκράφιτι επισκέφτηκε κρυφά, πριν από μερικές εβδομάδες, την περιοχή, αφήνοντας πίσω του τρεις τοιχογραφίες που δημιούργησε πάνω σε ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων: ένα γατάκι με παιχνιδιάρικη διάθεση, παιδιά που κάνουν κούνια γύρω από έναν πύργο ελέγχου του ισραηλινού στρατού, τη θεά Νιόβη. 

Χθες, ο παλαιστίνιος ιδιοκτήτης του κατεστραμμένου σπιτιού και, κατ' επέκταση, και του έργου που φέρει τον τίτλο «Bomb damage» κατήγγειλε στα ΜΜΕ ότι εξαπατήθηκε αφού το πούλησε για μόλις 700 σεκέλ, κάτι παραπάνω από 160 ευρώ, ενώ συνήθως τα έργα του Βρετανού καλλιτέχνη αλλάζουν χέρια για δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. 

Ο φερόμενος ως αυτουργός της απάτης, ένας τοπικός καλλιτέχνης, υποστήριξε ότι η αγορά του ήταν καθ' όλα νόμιμη, προσδιορίζοντας ότι προέβη σ΄ αυτήν με στόχο την προστασία του έργου. «Δεν ήξερα ότι ήταν πολύτιμο. Τώρα θέλω την πόρτα πίσω», είπε από τη μεριά του ο Ράμπι Νταρντούνα, αναφέροντας ότι η οικογένειά του δεν μπορεί να ξεπεράσει την απώλεια αυτού του μοναδικού έργου. 

Ενδεχομένως γιατί πληροφορήθηκε ότι τον περασμένο Αύγουστο ένα άλλο έργο που φιλοτέχνησε ο πολιτικοποιημένος όσο και μυστηριώδης ως προς την αληθινή του ταυτότητα Banksy, σε τοίχο μιας κοινωνικής λέσχης στο Μπρίστολ, πωλήθηκε έναντι 500.000 ευρώ.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια