Προσφατα
.

20.2.15

Βρετανία και ΕΕ οι ένοχοι για την Ουκρανική κρίση

Έκθεση κόλαφος της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία έκαναν «καταστροφικά» λάθη στο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την ουκρανική κρίση, στην οποία εισήλθαν «σαν υπνοβάτες», επισημαίνει έκθεση κόλαφος βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Οι επικρίσεις της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων διατυπώνονται τη στιγμή που η εκεχειρία μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία απειλείται από πολλές παραβιάσεις.
Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξοπλίζει τους αντάρτες και ότι στέλνει στρατεύματα στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή εκτιμά, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Κρίστοφερ Τάγκενχατ, ότι «η ΕΕ και, κατά συνέπεια, η Βρετανία, εισήλθαν σαν υπνοβάτες σε αυτή την κρίση». «Η απουσία ισχυρής αναλυτικής ικανότητας, στη Βρετανία και στο σύνολο της ΕΕ, οδήγησε σε μια καταστροφική παρερμηνεία του κλίματος που επικρατούσε την περίοδο πριν από την κρίση» είπε ο Τάγκενχατ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η σχέση ΕΕ - Μόσχας βασίστηκε επί μακρόν σε ένα «αισιόδοξο αίτημα», σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία είχε δεσμευτεί σε μια πορεία που οδηγούσε σε περισσότερη δημοκρατία.
Σύμφωνα με την επιτροπή, η μειωμένη εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα σχετικά με τη Ρωσία στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας και σε αυτά των Ευρωπαίων εταίρων της εμπόδισε τη διατύπωση μιας «έγκυρης απάντησης».
Η έκθεση της επιτροπής είναι το τελευταίο πλήγμα στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον για το θέμα αυτό, αφότου η εξωτερική πολιτική του θεωρήθηκε «μη ορθή» από έναν πρώην Βρετανό διοικητή του ΝΑΤΟ, τον στρατηγό Ρίτσαρντ Σίρεφ.
Το Φόρεϊν Όφις απέρριψε τις επικρίσεις. «Η Βρετανία έπαιξε βασικό ρόλο στις προσπάθειες για τη στήριξη του δικαιώματος της Ουκρανίας να αποφασίσει για το δικό της μέλλον εξασφαλίζοντας ότι η ΕΕ θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία επιδιώκει να υπαγορεύει τις επιλογές αυτές» είπε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Το υπουργείο, κατά τον ίδιο, «παγίωσε την εμπειρογνωμοσύνη του για τη Ρωσία και την περιοχή και θα συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίζει ότι θα δοθεί ισχυρή και ενιαία απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα».
Ο Κάμερον προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορεί να διαρκέσουν «πολλά χρόνια», αν η στάση της δεν αλλάξει.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια