Προσφατα
.

17.2.15

Αναταραχή στην Αμυγδαλέζα

Δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, όπου ξέσπασε αναταραχή μετά από έκρηξη θερμοσίφωνα σε ένα κοντέινερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ. Επείγουσες αλλαγές στα κέντρα κράτησης ανακοίνωσαν Πανούσης - Χριστοδουλοπούλου 
Αναταραχή επικρατεί αυτή την ώρα στην Αμυγδαλέζα, ύστερα από την έκρηξη θερμοσίφωνα σε ένα κοντέινερ, που ευτυχώς δεν τραυμάτισε κανέναν.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή αναφέρει ότι δέχεται συνεχώς τηλεφωνήματα από κρατούμενους που ενημερώνουν ότι υπάρχει από το μεσημέρι αναταραχή.
«Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη Παρασκευή 13/2 έβαλε τέλος στην ζωή του ο Ναντίμ Μοχάμεντ.   Υπάρχει φωτιά στο Β13, δωμάτιο 20. Περίπου 40 άτομα μάζεψαν τα ρούχα τους και τα καίνε ζητώντας να απελευθερωθούν όλοι άμεσα.   Στο Α7 το μεσημέρι εξερράγη θερμοσίφωνας και από τύχη δεν βρίσκονταν κανένας μέσα στο κοντέινερ.  Επίσης στο χώρο βρίσκονται τα ΜΑΤ», σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ.
Νωρύτερα, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, με κοινή δήλωση τους, ανακοίνωσαν διαδικασίες, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, για άμεση απόλυση αλλοδαπών, οι οποίοι κρατούνται στα Κέντρα Κράτησης, καθώς και το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας, καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ανοιχτή δομή φιλοξενίας λόγω του ότι είναι αστυνομική υπηρεσία, την αποκατάσταση της νομιμότητας και την εφαρμογή των νόμων για το άσυλο και τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών.
Η απόφαση ελήφθη με αφορμή τους δύο θανάτους αλλοδαπών οι οποίοι κρατούνταν στην Αμυγδαλέζα, (μία αυτοκτονία και έναν θάνατο από παθολογικά αίτια), οι οποίες σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, που διαπιστώθηκαν από τα κυβερνητικά στελέχη.
Στην κοινή δήλωση τους, ο κ. Πανούσης και η κ. Χριστοδουλοπούλου χαρακτηρίζουν τις συνθήκες κράτησης αλλοδαπών απάνθρωπες και εξευτελιστικές, που «ευτελίζουν τους θεσμούς και διασύρουν τη χώρα διεθνώς, και προσβάλλουν κατάφωρα κάθε έννοια κράτους δικαίου».
Η κοινή απόφαση προβλέπει:
α) Την άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία έγινε δεκτή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έδινε το δικαίωμα κράτησης πέραν του 18μήνου και την άμεση απόλυση όσων τυχόν κρατούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 18 μηνών.
β) Την άμεση απόλυση των ευάλωτων ατόμων (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας, καθώς και την άμεση απόλυση των αιτούντων άσυλο.
γ) Την απόλυση των κρατουμένων στις περιπτώσεις που η κράτηση έχει διαρκέσει πέραν των 6 μηνών, με ταυτόχρονη έκδοση απόφασης για απομάκρυνσή του από τη χώρα, εντός έξι μηνών, σύμφωνα πάντα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο.
(Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι όταν έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την απομάκρυνση ενός αλλοδαπού, μπορεί να κρατηθεί έως έξι μήνες και αν δεν θέλει ο ίδιος να επιστρέψει, ή δεν τον δέχεται η χώρα του, μπορεί να παραταθεί η κράτηση άλλους έξι μήνες.
Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση, όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα υπάρχει παράταση κράτησης και απλώς θα δίνεται ο χρόνος μέχρι να βρεθεί λύση, με τον αλλοδαπό ενδεχομένως να φιλοξενείται σε ανοιχτά κέντρα, ή να επιβάλλονται περιοριστικοί όροι)
δ) Την εξέταση, σε κάθε περίπτωση, της εφαρμογής των εναλλακτικών τής κράτησης περιοριστικών μέτρων, (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας, δήλωση του τόπου κατοικίας κ.ά.). Η ίδια ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους διαπιστώνεται στο εξής ότι βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.
Ο κ. Πανούσης και η κ. Χριστοδουλοπούλου τονίζουν ότι «επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων και η δρομολόγηση διαδικασιών για την άμεση άρση της στέρησης της ελευθερίας ανθρώπων και την αποκατάσταση της νομιμότητας, καθώς και για τη διασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας εφεξής, και την επιβολή της διοικητικής κράτησης, ως εξαίρεσης και για διάστημα και υπό συνθήκες που δεν θα την παραβιάζουν».
Στην κοινή δήλωση επισημαίνεται, επίσης, ότι υπάρχει επιπλέον άμεση ανάγκη ριζικών αλλαγών σε όσους χώρους κράτησης τυχόν διατηρηθούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, και βέβαια η λειτουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας.
Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι «στην κατεύθυνση αυτή, θα έχουμε αρωγό την Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο δε των θεσμικών οργάνων της θα διεκδικήσουμε τον επιμερισμό των ευθυνών με βάση την αρχή της αλληλεγγύης».
Όσον αφορά στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα, προετοιμάζεται το κλείσιμο της δομής με σταδιακή εκκένωση των χώρων και τονίζεται ότι «ενδιαμέσως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα (υλικοτεχνική υποδομή, φάρμακα, ρουχισμός, διατροφή κ.λπ.) ώστε να μην αισθάνονται οι κρατούμενοι, όσο παραμένουν υπό κράτηση, ότι η Πολιτεία μόνο λόγια λέει».
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια